Η Ρωσία ενισχύει πολύ στενά πλέον και απροκάλυπτα τις σχέσεις της με τον Λίβυο στρατηγό Khalifa Haftar, έναν από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες στη Λιβύη , έχοντας καταστρώσει σχέδιο για την δημιουργία ναυτικής βάσης εκεί, γράφει η DW.
Την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε στην Μόσχα ο Λίβυος στρατηγός Khalifa Haftar, απομεινάρι του καθεστώτος του Καντάφι , ο όποιος ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της δημοκρατίας της Λιβύης, ενώ αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση στο θέμα διακυβέρνησης της χώρας μετά την εκδίωξη του ISIS .
Ο ίδιος συμφώνησε με Ρώσους αξιωματούχους για την προμήθεια των ρωσικών όπλων με σκοπό να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον των ισλαμιστών στη Λιβύη, ενώ η Μόσχα ΕΛΑΒΕ την σχετική άδεια για την δημιουργία στην χώρα στρατιωτικής ναυτικής βάσης , όπου μαζί με την Ταρτούς και μία ακόμη βάση στην Αίγυπτο θα ελέγχει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και όλα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο-νότια της Κρήτης αλλά και στην ίδια την Λιβύη.
Σύμφωνα με τον Λίβυο εμπειρογνώμονα Mattia Toaldo, η αμυντική συνεργασία της Λιβύης με την Μόσχα θα βοηθήσει τη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και ακόμη να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στη Μέση Ανατολή.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίο ότι όπως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Στρατάρχης Αλ Σίσι, έτσι και ο ηγέτης της Λιβύης στρατηγός Χαφτάρ προέρχονται από τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών τους , ενώ οι ίδιοι αντιτίθενται ενεργά στο πολιτικό ισλάμ και την ισλαμική τρομοκρατία.
«Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια στρατιωτική βάση», τόνισε σε στη συνέντευξη εμπειρογνώμονας , τονίζοντας ότι αυτή βάση θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
«Η συζήτηση σχετικά με την κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ηχηρά , έτσι και τώρα συζητήθηκε η δυνατότητα προς το παρόν ( μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών) να αποκτήσει δικαίωμα η Ρωσία να καταπλέουν τα πολεμικά της πλοία στο λιμάνι της Βεγγάζης¨, τόνισε ο ίδιος ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ.
Αυτή τη στιγμή στην Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις . Μία με πρωτεύουσα την Τρίπολη, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενώ η δεύτερη κυβέρνηση στο Τομπρούκ υποστηρίζεται από τον στρατηγό Χαφτάρ .
Ο Λίβυος στρατηγός χαιρετίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας , οι οποίες τον βλέπουν ως τον ηγέτη που είναι ικανός να ενώσει ξανά την διαλυμένη χώρα του.
Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας θα είναι σίγουρα αυτή η διαλυμένη από τον εμφύλιο και τις επεμβάσεις χώρα η οποία ευρίσκεται πολύ κοντά με την Ελλάδα, και με την οποία είχαμε πάντα παραδοσιακές καλές σχέσεις.
Η Τουρκία έχει βάλει και εκεί το «χεράκι της» εκπαιδεύοντας δυνάμεις των ακραίων ισλαμιστών τους οποίους και χρηματοδοτεί. Άλλα όπως έγινε παντού έτσι και στην Λιβύη, οι νέο-οθωμανοί « έπαιξαν και έχασαν», διότι ο νέος μελλοντικός πρόεδρος της χώρας ο στρατηγός Χαφτάρ, ούτε να ακούσει για Τούρκους δεν θέλει.
https://youtu.be/xN6tETZ-_7Q
https://youtu.be/O2W-iJel1So?t=12