Αρχείο

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ: Η σαθρή ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καταστρέψει την ευρωζώνη

Η βαθιά «πληγωμένη» ελληνική οικονομία  παραμένει ανήμπορη να ορθοποδήσει,  με τους πολίτες να πληρώνουν το τίμημα,  ένα χρόνο μετά από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ώθησε την ευρωζώνη στο χείλος του γκρεμού, αναφέρει ο σύσσωμος ο βρετανικός τύπος.

Μιλάμε για έξι χρόνια ύφεσης χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κανένα απολύτως «φως στο τούνελ».

Τώρα ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα μας θα έχει  ακριβώς μια άλλη κρίση η οποία  αναμένεται να  συμβεί το επόμενο διάστημα , σε μια  επανάληψη των γεγονότων του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε: «Αν συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να αναμένουμε  ένα τέταρτο, ακόμα και  ένα πέμπτο πακέτο  διάσωσης.

"Δεν βλέπω καμία πρόοδο. Η οικονομία είναι στάσιμη, ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί , η δημόσια διοίκηση υποχρηματοδοτείται και είναι αναποτελεσματική. Και υπάρχει πάντα το φάντασμα του Grexit στο τέλος του τούνελ».

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι σε άνοδο σε ολόκληρη την  Ευρωπαϊκή Ένωση , και σύμφωνα και με άλλα κράτη αναμένονται νέες κινήσεις αποχώρησης από την ένωση που έχει βυθίσει τους Ευρωπαίους στην απόγνωση.

Παρόλα αυτά το  ήμισυ των Ελλήνων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι παραμένοντας στο ευρώ είναι καλό για τη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ενωμεταξύ την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς την ελάφρυνση του χρέους. Η  Γερμανία όμως «σιχαίνεται» να αναφέρει και την λέξη αυτή , και τηρεί στάση άκρως υποκριτική για κάτι που ευθύνεται σίγουρα  και η ίδια.

Οι επικριτές πιστεύουν ότι είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου πριν η Ελλάδα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο για όλους τους λάθους λόγους.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε στην Guardian: « Καμία οικονομία δεν  μπορεί να αντέξει μια ατελείωτη ύφεση και στασιμότητα».

«Σε κάποιο σημείο θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή των προτιμήσεων, με τις δυνάμεις που θα θέλουν να συνεχίσουν έξω από το ευρώ», δήλωσε ο ίδιος.

Μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι θέμα χρόνου και δεν θα οδηγούσε στη διάσπαση της νομισματικής ένωσης, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad ο τέως διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν.

«Όσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους», δηλώνει και προσθέτει πως σε αντίθεση με αυτό που πίστευε πριν από δύο χρόνια, η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης.

«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι απώλειες δεν θα ήταν μεγάλες για τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε η Γερμανία να “αποζημιωθεί”. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο», επισημαίνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ