Σε πολεμική ετοιμότητα είναι ο Στρατός μας καθώς δόθηκε διαταγή να βγουν τα τμήματα ταχείας αντίδρασης της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας από τα στρατόπεδα και κατευθύνθηκαν στο χώρους διασποράς στον Έβρο ενώ όπως έγινε γνωστό ο Ελληνικός Στόλος βγαίνει στο Βόρειο Αιγαίο! Υπάρχουν φόβοι μήπως η Άγκυρα έχει θέσει σε εφαρμογή αναθεωρημένο σχέδιο "Βαριοπούλα". Γι αυτό και η ξαφνική ενίσχυση της αεράμυνας μας όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.
Πριν λίγο ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Μπουρχάν Κουζού, είπε:
“Η κρίση με την Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα στο Αιγαίο. Δεν είναι ένα πρόβλημα με δυο βράχια πάνω στα οποία βόσκουν δυο γίδια. “Εάν στο Αιγαίο κυριαρχήσουν οι Έλληνες, το 65% του Αιγαίου θα είναι ελληνικό. Για να υπάρχει πέρασμα μεταξύ των λιμανιών μας θα χρειάζεται άδεια από τους Έλληνες,” έγραψε στο λογαριασμό του στο τουϊτερ ο Κουζού.
Ο Στόλος με τεράστια δύναμη πυρός, τον νέο Στόλαρχο να παρακολουθεί και να συντονίζει τις κινήσεις των Φρεγατών μας που πάνω της είναι οι Διοικητές επί των Φρεγατών και μαζί Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών !
Η Φρεγάτα F-466 του «ΠΝ Νικηφόρος Φωκάς» τίθεται επικεφαλής της αρμάδας μάχης.
Ο Στόλος εκτός από τις Μονάδες βγάζει και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια ενώ το ΓΕΑ αποδεσμεύει μαχητικά που τίθενται για την Προστασία του Στόλου που ήδη βρίσκεται στο Αιγαίο …
Η ανάπτυξη του στόλου σύμφωνα με το veteranos.gr είναι για την «ΤΑΜΣ ΑΣΤΡΑΠΗ» που σύμφωνα με το Ναυτικό είναι προγραμματισμένη αλλά η ανάπτυξη τόσων Μονάδων δεν δικαιολογεί το σκοπό της Ασκήσεως...
Στα Ίμια η κατάσταση παραμένει έκρυθμη με τους Τούρκους να προκαλούν
Δείτε εδώ στο βίντεο
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου, ενεργοποιήθηκε και αναπτύχθηκε το Τμήμα Χρονικών Ετοιμοτήτων της 30 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Βόρειο Έβρο.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, η οποία αξιολογήθηκε από το Δ' Σώμα Στρατού, εφαρμόσθηκαν στο σύνολό τους οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο λόγος της τεράστιας πολεμικής κινητοποίησης είναι μήπως η Άγκυρα έχει θέσει σε εφαρμογή αναθεωρημένο σχέδιο "Βαριοπούλα".
Όπως σας είχαμε ενημερώσει προχτές, επίθεση με μπογιές πραγματοποίησαν άγνωστοι στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής αφήνοντας την υπογραφή DHKP/C, η οποία διώκεται στην Τουρκία για τρομοκρατική δράση και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και άλλων στόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έχει προκαλέσει την κινητοποίηση αλλά και την έντονη ανησυχία των ελληνικών αρχών ενώ πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που η εν λόγω επίθεση θα μπορούσε να έχει στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού προς ενίσχυση της φύλαξης του Προξενείου.
Αυτή ακριβώς η χρονική συγκυρία της επίθεσης κατά του Προξενείου εγείρει εύλογο προβληματισμό στις ελληνικές αρχές ενώ ισχυρή είναι και η αίσθηση ότι το κίνητρο δεν αποκλείεται να μην είναι άλλο από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Μπορεί η λέξη «προβοκάτσια» να μην διατυπώνεται ευθέως αλλά συνιστά τη βασική παράμετρο των αναλύσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.
Με την Τουρκία να ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας καλείται να αντιτάξει όσο το δυνατόν ισχυρές και σύγχρονες μονάδες στο αρχιπέλαγος.
Ο Ελληνικός Στόλος
Φρεγάτες
9 φρεγάτες τύπου «S». Πρόκειται για πλοία Ολλανδικής σχεδίασης και κατασκευής της κλάσης Kortenaer
4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ. Πρόκειται για πλοία Γερμανικής σχεδίασης. Τα δύο από τα τέσσερα πλοία κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα
Υποβρύχια
3 υποβρύχια τύπου «Γλαύκος». Πρόκειται για υποβρύχια της κλάσης Type 209-1100 Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευής.
3 υποβρύχια τύπου «Ποσειδών». Πρόκειται για υποβρύχια της κλάσης Type 209-1200 Γερμανικής κατασκευής και σχεδίασης.
1 υποβρύχιο τύπου «Ωκεανός». Πρόκειται για πλοίο του τύπου «Ποσειδών» που πέρασε από πρόγραμμα αναβάθμισης
4 υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» Πρόκειται για πλοία της κλάσης Type 214. To ομώνυμο πλοίο κατασκευάστηκε στην Γερμανία και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Γερμανικής σχεδίασης
Πυραυλάκατοι
4 πυραυλάκατοι κλάσης LA COMBATTANTE III
5 πυραυλάκατοι κλάσης LA COMBATTANTE IIIb
3 πυραυλάκατοι τύπου 148
5 πυραυλάκατοι τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ
Περιπολικά
2 παράκτια περιπολικά τύπου Αντωνίου
4 παράκτια περιπολικά τύπου Nasty
2 κανονιοφόροι τύπου «OSPREY-55»
Κανονιοφόροι
2 κανονιοφόροι τύπου «HSY 56»
2 κανονιοφόροι τύπου «ASHEVILLE»
4 κανονιοφόροι τύπου «OSPREY HSY 56A»
Ναρκαλιευτικά
4 ναρκαλιευτικά
Αρματαγωγά
5 αρματαγωγά τύπου «Σάμος»
Αποβατικά
4(;) αποβατικά σκάφη ταχείας μεταφοράς (χόβερκραφτ)
Ο ελληνικός στόλος διαθέτει επίσης 3 πλοία Γενικής Υποστήριξης και σεβαστό αριθμό μικρών αποβατικών και άλλων βοηθητικών πλοίων.
Πέρα από την δοκιμή στους χρόνους αντίδρασης της Ταξιαρχίας και τα πολύτιμα συμπεράσματα που βγήκαν, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες