Αφού έχασαν 390 δισ. δολάρια σε έσοδα λόγω της πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μ. Ανατολής θα μπορούσαν να χάσουν συνολικά φέτος από 490 δισ. μέχρι 540 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από πηγές του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες που είχαν ισχυρή εξάρτηση από το πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία, θα έχουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους.
Το Ριάντ προσπαθεί να διαφοροποιηθεί οικονομικά, αλλά το πετρέλαιο αποτελεί το 72% των εισοδημάτων του.
Έτσι δημιουργείται τρύπα 90 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης για τις 6 χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) υποβαθμίστηκε από 3,3% το 2015 σε 1,8% το 2016.
Η ισχυρότερη οικονομία της περιοχής, η Σαουδική Αραβία, υπολογίζεται ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2%.
«Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να ανέβουν σε σύγκριση με φέτος, αλλά δεν προβλέπεται να φτάσουν τα επίπεδα του 2013 και 2014 σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συνεπάγεται ότι οι χώρες του Κόλπου θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έσοδα από άλλες δραστηριότητες εκτός του πετρελαίου», δήλωσε ο Masood Ahmed του ΔΝΤ.
Παρ’ όλα αυτά ο Ahmed επαίνεσε ως «φιλόδοξες και ολοκληρωμένες» τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αναζητώντας διέξοδο από το πετρέλαιο.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να στερέψει από αποθεματικά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις τωρινές πολιτικές της.
«Εκτός από το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό τις τρέχουσες πολιτικές, οι χώρες θα έχουν ξεμείνει από εναλλακτικές λύσεις σε λιγότερο από 5 χρόνια λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού», προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Όπως είπαμε και στο άρθρο μας Καταρρέει η Σ.Αραβία: Δανείζεται 10 δισ δολάρια για να καλύψει έλλειμμα 98 δισ. – Δείτε ποιες τράπεζες την δανείζουν ο ενεργειακός πόλεμος και η αντιπαράθεση της Σ.Αραβίας με την Ρωσία θα έχει μεγάλο κόστος για το Ριάντ.
Η Σ.Αραβία μια πετρελαϊκή χώρα πλήρως εξαρτώμενη από τις εξαγωγές πετρελαίου δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ρωσία μια χώρα με μεγάλη αυτάρκεια σε πρώτες ύλες και με ισχυρή στρατιωτική-αμυντική βιομηχανία.
Το Ριάντ δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ακύρωση του αγωγού από το Κατάρ και τον διπλό πόλεμο σε Υεμένη και Συρία με άμεσα εμπλεκόμενο και χρηματοδότη το Ριάντ φέρνει χρεοκοπία στο Βασίλειο...