Αρχείο

Οι δανειστές με το καλημέρα κόβουν το βήχα της κυβέρνησης για τα «αντίμετρα» - Απορρίπτουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ

Η κυβέρνηση προβάλει τα αντίμετρα στην ελληνική κοινωνία για να περάσει τα μέτρα και να πείσει τους βουλευτές της να τα ψηφίσουν. Μόνο που φαίνεται ότι ο θησαυρός αποδεικνύεται... άνθρακες. Οι δανειστές βάζουν ήδη «πάγο» στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου, λένε πώς πρώτα θα αποφασιστούν τα μέτρα και μετά οι ίδιοι θα είναι αυτοί που θα υποδείξουν ποια μέτρα αντισταθμιστικά μπορούν να ληφθούν.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται με το καλημέρα να έχουν απορρίψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Το επιχείρημα τους είναι πώς τα δύο αυτά μέτρα δεν μπορούν να είναι αναπτυξιακά και συνεπώς δεν θα πρέπει να συζητούνται καν. Προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα δηλαδή, σύμφωνα με το σκεπτικό των δανειστών θα τα φορτωθούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες και ειδικότερα οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι για να υπάρξει όφελος για τις πολυεθνικές που βρίσκονται στην Ελλάδα ή ετοιμάζουν απόβαση, λαμβάνοντας χαμηλή φορολογία για να έχουν τους εργαζόμενους με μισθούς των 300 και 400 ευρώ.

Το... χαλί προς αυτή την κατεύθυνση στρώνεται ήδη εδώ και αρκετό καιρό, αφού οι δανειστές αναφέρουν πώς το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η υψηλή ανεργία. Βεβαίως και είναι σοβαρό πρόβλημα η ανεργία. Δεν θα λυθεί όμως με συμβάσεις των 5 και των 8 μηνών ή με μισθούς 400 ευρώ που θέλουν να δώσουν στους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση λοιπόν, αν όντως επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, θα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς η επικοινωνιακή «καταιγίδα» για τα αντισταθμιστικά μέτρα για να μην «υπάρξει ούτε ένα ευρώ λιτότητα», όπως είπε ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων. Θεωρείται βέβαιο πώς το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 6.000 ευρώ, ίσως και χαμηλότερα, ενώ στις συντάξεις το «μαχαίρι» είναι δεδομένο.

Πέραν δε αυτών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης έχουν κολλήσει ήδη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά φαίνεται πρόθυμη να δεχθεί την απαίτηση των δανειστών αλλά και των τραπεζών το όριο για ένταξη στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού να ανέλθει στα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 ευρώ που βρίσκεται τώρα βάσει όσων ισχύουν στο νομοσχέδιο.

Με το όριο στις 50.000 ευρώ ο πήχης για υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανεβαίνει σημαντικά, επιτρέποντας σε λιγότερους να υπαχθούν. «Δεν είναι πρόβλημα τα 20.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ, δεν έχουμε σε αυτό ιδεολογικές διαφορές όπως ισχύει στα εργασιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ακόμη πιο σοβαρό όμως είναι το «αγκάθι» μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για την εξαίρεση από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των οφειλών προς το Δημόσιο και κυρίως για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Όλα αυτά δείχνουν πώς το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τινάζεται για ακόμη μία φορά στον αέρα. Οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να κλείνουν μέσα στο δεκαήμερο, όπως έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων δεν μπορεί να υπάρξει και συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Ορισμένοι μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να παρατείνουν το κλείσιμο της συμφωνίας λέγοντας πώς υπάρχει περιθώριο για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι και το τέλος Απριλίου. Μέχρι τότε ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να έχει πει «ναι σε όλα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...