της Μαρίνας Νικολάκη
Να γιατί λοιπόν οι Κλίντον είναι τόσο «φιλικοί και προστατευτικοί» απέναντι στον Α.Τσίπρα. Από το τί «παίχτηκε» εκείνο το δραματικό καλοκαίρι (δείτε εδώ τις αποκαλύψεις των Wikileaks) έως το τί συμβαίνει ακόμα και τώρα πίσω από τη πλάτη του ελληνικού λαού που υποφέρει είναι τόσο προκλητικό που μόνο μία Κυβέρνηση- Τσίπρα θα μπορούσε να το κάνει.
Grexit το 2018 (δηλ. όταν εκλεγεί) αλλά και τα πετρέλαια του Αιγαίου συμφώνησε η «σιδηρά» κυρία Χ.Κλίντον με τον Αλέξη Τσίπρα, ακυρώνοντας την προσέγγιση Μόσχας- Αθήνας στην οποία πόνταρε ο τωρινός πρωθυπουργός, όπως αποκαλύπτει ο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να τυπώσει δραχμές...
Πριν λίγες ώρες το Μαξίμου εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη των WikiLeaks σχετικά με την συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο. Σημειώνουν όμως με νόημα ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ζητήματος». Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Μπιλ Κλίντον αρκετά πριν το δημοψήφισμα – πριν καν μάλιστα αποφασιστεί η διεξαγωγή του. «Μετά το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα» λένε κυβερνητικές πηγές.
Σήμερα έρχεται λοιπόν και μια αποκάλυψη σοκ για τον Αλέξη Τσίπρα από τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στη Γαλλία σήμερα.
Το βιβλίο με τον τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Λε Μοντ. Ο Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως διηγείται, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ερώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.
Δείτε αναλυτικά τι γράφει το βιβλίο καθώς και τις ακριβείς φράσεις:
Η ελληνική κρίση, το Grexit, η Λαγκάρντ
Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ –το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν θέλει να ακούσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Παίζει λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».
Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς τηςς «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.
Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη.
Ο διάλογος που γράφουν είναι ο εξής:
Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο»
Ολάντ: Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.
Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;», της λένε.
Ο Πούτιν και η δραχμή
Τέλος, ένα άλλο επεισόδιο υπάρχει στο βιβλίο των Davet και Llomme: το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν».
Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκέφτηκαν πραγματικά να φύγουν από την Ευρώπη.
Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:
«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ».
Τι απαντά το Μαξίμου
Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό».