Αρχείο

Ταυτόχρονη επίθεση σε Θράκη και Αιγαίο; - Πανέτοιμες οι Ελληνικές ερπύστριες να πατήσουν την τουρκική επιθετικότητα (video)

Μετά το σημερινό θερμό επεισόδιο των Ιμίων η τουρκική προκλητικότητα αποδεικνύει πως έχει μεγάλη «συνέπεια» σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις σε συγκεκριμένες μικρές νήσους και βραχονησίδες του Αιγαίου, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο με τις συνεχείς αναφορές της, περί καταπάτησης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, δεν φαντάζει αδιανόητο η Τουρκία να επιχειρήσει ένα θερμό επεισόδιο ή μάλλον ένα «μίνι πόλεμο», ώστε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο χάος στην περιοχή.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Είναι αυτονόητο ότι η τουρκική επιθετική ενέργεια στην Θράκη θα γινόταν στην περιοχή του Έβρου με δυνάμεις αρμάτων και μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού. Στην ευρύτερη περιοχή οι κύριες δυνάμεις που διαθέτει ο τουρκικός στρατός είναι 4 ταξιαρχίες αρμάτων, καθώς και μια τεθωρακισμένη Μεραρχία. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια τεθωρακισμένη Μεραρχία στην Καβάλα, μια Ταξιαρχία αρμάτων στην Ξάνθη, μια μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο Διδυμότειχο, μία Ταξιαρχία αρμάτων στην Κομοτηνή, μια μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και στην ίδια περιοχή μια Ταξιαρχία αρμάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται συγκεντρωμένες στην περιοχή είναι ικανές από πλευράς μεγέθους να αντιμετωπίσουν μια τουρκική εισβολή.

Στην δεδομένη συγκυρία οι ελληνικές ΕΔ έχουν ένα πλεονέκτημα που επικεντρώνεται στο ποιοτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα. Αυτό είναι το άρμα LEOPARD 2HEL του Ελληνικού Στρατού, που είναι σαφώς ανώτερο από οποιοδήποτε τουρκικό άρμα μάχης.

Το φυσικό σύνορο του ποταμού Έβρου αποτελεί και μια ασπίδα από οποιαδήποτε μαζική αιφνιδιαστική επίθεση και για τις 2 πλευρές.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2010, η τουρκική εφημερίδα Taraf αποκάλυψε το τουρκικό σχέδιο BALYOZ» («Βαριά»).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο συντάχτηκε στα τέλη του 2002 και στις αρχές του 2003, από τη διοίκηση της 1ης Τουρκικής Στρα­τιάς που εδρεύει στην Ανατολική Θράκη.

Το Τουρκικό Μηχανικό εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει δύο τύπους πλωτών ταχέως αναπτυσσόμενων γεφυρών. Οι γείτονες ήδη διαθέτουν πολλά και αξιόλογα πλωτά μέσα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων και είναι προφανές ότι ανησυχούν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Τον Νοέμβριο του 2008 οι Τούρκοι ανακοίνωσαν την απόφαση προμήθειας 36 γεφυροφόρων αρμάτων τύπου Leguan.

Οι τουρκικές προμήθειες εξειδικευμένων μέσων μηχανικού αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε πρωτοφα­νείς ποσότητες, προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Ο Τουρκικός Στρατός προμηθεύεται αυτά τα μέσα για να μπορεί να ζεύξει υδά­τινα κωλύματα, όπως ο ποταμός Έβρος. Ο συνδυασμός της προ­μήθειας μέσων ζεύξης ποταμών, με την απόκτηση γεφυροφόρων αρμάτων τα οποία γεφυρώνουν ρέματα, χείμαρρους, κανάλια, αποστραγγιστικές και αντιαρματικές τάφρους «φωτογραφίζει» την περιοχή του Έβρου που διαθέτει τέτοια εδαφικά χαρακτηριστικά.

Είναι βέβαιο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα, παρά την κρίση, έχουν την δυνατότητα να «αναχαιτίσουν» μια ταυτόχρονη τουρκική εισβολή στην περιοχή του Έβρου.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΕΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Η χώρα μας από τα 1735 άρματα που θα μπορούσε να έχει, διαθέτει 1392 τα οποία κατανέμονται ως εξής:

26 Μ-48Α5

400 Μ-48Α5 ΜΟLF

100 M-60A3

13 Leopard-1GR

500 Leopard-1A5

183 Leopard-2A4

170 Leopard-2a6HEL

Το ελληνικό έδαφος όπως αναφέραμε αποτελει το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη των ελληνικών τεθωρακισμένων σχηματισμών. Στα νησιά μας, υπάρχουν μονάδες που υπάρχουν περισσότερο για ''στατική άμυνα''.

Στο μέτωπο του Έβρου έχουν αναπτυχθεί τα υπερσύγχρονα άρματα Leopard 2A4 και Leopard 2A6HEL, αμφότερα με πυροβόλα των 120 χιλιοστών.

Στην Θράκη εδρεύουν τρεις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχείες που ανήκουν οργανικώς στις δύο Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού, σε μία ανεξάρτητη Ταξιαρχία και στις στρατιωτικές διοικήσεις.

Με λίγα λόγια η Θράκη είναι γεμάτη με άρματα μάχης εκ των οποίων 350 είναι υπέρσύγχρονα με πυροβόλα των 120 χιλιοστών.

Στο νησιωτικό μέτωπο υπάρχουν άρματα κυρίως αμερικανικής κατασκευής, παλαιότερα, αλλά και εκσυγχρονισμένα.

Επίσης όλες οι ''ηπειρωτικές'' επιλαρχίες και σχηματισμοί έχουν αποκτήσει άρματα μάχης Leopard 1A5.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι μια τουρκική επιθετική ενέργεια δεν είναι κάτι που δεν αναμένεται από την ελληνική πλευρά και σε καμία περίπτωση δεν είναι απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο. Ωστόσο εκείνο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής είναι η διακλαδικότητα, με απλά λόγια η κοινή αντίληψη και καθιέρωση συνδυασμένου τρόπου δράσης των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, που θα λειτουργήσουν ως παράγοντας πολλαπλασιαστή ισχύος για την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων.  

 

https://www.youtube.com/watch?v=6LyG2jiuZgo

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=_eKr6j7EuQY

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Nv5hYZudw8w

 

https://www.youtube.com/watch?v=lRq5ipTu2-U

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ