Η τουρκική πρόκληση χθες στα Ίμια είχε κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τους... περίμεναν. Από την έκβαση της δε και κυρίως την παρουσία της ηγεσίας των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων φάνηκε πως πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις με στόχο το «εσωτερικό» κοινό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο ή και να στήσει ένα «θερμό επεισόδιο» ανάλογο αυτού του 1996.
Το «pentapostagma.gr», είχε ενημερώσει από την Παρασκευή πώς στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών έγιναν συσκέψεις και αποφασίσθηκε να αυξηθούν τα μέτρα από πλευράς Ένοπλων Δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που αποτελούν στόχους της Τουρκίας καθώς υπήρχαν φόβοι για αντίποινα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς.
Χθες λοιπόν στο Πεντάγωνο είχαν «τσιμπήσει» από νωρίς την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλούσι Ακάρ θα επιβιβασθεί σε πυραυλάκατο για να κάνει «βόλτα» ανοιχτά της Αλικαρνασσού. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό αφορούσε στο ότι θα παραβίαζε η πυραυλάκατος τα εθνικά χωρικά ύδατα στα Ίμια και πάνω σε αυτήν θα επέβαιναν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κλάδων όπως φάνηκε από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η τουρκική πυραυλάκατος λοιπόν όταν κινήθηκε στα Ίμια βρήκε απέναντι της την κανονιοφόρο «Κραταιός», ενώ στην περιοχή υπήρχαν και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Κατά πληροφορίες του «pentapostagma.gr» υπήρξε κινητικότητα και από άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν αεροπορικές Μοίρες και μονάδες του Στρατού Ξηράς για λόγους όμως περισσότερο προληπτικούς.
Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε πολύ έγκαιρα πώς επρόκειτο για μία επιχείρηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού δεν υπήρχε άλλη κινητικότητα προκειμένου να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο ή κρίση ανάλογης αυτής του Ιανουαρίου του 1996.
Τηλεοπτικά συνεργεία κάλυψαν την επιβίβαση του στρατηγού Χουλούσι Ακάρ στην πυραυλάκατο και εν συνεχεία δεκάδες φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την ηγεσία των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων να ποζάρει με φόντο τα Ίμια. Κάποιες μάλιστα και δίπλα στο πυροβόλο του πλοίου.
Σαφώς πρόκειται για πρόκληση, καθώς το μήνυμα που εστάλη ήταν πώς η Τουρκία θεωρεί την περιοχή των Ιμίων αμφισβητούμενη και βεβαίως οι στρατηγοί είναι έτοιμοι να εφορμήσουν για την κατάληψη τους. Το μήνυμα αυτό εστάλη πιο έντονα με την παρουσία των σκαφών του ανορθοδόξου πολέμου στα οποία επέβαιναν κομάντος της ειδικής μονάδας SAT που είχαν καταλάβει και την μία εκ των δύο βραχονησίδων το 1996.
Αποδέκτης του μηνύματος αυτού ήταν κυρίως η τουρκική κοινή γνώμη. Η Άγκυρα θέλησε να δείξει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σκληρά στην Ελλάδα μετά την απόφαση της μη έκδοσης των «8» και ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες που προσβάλουν τον πρόεδρο Ερντογάν. Σημειώνεται πώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλά προβλήματα στην χώρα του και η δημοτικότητα του έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Πάμε τώρα στο στρατιωτικό σκέλος. Η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού όταν από τη συχνότητα 16 κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα το έπραξε λίγα λεπτά αργότερα χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω. Επιτελείς του Πενταγώνου αναφέρουν πώς καταγράφηκε η παραβίαση των χωρικών υδάτων αλλά όχι κάτι το εξαιρετικά σοβαρό που να έδειχνε ότι οι Τούρκοι στην παρούσα φάση θα πήγαιναν σε κλιμάκωση.
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως υπάρχει καθησυχασμός. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ αναλύονται και μελετώνται με προσοχή οι προκλήσεις της Τουρκίας και όχι μόνο. Έχει αποφασιστεί να είναι σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά έχουν δοθεί και συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να πράξουν.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όπως είναι τα Ίμια, η Παναγιά και το Καστελόριζο έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες τόσο στις φρουρές που βρίσκονται κοντά όσο και στις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν κοντά στα νησιά αυτά. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα να επέμβει, ενώ ορισμένες Μοίρες μαχητικών είναι σε υψηλή ετοιμότητα.
Οι φόβοι ωστόσο των επιτελών του Πενταγώνου είναι μήπως οι Τούρκοι στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένες περιοχές και επιχειρήσουν κάποιο θερμό επεισόδιο σε κάποιο άλλο νησί του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχει «αδυναμία» άμεσης αντίδρασης από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Για παράδειγμα η νήσος Παναγιά μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων πέρυσι, όταν τη Μεγάλη Εβδομάδα επιχειρήθηκε κατάληψη της από Τούρκους κομάντος με προκάλυψη τους μετανάστες. Ευτυχώς η αντίδραση από ελληνικής πλευράς ήταν άμεση και αποσοβήθηκαν τα χειρότερα.
Υπάρχουν ωστόσο εκατοντάδες τέτοια νησιά στο Αιγαίο και πάντα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της κατάληψης εδάφους και της επέκτασης της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».