Αρχείο

Στα όρια της πείνας το 25% των μαθητών και η κυβέρνηση για το μόνο που νοιάζεται είναι οι αλλάγες στο πρόγραμμα και τα μαθήματα

Ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά 2016-2017 με τον αγιασμό να πραγματοποιείται σε όλα τα σχολεία, παρόλα αυτά μεγάλο ποσοστό παιδιών αντιμετωπίζει πρόβλημα επισιτισμού λόγω της συνέχισης των μνημονίων. Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αμέτοχη, την απασχολούν μόνο οι αλλαγές των μαθημάτων και το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε ότι τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη έχουν ανανεωθεί, καθώς και ότι τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη θέση τους, ούτε λόγος για το αν μπορούν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω έλλειψης βασικών ειδών διατροφής.

Την ετήσια μελέτη για τα έτη 2015-2016, η οποία γίνεται στα ελληνικά σχολεία με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πάνω από τους μισούς μαθητές που συμμετείχαν την περσινή χρονιά στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ ένας στους τέσσερις βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας.

Στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ εντάχθηκαν 2.100 σχολεία, που αντιστοιχούν σε 260.000 περίπου μαθητές, δηλαδή στο 19% των μαθητών της Ελλάδας. Το φετινό Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιήθηκε σε 247 σχολεία και 20.528 μαθητές σε περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης, Μαγνησίας και Στερεάς Ελλάδας και διατέθηκαν συνολικά 1.767.898  υγιεινά γεύματα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν: 959.737 συσκευασίες γάλακτος, 473.237 συσκευασίες γιαουρτιού και 2.578.000 φρούτα.

Όπως κατέγραψαν οι ειδικοί, η παρατεταμένη ύφεση, ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού και η φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της καθημερινής σίτισης και κατά τη νέα σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 57% των παιδιών που φοιτούσαν πέρυσι στα συγκεκριμένα σχολεία αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 25% των μαθητών των ιδίων σχολείων είναι μέλη οικογενειών στις οποίες εκτός από την επισιτιστική ανασφάλεια υπάρχουν και συνθήκες πείνας. Το 42% των παιδιών δεν είχε φυσιολογικό βάρος και το 9% καμία ασφαλιστική κάλυψη. Επιπλέον, το 33% των οικογενειών έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα, ενώ σε ποσοστό 65%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο στο 8% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Από τα αποτελέσματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ προκύπτει ότι το 93% των γονέων που συμμετείχαν δήλωσαν ικανοποιημένοι από το Πρόγραμμα. Το 19% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια κατά την έναρξη του έτους δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους, ενώ το 36% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν πείνα κατά την έναρξη, δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους. Επιπλέον, το 47% των μαθητών που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη ενώ το 45% των μαθητών που ήταν ελλιποβαρείς στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη του σχολικού έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012 που ξεκίνησε το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ  έχει διαθέσει περισσότερα από 12,8 εκατομμύρια γεύματα σε 530 περίπου σχολεία και 90.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Ενώ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα στηρίξει το Πρόγραμμα και για το σχολικό έτος 2016-2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...