Αρχείο

Προσπάθεια για Ανταλλαγή του Μεταναστευτικού με το Όνομα της Μακεδονίας !!!!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Τελικά απ’ότι φαίνεται μόνο τυχαίος δεν είναι όλος αυτός ο θόρυβος τελευταία για το όνομα της ΠΓΔΜ. Όλες αυτές οι αναφορές από κυβερνητικά στελέχη που φαινόντουσαν τυχαίες, αν τις συνδυάσουμε με την συνέντευξη του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα Μάθιου Νίμιτς, μάλλον μας οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Δηλαδή πως γίνεται ο Νίμιτς να ζητάει τώρα λύση στο όνομα για να διευκολυνθεί η λύση του προσφυγικού, ενώ προ ημερών ο Έλληνας υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής αποκάλεσε τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Μήπως ο κ. Μουζάλας ήδη συνεργάζεται με το ΥΠΕΞ σε αυτή την κατεύθυνση και μετράνε τις αντιδράσεις ; και μήπως ο Έλληνας ΥΕΘΑ δεν φωνάζει απλά για το λεκτικό λάθος αλλά για κάτι πολύ πιο σοβαρό που κρύβεται από πίσω ; μήπως έχουνε συμφωνήσει σε κάτι και απλά σιγά – σιγά θέλουνε να το συνηθίσουμε …  Μήπως για να ανοίξουνε λίγο τα κλειστά σύνορα θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει τα στραβά μάτια, και να δώσει λίγο όνομα. Μάλιστα ο κ. Νίμιτς έβαλε και προθεσμία ότι όλα θα συζητηθούν επίσημα μετά τις επερχόμενες εκλογές στα Σκόπια.

Έτσι, την εκτίμηση του ότι μετά τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου στα Σκόπια θα δημιουργηθούν εκ νέου οι συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, εξέφρασε σε συνέντευξη του στον κ. Παπαχελά, ο κ. Μάθιου Νίμιτς, ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα. Ο κ. Νίμιτς εκτιμά ότι ζητήματα όπως η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό το να λυθεί αυτό το πρόβλημα και επισήμανε πως αν το ζήτημα της ονομασίας είχε επιλυθεί, και οι δύο χώρες αποτελούσαν ήδη εταίρους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, τότε και το προσφυγικό θα αντιμετωπιζόταν με αποτελεσματικότερο τρόπο !!!!!!!!! Συγκεκριμένα στην ερώτηση ΄΄η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή προσφυγική κρίση. Νομίζετε ότι αυτό (το θέμα της ονομασίας), εμποδίζει τις προσπάθειες εύρεσης μιας λύσης, ή την καθιστά πιο επείγουσα; ΄΄ ανέφερε ότι, ΄΄ Από τη μία, τραβά όλη την προσοχή της ηγεσίας της κάθε χώρας, και έτσι βγαίνει από το επίκεντρο το ζήτημα του ονόματος, αλλά νομίζω ότι σε μια πιο βαθιά ανάλυση, το μεταναστευτικό ζήτημα, το θέμα των συνόρων και οι τεράστιες ευθύνες που και οι δύο χώρες έχουν αναλάβει στο πλαίσιο αυτό, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Διότι, φανταστείτε μια κατάσταση στην οποία είχε λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, οι δύο χώρες έχοντας μια πολύ καλύτερη σχέση, με την ΠΓΔΜ προς ένταξη στην ΕΕ ή ίσως και μέσα στην ΕΕ, ή στο ΝΑΤΟ, και με αυτήν  την προοπτική της συνεργασίας και του συντονισμού τα πράγματα θα ήταν τόσο πιο εύκολα. Νομίζω λοιπόν, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και άλλα θέματα στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό το να λυθεί αυτό το πρόβλημα΄΄.

Θεωρούμε ότι ο Νίμιτς δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος, ότι για να ανοίξουν τα σύνορα ή να διευκολυνθεί η Ελλάδα περισσότερο στο προσφυγικό θα πρέπει να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας. Δυστυχώς κάποιοι Έλληνες κυβερνώντες φαίνεται να το συζητάνε, όμως θα πρέπει να προσέξουν πολύ, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία, που φέρουν ακέραια την ευθύνη, διότι παραχωρήσεις στο όνομα είναι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και ο Ελληνικός λαός δεν τους έχει δώσει τέτοιο δικαίωμα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...