Αρχείο

Τι συζήτησαν πίσω από τις κάμερες Μ.Ομπάμα και Α.Τσίπρας για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ενεργειακά και ΝΑΤΟ

Η αναφορά που περίμεναν από τον Μπάρακ Ομπάμα στην κυβέρνηση για το χρέος έγινε, αλλά είναι αμφίβολο έτσι όπως τέθηκε και υπό τις παρούσες συγκυρίες (μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ) αν θα έχει αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο Βερολίνο και την πορεία προς το Eurogroup τις 5ης Δεκεμβρίου αν θα υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Το θέμα του χρέους ωστόσο ήταν αυτό στο οποίο επικέντρωσε η ελληνική πλευρά και ίσως και η πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου. Ο Μπάρακ Ομπάμα όμως έθεσε πολλά ακόμη θέματα, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά τα ενεργειακά και το ΝΑΤΟ η ουσία των οποίων έμεινε πίσω από τις κάμερες ή και από τις λέξεις που ειπώθηκαν από τους κ.κ. Μ. Ομπάμα, Π. Παυλόπουλο και Α. Τσίπρα. Αυτά τα θέματα θα επιχειρήσουμε να... φωτίσουμε.

Ξεκινώντας από τα θετικά, το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, την τελευταία του περιοδεία αποφάσισε να την ξεκινήσει από την Ελλάδα χωρίς μάλιστα να επισκεφθεί την Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το ίδιο και το γεγονός ότι επανειλημμένα μίλησε για το θέμα του χρέους λέγοντας «η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια... η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη... η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του».

Πρόσθεσε μάλιστα πώς «δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ότι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική δήλωση αν όμως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν την συνδύαζε με το αλλά των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται επίσης, αλλά και μία αποστροφή στον λόγο του, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πώς και οι άλλες Ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν κυβερνήσεις, ηγεσίες και ψηφοφόρους.

«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», είπε ο κ. Ομπάμα δικαιολογώντας προφανώς τη στάση του Βερολίνου.

Όπως και να έχει πάντως, η συνέχεια θα κριθεί από τη στάση του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αφού οι απόψεις Ομπάμα δεν δεσμεύσουν πλέον κανέναν. Σε αντίθεση όμως, και αυτό είναι σημαντικό υπάρχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και εδώ είναι το ουσιαστικό, αφού συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ενέργεια, το ΝΑΤΟ και πιθανότατα τα ελληνοτουρκικά.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί (με τους οποίους επικοινώνησε χθες για να ενημερωθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν) και έκανε λόγο για μεταβατικό στάδιο.

«Εάν, πάντως, βρεθεί ένας μηχανισμός για μία μεταβατική κατάσταση από το σημερινό status quo προς μία μελλοντική κατάσταση, αυτό το οποίο φαντάζονται και επιθυμούν και οι δύο πλευρές, θα το υποστηρίξουμε και εμείς. Εμείς, θα κάνουμε ότι μπορούμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία αυτή», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Πληροφορίες ωστόσο λένε πώς οι ΗΠΑ προωθούν ένα σχέδιο για «κράτος-γέφυρα» μέχρι να υπάρξει οριστική λύση στο Κυπριακό. Αυτό το σχέδιο «σπρώχνει» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ που συνοδεύει τον Μπάρακ Ομπάμα και αν αυτό τύχει εφαρμογής τότε θα υπάρξουν καταστροφικές εξελίξεις για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα άλλο «καυτό» θέμα ήταν τα ενεργειακά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τη λέξη ενέργεια πολλές φορές στις δηλώσεις του δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν πώς η Ελλάδα θα λειτουργήσει υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων που θέλουν την μεταφορά του φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου και των χωρών Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα στη βόρεια Ευρώπη μέσω των δικών τους αγωγών και όχι αυτών της ρωσικής χάραξης.

Το σχέδιο για το Κυπριακό δεν είναι ανεξάρτητο από τα ενεργειακά, αφού μία λύση στο πλαίσιο του σχεδίου-έκτρωμα Ανάν εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με λίγα λόγια η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει πώς η Ελλάδα δεν θα πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας. Αυτό σαφώς εξηγεί και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το χρέος.

Τέλος, ο κ. Ομπάμα έθεσε το θέμα του ΝΑΤΟ στη βάση της ενίσχυσης του από τις χώρες-μέλη και η ανησυχία του ήταν έκδηλη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Θέλει να διασφαλίσει πώς οι χώρες-μέλη θα συνεχίσουν να συμβάλουν σε αμυντικά κονδύλια. «Η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε και πρόσθεσε πώς «θεωρούμε πολύ σημαντικούς τους ισχυρούς δεσμούς μέσω του ΝΑΤΟ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Ελληνικό λαό για τη στάση του σε αυτή τη συμμαχία».

Γιατί άραγε τα είπε αυτά ο κ. Ομπάμα; Για τον ίδιο λόγο που περιπολεί στο Αιγαίο και η Νατοϊκή δύναμη. Γιατί η Συμμαχία θέλει να ελέγχει την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για τις πλόες των ρωσικών πλοίων και βεβαίως για να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή και στη «διακεκαυμένη» ζώνη της Συρίας, όπου η Μόσχα ελέγχει πλήρως την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ επίσης, παρά τη δυσαρέσκεια για τον Ρ.Τ. Ερντογάν εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία στρατηγικής σημασίας χώρα και στο πλαίσιο αυτό φέρεται να έγινε συζήτηση μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και του Αλέξη Τσίπρα στην οποία τέθηκε και το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία έχει φέρει στο προσκήνιο ο Τούρκος Πρόεδρος ζητώντας αναθεώρηση των συνόρων.  

Αν λοιπόν βάλουμε τα πράγματα σε μία ζυγαριά τότε μάλλον θα δούμε πώς ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε πολύ περισσότερα απ' αυτά που ήταν διατεθειμένος να δώσει ή να στηρίξει την Ελλάδα (χρέος). Αυτό ίσως και να εξηγεί τον εκνευρισμό και την συνεχή αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα που την έδειχνε με τις κινήσεις τους και τις εκφράσεις του απέναντι στον διαχυτικό Μπάρακ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...