Αρχείο

Ν.Τραμπ και Β.Πούτιν τα βρίσκουν και βγάζουν από τη μέση την Α.Μέρκελ τελειώνοντας και τη Γερμανία ως το τελευταίο μεγάλο οχυρό της ΝΤΠ

Η ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ εντός ολίγων ημερών αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη. Αφετηρία πολλών εξ αυτών θα αποτελέσει η προσέγγιση με την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τράμπ και Πούτιν έχουν δείξει πως θέλουν να βάλουν το «ψυχρό» κλίμα στην άκρη.

Περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το εύρος των επικείμενων αλλαγών σε πολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο από την προσέγγιση των δύο υπερδυνάμεων έχουμε να επισημάνουμε πώς η Γερμανία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Με τις ΗΠΑ διότι επιμένει σε μία πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη που δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό και στις αμερικανικές εξαγωγές. Φάνηκε άλλωστε η κόντρα της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο στις υποθέσεις του «VW Gate» και της Deutsche Bank, αλλά και της Apple.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν μπόρεσε να πιέσει ακόμη περισσότερο την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη. Απόδειξη αυτού και η ελληνική κρίση χρέους. Από την μία ο Ομπάμα έλεγε πώς χρειάζεται ελάφρυνση από την άλλη η Μέρκελ δεν επέτρεπε τίποτα τέτοιο και η κουβέντα εξελίσσονταν μέχρις εκεί. Μόνο η Ελλάδα περίμενε κάτι περισσότερο. Μάταια όπως αποδείχθηκε.

Ο λόγος είναι πώς παρά τις διαφωνίες Ουάσιγκτον και Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι όντως η επιβολή της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη δημιουργούσε και δημιουργεί συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής η Νέα Τάξη Πραγμάτων δεν ήθελε να υπάρξει ρήξη. Τρανταχτό παράδειγμα η TTIP. Η Γερμανία την ήθελε, όπως επίσης και οι ΗΠΑ.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν κέρδισε τις εκλογές ήταν να πει πώς η TTIP δεν πρόκειται να προχωρήσει και προκάλεσε βεβαίως τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας που για δικούς της λόγους θα ήθελε να υπάρξει μία νέα σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων. Η Γαλλία επίσης είχε πει όχι.

Η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ με τον γνωστό σε εμάς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ίσως το τελευταίο μεγάλο οχυρό της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Την πολεμά η Ρωσία και όπως τουλάχιστον έχει δεσμευτεί θα την πολεμήσει και ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η νίκη του στις εκλογές ήταν ηχηρό ράπισμα κατά της παγκοσμιοποίησης με την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Από την άλλη η Ρωσία έχει κάθε λόγο να θέλει να σταλεί ένα σκληρό μήνυμα στη Γερμανία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ξεκινάμε από τη στάση που κράτησε το Βερολίνο στην πόλεμο της Ουκρανίας. Ήταν αυτό μαζί με τις ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα που ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς και έφεραν τα ανδρείκελα των Νεοναζί στην εξουσία του Κιέβου επιχειρώντας να εκτοπίσουν τους φιλορώσους και να ανατρέψουν την ενεργειακή πολιτική στην περιοχή.

Τα έβαλαν όμως με λάθος άνθρωπο και το μόνο που κατάφεραν ήταν να διχάσουν την Ουκρανία και τελικώς η Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία. Τα λάθη της Δύσης στην Ουκρανία συνεχίζονται και σήμερα, αφού οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν έκρυψαν ποτέ πως θέλουν να αναπτύξουν γύρω από τη Ρωσία δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Επίσης, το Βερολίνο είναι αυτό που πρωτοστατεί κάθε φορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση του Β. Πούτιν, αλλά και την επέμβαση στη Συρία. Η Μόσχα λοιπόν περιμένει στη... γωνία τη Γερμανία. Απλά μέχρι στιγμής, όπως εκτιμούν αναλυτές, ο Β. Πούτιν δεν ήθελε να ανοίξει περισσότερα μέτωπα πέραν αυτού που είχε με τις ΗΠΑ.

Με την αποκατάσταση λοιπόν των σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας, οι Τραμπ και Πούτιν δεν αποκλείεται να «καθαρίσουν» την Άνγκελα Μέρκελ και να στείλουν στο Βερολίνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα πώς η πολιτική της δεν είναι αποδεκτή. Τόσο η οικονομική όσο και η γεωπολιτική.

Οι εκλογές το φθινόπωρο στη Γερμανία δεν θα είναι τόσο εύκολες όσο δείχνουν για την καγκελάριο που εκπροσωπεί τη Νέα Τάξη Πραγμάτων γιατί τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Δεν παύει η Γερμανία να είναι μία μεγάλη και ισχυρή χώρα, ωστόσο οι συνθήκες δεν την ευνοούν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.

Κι αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις χθες Γερμανών αξιωματούχων που εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τις συνομιλίες που είχαν με μέλη της ομάδας ου νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου. «Τελικά η υπόθεση παραμένει ότι δεν υπάρχει σαφής, συνεπής και εμπεριστατωμένη εικόνα του είδους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας που θέλει να επιδιώξει στον κόσμο η νέα κυβέρνηση Τραμπ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Η ανησυχία της Γερμανίας έγκειται σε αυτό που αναφέραμε. Στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας. Αν ο Τραμπ επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο, το γεγονός θα μπορούσε να κλονίσει τη Γερμανία, η καγκελάριος της οποίας Άνγκελα Μέρκελ, έχει στηρίξει την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...