Του Άγγελου Ρούσσου
Πριν από λίγες μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας αποκάλυψε πως με αφορμή την παράδοση του έργου του ανακαινισμένου Πανάγιου Τάφου θα τελεστεί συλλείτουργο μεταξύ Ορθοδόξων , Ρωμαιοκαθολικών και Αρμενίων.
Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτό το συλλείτουργο το παρών θα δώσει και ο ίδιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
"Η επαναλειτουργία του Παναγίου Τάφου μετά τις εργασίες αποκατάστασης αποτελεί μια πρόσκληση για προσκυνητές από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από την Ευρώπη και τη Δύση, για να έρθουν και να επισκεφθούν τους Αγίους Τόπους. Είναι, μαζί με την τοπική κοινότητα, οι «ζωντανές πέτρες» που συνθέτουν «μια μοναδική γη", είπε ο Φραγκισκανός μοναχός Σίνισα Σρεμπένοβιτς.
Ο Κροάτης μοναχός είναι μέλος του Συμβουλίου της Θεματοφυλακής των Αγίων Τόπων, και μίλησε για τις εκδηλώσεις και το συλλείτουργο με αφορμή την επικείμενη επαναλειτουργία του Παναγίου Τάφου στις 22 Μαρτίου. "Θα είναι μια απλή λειτουργία", είπε, "μια κοινή εκδήλωση στο πνεύμα της ενότητας, στην οποία θα συμμετάσχει, επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος." δήλωσε
Σύμφωνα με τον Σρεμπένοβιτς., η αποκατάσταση έφερε πιο κοντά τις τρεις μεγάλες κοινότητες στους Αγίους Τόπους - την Ελληνική Ορθόδοξη, την λατινική και αυτή των Αρμενίων - στο όνομα της «διαδρομής που ξεκίνησε με το έργο στη Βηθλεέμ και συνέχισε εδώ στο Πανάγιο Τάφο" .
Αυτή η "συμφωνία είναι ο καρπός της εργασίας των προηγούμενων ετών, στο όνομα της ενότητας που προωθείται από το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο των Αρμενίων, και την πρώην επικεφαλής των Φραγκισκάνών μοναχών Fr Pierbattista Pizzaballa,." είπε ακόμη
Και κατέληξε πως "Το έργο αυτό έχει μια βαθιά πνευματική αξία", αφού όπως ειπε "ενισχύει την ενότητα και τη συνεργασία παρά τις δυσκολίες. Σήμερα ο Παναγίος Τάφος είναι ανοιχτός σε όλο το μεγαλείο του και το γεγονός ότι θα είναι έτοιμος για τον εορτασμό του Πάσχα, που φέτος είναι την ίδια ημερομηνία και για τις τρεις χριστιανικές κοινότητες, είναι επίσης ένα σημάδι του πνεύματος. "
Η οικουμενιστική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στις 22 Μαρτίου με την παρουσία εκπροσώπων των Φραγκισκανών, των Ελληνορθοδόξων και των αρμενικών κοινοτήτων.
Θα υπάρχουν "τρία άσματα για κάθε κοινότητα", είπε ο Σρεμπένοβιτς και μετά η «Προσευχή του Κυρίου σε κάθε γλώσσα»