Αρχείο

Άτακτη υποχώρηση από την κυβέρνηση στο θέμα του ΕΣΡ - «Καμμένη» η υποψηφιότητα Πολύδωρα

 

Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώνεται η κυβέρνηση μετά το φιάσκο του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα δείχνουν πώς σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επιστροφή στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της αρμοδιότητας ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και αυτό σε μία προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα και να εξασφαλιστεί η συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα, με την οποία επιχείρησε να αιφνιδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να έχει «καεί» οριστικά και αυτό γιατί όχι μόνο απορρίφθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά αποτέλεσε και αφορμή προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να... επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Σήμερα, τόσο από την νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση όσο και από τη διάσκεψη των Προέδρων θα διαφανεί που ακριβώς πηγαίνει το πράγμα, τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για τις θέσεις της ΝΔ στο θέμα.

Η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ θα πρέπει η κυβέρνηση αφενός να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών αδειών, όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών και αφετέρου να αποσύρει την πρότασή της για το διορισμό του Βύρωνα Πολύδωρα στο αξίωμα του προέδρου του ΕΣΡ και να συζητηθούν από μηδενική βάση, άλλες υποψηφιότητες για τη σύνθεση που θα είναι αποδεκτές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αν όντως επικρατήσει αυτή η γραμμή τότε θα πρόκειται για συντριπτική ήττα της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και θα κοιτάξουν στη συνέχεια να παίξουν τα... ρέστα τους επικοινωνιακά στο γεγονός ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις συγκρότησης του ΕΣΡ, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αντισυνταγματικότητας του νόμου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σπάσιμο της γραμμής άμυνας της κυβέρνησης φάνηκε από την δήλωση του Νίκου Παππά το Σάββατο, με την οποία δεσμευόταν ότι οι αρμοδιότητες αδειοδότησης των καναλιών θα ανήκουν αποκλειστικά στο ΕΣΡ. Η δε υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα έγινε μάλλον απλά για να «καεί» και να δείξει η κυβέρνηση πώς έχει διάθεση για συναίνεση προτείνοντας ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους πέραν της Αριστεράς.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Πολύδωρα ότι «στόχος που είναι να εκλεγείς και όχι να καείς» μάλλον τα λέει όλα. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν δεδομένες σε αυτή την υποψηφιότητα και γνωρίζουν πώς στο Μέγαρο Μαξίμου απαιτούνται τα 4/5 των μελών της διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να συγκροτηθεί στο ΕΣΡ.

Ήταν δεδομένο δε πώς θα υπάρξουν και αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος και τυπικά δεν θα μπορούσε να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ, αφού απαγορεύονται πρώην πολιτικοί και πρόεδροι κομμάτων.

Υπήρξε μάλιστα και "εμφύλιος" με βουλευτές να τάσσονται κατά της υποψηφιότητας Πολύδωρα και υπουργούς να την υπερασπίζονται. Η δήλωση του βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη που ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων ''53'' ήταν ενδεικτική: «Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως», έγραψε στο Facebook ο βουλευτής

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αντίδραση της βουλευτού Βασιλικής Κατριβάνου η οποία επίσης, ανήκει στην ίδια εσωκομματική ομάδα: «Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε! Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η ΝΔ και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος».

«Με ποιες διαδικασίες παίρνονται τέτοιες αποφάσεις;» αναρωτήθηκε και η Αννέττα Καβαδία χρησιμοποιώντας όμως και λίγη δόση από Κωνσταντίνο Καβάφη «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις...».

Στο αντίποδα ο Νίκος Φίλης τόνισε «δεν επιλέγουμε κομματικά, αλλά αξιοκρατικά» σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Β. Πολύδωρα. «Δεν έχει κύρος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής;», διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας.

«Ο Πολύδωρας είναι πολύ δεξιός. Δεν αρέσει σε πολλούς αριστερούς. Γιατί όμως λέει όχι η ΝΔ των Βορίδη-Άδωνι; Μήπως επειδή τον θεωρούν έντιμο;» σημείωσε στο twitter o Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε «πράξη γενναιότητας» την πρόταση να τοποθετηθεί ο Βύρων Πολύδωρας στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ