Απόψεις

Επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης ΤΩΡΑ!

Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ξεκίνησε την λειτουργία της στη Μονή της Αγίας Τριάδας της Χάλκης που είχε ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Φώτιο Α' (858-861 και 878-886).

Ο Πατριάρχης Γερμανός Δ' κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845), ίδρυσε Θεολογική Σχολή (το 1843) στις εγκαταστάσεις της μονής της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε στις 13 Σεπτεμβρίου 1844.

Στις 28 Ιουνίου 1894 ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε όλα τα κτίρια της σχολής με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της. Ακολούθησαν εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής εκείνης Περικλή Φωτιάδη που διήρκεσαν 17 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση των έργων τα οποία συμπεριέλαβαν εκτός από την σχολή σε ένα καινούργιο μεγαλοπρεπές κτίριο, το Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδoς, κοιτώνες για τους φοιτητές της σχολής, αναρρωτήριο, γραφεία και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη με πολύ σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρόγραφων. Το νέο συγκρότημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εγκαινιάστηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1896, σαν κύρια Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης φιλοξενώντας και μορφώνοντας Ορθόδοξους Θεολόγους από ολόκληρο τον κόσμο. Απόφοιτοι της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν υπήρξαν μόνο χιλιάδες ιερείς αλλά και 343 επίσκοποι καθώς και 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες - μεταξύ τους η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου της νήσου Χάλκης των Πριγκηπονήσων, σε ένα επίγειο παράδεισο που θυμίζει περιβόλι του ουρανού.

Η ανατολίτικη πονηριά της διαχρονικής Τουρκικής εξουσίας γνωρίζει πολύ καλά να απαιτεί ή να διατυπώνει συνεχώς απίθανα αιτήματα σαν να ήταν το φυσικότερο πράγμα του κόσμου. «Ξεχνάει» βέβαια συστηματικά να αποκαταστήσει, έστω κατ΄ελάχιστο, την τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά που προκάλεσε και προκαλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έναν από τους μακροβιότερους θρησκευτικούς θεσμούς της ανθρωπότητας ο οποίος ήδη αριθμεί 17 ολόκληρους αιώνες πολύτιμης πνευματικής και θρησκευτικής δραστηριότητας. Τον τελευταίο αιώνα, το Οικουμενικό Κέντρο της Ορθοδοξίας αποδυναμώθηκε από τον κλήρο του εξαιτίας των εγκληματικών πολιτικών της εκάστοτε Τουρκικής εξουσίας προς τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ίμβρου και της Τενέδου ο οποίος από 120.000 ανθρώπους που αριθμούσε κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, συρρικνώθηκε σε λίγες μόλις χιλιάδες που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αντίθετα, οι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα που παρέμειναν, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης, στην Ελληνική Θράκη, αυξήθηκαν ξεπερνώντας τους 100.000 μέσα σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και μέσα σε θρασύτατα κροκοδείλια δάκρυα της Τουρκίας για δήθεν «καταπίεση» τους!

Μπορεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν να δηλώνει υποκριτικά σε συνέντευξη του στο δίκτυο NTV (22 Απριλίου 2018) πως «Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε..», μπορεί να μοιράζει υποσχέσεις επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοροϊδεύοντας τους πάντες, αλλά πρακτικά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει ακόμα κλειστή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι Τούρκοι ισλαμιστές σπεύδουν από τώρα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Σύμφωνα με τον Δρα Ιωάννη Μάζη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ένα από τα πρώτα κέντρα τα οποία θα ιδρυθούν στην Ελλάδα θα είναι το Yunus Emre Institute, μια πρώην Γκιουλενική σχολή που έχει ήδη μετατραπεί σε φερέφωνο των πιο σκληρών ισλαμιστών, με γνωστές διασυνδέσεις μέσα στο βαθύτατο κράτος του Ερντογάν. Το Yunus Emre Institute κάνει προβολή πολιτισμικής ισχύος (soft power), προκειμένου να ξεπεράσει αντιστάσεις στον τομέα του Πολιτισμού των χωρών εκείνων, τις οποίες θέλει να χειραγωγήσει.

Φυσικά, με τον τρόπο αυτό η Τουρκία εκμεταλλεύεται την «Ευρωπαϊκή Ελλάδα» με το Κοινοτικό κεκτημένο, αλλά μέσα στην Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει τον νόμο της ανατολίτικης ζούγκλας που δεν σέβεται ούτε τους νόμους της ίδιας της Τουρκίας!

Μέσα στην Τουρκία συνεχίζει να στραγγαλίζει εν ψυχρώ και μεθοδικά τους ελάχιστους Έλληνες χριστιανούς που απέμειναν ακόμα στην Βασιλεύουσα, δεν αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την απρόσκοπτη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του, δεν αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου την οποία αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος ...εκτός Τουρκίας, κρατάει φιμωμένη την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να εμποδίσει την Θεολογική μόρφωση νέων ορθόδοξων χριστιανών και την τροφοδοσία του Πατριαρχείου με νέους ιεράρχες.

 

Μετατρέπει Χριστιανικές Εκκλησίες - Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τεμένη, όπως τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, την Αγία Σοφία Τραπεζούντος, την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας, την Μονή της Χώρας κ.α., ενώ ταυτόχρονα «διαμαρτύρεται» για … παραμέληση τζαμιών οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα ή ζητάει φορτικά να δημιουργηθούν καινούργια τζαμιά σε μια χριστιανική χώρα όπου ήδη λειτουργούν περισσότερα από 300 τζαμιά!

 

Σ υ μ π ε ρ ά σ μ α τ α: Οι επαναλαμβανόμενες διεθνείς εκκλήσεις για την αυτονόητη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εδώ και ολόκληρες δεκαετίες από διαφορετικούς Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και το Κογκρέσο των ΗΠΑ μέχρι ηγέτες διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν συγκίνησαν καθόλου τους παντουρκιστές (Κεμαλιστές και Ισλαμιστές) που εξακολουθούν να κρατούν φιμωμένη την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

 

Θα ήταν εντελώς απαράδεκτη και καταδικαστέα, ενδεχόμενη λειτουργία τουρκικού ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, χωρίς να επαναλειτουργήσει προηγουμένως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή εδώ και 53 (μέχρι σήμερα) χρόνια.

 

Είναι καλές οι επικοινωνιακές ατάκες τύπου «Φίλε μου Κυριάκο», αλλά η αυθαίρετη φίμωση από την Τουρκική «Δημοκρατία» μιας σχολής που λειτουργούσε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν είναι απλώς απαράδεκτη, αλλά θεμελιώνει και κάθε θεμιτή Ελληνική αντίδραση – με πρώτη και καλύτερη την πάση θυσία παρεμπόδιση της ενδεχόμενης λειτουργίας του Ερντογανικού πλέον Yunus Emre Institute μέσα στην Ελλάδα.

 

Φτάνει πιά με τις ανατολίτικες πονηριές «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου»!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ