Αιφνιδιαστικά όπως το συνηθίζει άλλωστε η Ρωσία ανέπτυξε ικανό αριθμό κινητών συστημάτων ραντάρ Nebo-M στην Αρμενία και συγκεκριμένα στην πόλη Gyumri που εδρεύει 102α ρωσική στρατιωτική βάση, η οποία είναι επανδρωμένη στην κυριολεξία σαν «αστακός».
Μιλάμε για 10 κινητές μονάδες των συστημάτων ραντάρ 55Zh6M Nebo-M οι οποίες παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας από τον εργοστάσιο του Nizhny Novgorod το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ρωσία.
Οι νέες ρωσικές μονάδες 3-D ραντάρ Nebo-M έχουν προγραμματισμένη ικανότητα ανίχνευσης απειλών σε διαφορετικές μπάντες συχνοτήτων ( multiband).
Τα ραντάρ έχουν την απίστευτη ικανότητα να ανιχνεύουν από μικρού μεγέθους στόχους που κινούνται υπερηχητικά σε ένα περιβάλλον τρομερών ηλεκτρονικών παρεμβολών, έως μεσαίους και μεγάλους στόχους, παρέχοντας αδιάκοπα πληροφορίες στα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 εδρεύουν στην περιοχή .
Το ραντάρ έχει σχεδιαστεί για αυτόματο εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μαχητικά αεροσκάφη τύπου stealth, ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), ακόμη μέχρι και υπερηχητικά οχήματα .
Τα ραντάρ αυτού του τύπου είναι σε θέση να παρακολουθούν αδιάλειπτα 200 στόχους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Επίσης δύνανται σε πλήρη λειτουργία να παρακολουθήσουν και να εγκλωβίζουν τουλάχιστον έως 20 βαλλιστικούς στόχους σε απόσταση 1.800 χλμ και σε ύψος 1.200 χλμ .
Η κάθε μονάδα διαθέτει 3 ραντάρ , μονάδα ελέγχου και μεταβίβασης των εντολών φορτωμένα σε οχήματα (8 x 8 ) βάρους 24 τόνων.
Τα ρωσικά ραντάρ Nebo-M στέλνουν συνεχώς δεδομένα στα κέντρα ελέγχου των πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων που εδρεύουν στην περιοχή, ελέγχοντας στην ουσία ότι κινείται στο ουρανό σε μια τεράστια περιοχή ελέγχοντας τους πάντες και τα πάντα.
Παρόμοια συστήματα ραντάρ αναπτύχθηκαν αιφνιδιαστικά και στα σύνορα της Ρωσίας με την Πολωνία, Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής ενόψει των αμερικανικών κινήσεων για την δημιουργία της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη .
Όπως γίνεται αντιληπτό από την «εμβέλεια» αυτών συστημάτων καλύπτεται μεγάλο μέρος και του Τουρκικού εναέριου χώρου ελέγχοντας τα πάντα, καθώς και του εναέριου χώρου του Αζερμπαϊτζάν το οποίο διαδραματίζει ένα νέο αντι-ρωσικό ρόλο στην περιοχή θέλοντας να ελέγξει το «δρόμο του μεταξιού» και τα κοιτάσματα αλλά και τους αγωγούς που ξεκινούν στην περιοχή.
Η Αρμενία και η Ρωσία έχουν υπογράψει κοινή συμφωνία για την δημιουργία αεράμυνας στα τέλη του 2016.
Η εγκατάσταση των ραντάρ Nebo-M δεν είναι τυχαία σε καμία περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες «υπακούει » στην κοινή ρωσο-κινεζική συμμαχία όσον αφορά το «δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος θα διέρχεται από την περιοχή.
Όσο αφορά την Τουρκία από εδώ και στο εξής θα ελέγχεται εξονυχιστικά η Άγκυρα η οποία «ακούει» συνεχώς τα «κελεύσματα» των ομοεθνών της σε Κριμαία, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν , Ουζμπεκιστάν απαγορεύοντας οποιαδήποτε τουρκική «ειρηνευτική επιχείρηση» τύπου Συρίας -Ιράκ και ενδεχόμενη παρέμβαση στην διένεξη Αρμενίων και Αζέρων.
Είπαμε οι Αμερικανοί ελέω Τραμπ «αποχωρούν» από παντού και τώρα ξεκινάει ο πόλεμος των σφαιρών επιρροής με τους Ρώσους να επελαύνουν στα κομμάτια την πρώην ΕΣΣΔ.
https://youtu.be/hiYoc7S98wo?t=103
https://youtu.be/PAkoTCAEYAQ?t=94