Η αντιαμερικανική ρητορική του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, δεν είναι κούφια, και έχει οικογενειακές, ιστορικές και πολιτικές ρίζες, εξηγεί το «The Diplomat».
Από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιούνιο, ο Ροντρίγο Ντουτέρτε εξέφρασε, επανειλημμένως και χωρίς περιστροφές, την δυσφορία του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της χώρας του. Μια εύκολη εξήγηση για τη στάση του Ντουτέρτε θα ήταν ότι με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος των Φιλιππίνων επιδιώκει μόνον να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων του, όμως, στην πραγματικότητα, ο «αντι-αμερικανισμός του» είναι ειλικρινής και οι ρίζες του είναι βαθιές και ποικίλες, γράφει το περιοδικό «The Diplomat».
Η οικογένεια
Ο Ροντρίγο Ντουτέρτε είναι ο πρώτος πρόεδρος των Φιλιππίνων που προέρχεται από τη μουσουλμανική πλειοψηφία, της οποίας η «ιστορική εμπειρία» διαφέρει πάρα πολύ από του υπόλοιπου έθνους, που ως επί το πλείστον είναι χριστιανικό, λέει το περιοδικό.
Η αδελφή του λέει ότι την άποψη της ενοχής των ΗΠΑ ότι διέπραξαν εγκλήματα κατά την περίοδο της εισβολής και του αποικισμού των Φιλιππίνων, κατά το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, ο πολιτικός την «κληρονόμησε» από τη γιαγιά του.
Οι αριστεροί μέντορες
Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος το Ντουτέρτε, σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, είναι ένας ειλικρινής υποστηρικτής της αριστερής ιδεολογίας. Στη δεκαετία του 60 ο Ντουτέρτε ήταν μαθητής του ιδρυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων, Χοσέ Μαρία Σίσο, τον οποίον το 2002 οι ΗΠΑ τον χαρακτήρισαν ως υποστηρικτή της τρομοκρατίας.
Τα αποικιοκρατικά εγκλήματα
Ο Ντουτέρτε δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει τα αποικιοκρατικά εγκλήματα των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, όπως η σφαγή του Bud Dajo το 1906, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς και κατηγορηματικά τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια συνεδρίαση του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN ), αν και τέτοια αναφορά δεν προβλεπόταν στην ομιλία του, τονίζει το περιοδικό.
Σύμφωνα με τον Ντουτέρτε, όταν γίνεται αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να γίνεται λόγος για όλο το φάσμα των προβλημάτων και όχι μόνον σε εκείνα για τα οποία επιθυμεί η Ουάσιγκτον.
«Οι Μικροί Μελαχρινοί Αδελφοί»
Ο Ντουτέρτε ψάχνει για μια εξωτερική πολιτική ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, που παραμένουν «δεμένες» με τις Φιλιππίνες με «αόρατες αλυσίδες». Αυτή την στάση του προέδρου εξέφρασε, τον Οκτώβριο, ο υπουργός εξωτερικών, Περφέκτο Γιασάϊ, σε μια ανάρτησή του στο Facebook, όπου καλούσε τους συμπατριώτες του να θυμηθούν ότι για τον Λευκό Οίκο οι Φιλιππινέζοι είναι «οι Μικροί Μελαχρινοί Αδελφοί που δεν μπορούν να έχουν πραγματική ανεξαρτησία και ελευθερία».
Δεν ήταν ο Γιασάϊ που επινόησε αυτό το ταπεινωτικό ψευδώνυμο για τους Φιλιππινέζους, αλλά ήταν κοινό μεταξύ των αμερικανών κατά τη διάρκεια της αποικιακής τους κυριαρχίας στις Φιλιππίνες και μάλιστα ο εμπνευστής του είναι ο τότε γενικός διοικητής της χώρας, Γουϊλιαμ Χάουρντ Ταφτ, που μετά από λίγα χρόνια έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Η «πολιτική του μαστίγιου και του καρότου» των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες και η «υποταγή» τους στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, είναι κάτι από το οποίο ο Ντουτέρτε επιθυμεί να απαλλάξει τη χώρα, δήλωσε ο Γιασάϊ.
Η προσβολή της CIA
Ο Ντουτέρτε δεν μπορεί να συγχωρήσει στην Ουάσιγκτον την θρυλούμενη εμπλοκή της CIA στη διαφυγή από τη χώρα, του Μάϊκλ Μέϊρινγκουν, ενός παράνομου «κυνηγού θησαυρών» το 2002 όταν αυτός ο πολίτης των ΗΠΑ, από λάθος προκάλεσε έκρηξη σε ξενοδοχείο της πόλης Davao. Την εποχή εκείνη ο Ντουτέρτε ήταν δήμαρχος της πόλης και είδε το περιστατικό ως «προσβολή από τις ΗΠΑ».
Προβλήματα με τη βίζα
Το περιοδικό «The Diplomat» υπενθυμίζει ότι, φήμες υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας στο Ντουτέρτε, μια ενέργεια η οποία ενδεχομένως να σχετίζεται με τις εκτελέσεις, χωρίς δίκη, στην πόλη Davao. Επιπλέον, ο Ντουτέρτε παρενοχλήθηκε από τις αρχές μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, ενδιάμεσο σταθμό, το ταξίδι του από τις Φιλιππίνες στη Βραζιλία, καθώς συνελήφθη και ανακρίθηκε, διότι δεν διέθετε ένα απαραίτητο έγγραφο για την διέλευσή του από τις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι όχι μόνον αυτή ήταν «η τελευταία φορά» που πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ, αλλά ανέφερε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα οι πολίτες των ΗΠΑ να χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τις Φιλιππίνες.
Η αδυναμία των ΗΠΑ
Ο Ντουτέρτε πιστεύει ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και «δεν έκαναν τίποτε», για να αποτρέψουν την κατασκευή των τεχνητών νησιών από την Κίνα στα αμφισβητούμενα εδάφη υπονομεύοντας τις θέσεις της Μανίλας.
Η σύγκρουση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Ντουτέρτε, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόλντεμπεργκ, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον του υπενθυμίζοντας τα λόγια του όταν βίασαν και δολοφόνησαν μια Αυστραλιανή ιεραπόστολο το 1989 στο Davao. Σύμφωνα με τον Γκόλντεμεργκ, ο Ντουτέρτε υπαινίχθη επίσης ότι θα την βίαζε την «όμορφη» αυστραλία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι η φράση του απομονώθηκε από τη δήλωσή του.
Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών
Τέλος, ο Ντουτέρτε εξέλαβε ως προσβλητική την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που έχει εξαπολύσει. Μάλιστα, ο Μπάρακ Ομπάμα, απείλησε να σταματήσει την παροχή βοήθειας των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γράφει το περιοδικό.
Επιμέλεια: Θ. Αγουρίδου