Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να συμβάλλει στην ειρήνη στην Ουκρανία

Καθώς ξεσπά ενας ακόμα πόλεμος στον πλανήτη, αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπότητα σκέφτεται το μέλλον της και εάν θα υπάρχει μέλλον. Ας εξετάσουμε την κατάσταση.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων που ξέσπασε στις 5 Οκτωβρίου έχει τραβήξει την προσοχή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης και θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν επικεντρώνεται πλέον στις εχθροπραξίες που διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Πολιτικά, οι ΗΠΑ και η Δύση θα δίνουν έμφαση στην υποστήριξη του Ισραήλ με κάθε δυνατό τρόπο, εις βάρος της Ουκρανίας, που έχει γίνει δεύτερη προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ και τις άλλες δυτικές χώρες.

Κάποια αυταπάτη υπάρχει στην Ουάσινγκτον ότι ίσως η ΕΕ μπορεί να αναλάβει την υποστήριξη της Ουκρανίας, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, καθώς η αρνητική στάση της κοινής γνώμης στις χώρες της ΕΕ αυξάνεται κάθε μέρα. Αυτό φαίνεται στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Eurobarometer τον Σεπτέμβριο. Στην αρχή του περασμένου έτους, το 80% των κατοίκων της ΕΕ υποστήριζε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Τώρα αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί στο 64%. Σε χώρες όπως η Βουλγαρία (51% κατά - 43% υπέρ), η Τσεχία (48% κατά - 44% υπέρ), η Ελλάδα (49% κατά - 48% υπέρ), η Κύπρος (52% κατά - 42% υπέρ), η Ουγγαρία (47% κατά - 44% υπέρ), η Σλοβακία (50% κατά - 44% υπέρ), η πλειονότητα του πληθυσμού αντιτίθεται στη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία από την ΕΕ. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο σαφής όσον αφορά το θέμα της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο. Την άνοιξη του περασμένου έτους, το 67% των πολιτών της ΕΕ υποστήριζε τη χρηματοδότηση αγοράς και προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, ενώ σήμερα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στο 57%. Σε πολλές χώρες της ΕΕ οι περισσότεροι πολίτες είναι ήδη αντίθετοι στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Τρεις χώρες μέλη της ΕΕ, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν δηλώσει επίσημα ότι δεν θα στέλνουν πλέον όπλα στην Ουκρανία. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν απο τις αυξήσεις των τιμών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και περισσότερες κυβερνήσεις μπορεί να αντικατασταθούν. Επίσης, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός της ΕΕ δεν υπάρχει πλέον.

Η συνεχής διαφθορά στην Ουκρανία δεν βοηθά τον Ζελένσκι να αποκτήσει την υποστήριξη που ζητά, καθώς πολλοί χρηματοδότες φοβούνται ότι τα χρήματα που είναι προγραμματισμένα να διατεθούν στο Κίεβο πηγαίνουν σε ιδιωτικές τσέπες και όχι για στρατιωτική ή ανθρωπιστική χρήση. Σε ένα σχόλιο που έκανε πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Ζελένσκι προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα της διαφθοράς δεν σχετίζονται με τα κεφάλαια που στέλνουν οι εταίροι. Η ερώτηση είναι πώς μπορεί να διαχωρίσει τα χρήματα της διαφθοράς από τα χρήματα των διεθνών εταίρων. (Τα χρήματα της διαφθοράς προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.) Σύμφωνα με τις δύο πιο αξιόπιστες κοινωνιολογικές εταιρείες στην Ουκρανία (Δημοκρατικές Πρωτοβουλίες και Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου), το 77,6% των Ουκρανών πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της χώρας είναι άμεσα υπεύθυνος για τη διαφθορά που υπάρχρει στις δημόσιες αρχές της Ουκρανίας. Και φυσικά η διαφθορά αποτελεί εμπόδιο στη γρήγορη προσχώρηση του Κιέβου στην ΕΕ, που υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της ΕΕ. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου στην Augsburger Allgmeine, δήλωσε τα εξής: "Να κάνουμε ψευδείς υποσχέσεις στους Ουκρανούς για την ένταξη στην ΕΕ δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία. Οποιοσδήποτε έχει να κάνει με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή η χώρα είναι διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειές της, δεν είναι έτοιμη για ένταξη. Χρειάζονται μαζικές εσωτερικές διαδικασίες μεταρρύθμισης. Δεν πρέπει να κάνετε ψευδείς υποσχέσεις στον λαό της Ουκρανίας που βρίσκεται μέχρι τον λαιμό του στη δυστυχία. Είμαι πολύ θυμωμένος για μερικές φωνές στην Ευρώπη που λένε στους Ουκρανούς ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως."

Στις δηλώσεις του στις 5 Οκτωβρίου στην ετήσια συνάντηση του Valdai Discussion Club, ο Πρόεδρος Πούτιν προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα καταρρεύσει αν η Δύση διακόψει τη ροή στρατιωτικής βοήθειας και οικονομικής υποστήριξης. Δήλωσε: "Κατά βάση, η ουκρανική οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Αφού σταματήσετε αυτό, όλα θα τελειώσουν σε μια εβδομάδα. Τέλειωσε. Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα ασφαλείας: φανταστείτε ότι οι προμήθειες θα σταματήσουν αύριο - θα έχετε μόνο μια εβδομάδα να ζήσετε όταν τελειώσει ο εφοδιασμός σε πυρομαχικά." Αλλά και η ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Ουκρανία ήταν σημαντική. Στην ομιλία του είπε: "Η ουκρανική κρίση δεν είναι μια εδαφική σύγκρουση, και θέλω να το υπογραμμίσω. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο ως προς την έκταση της γης, και δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να κατακτήσουμε επιπλέον έδάφη. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να αναπτύξουμε σωστά τη Σιβηρία, την Ανατολική Σιβηρία και την Ρωσική Άπω Ανατολή. Δεν πρόκειται για εδαφική σύγκρουση και δεν πρόκειται για προσπάθεια να καθιερωθεί περιφερειακή γεωπολιτική ισορροπία. Το ζήτημα είναι πολύ πιο ευρύ και βασικό και αφορά τις αρχές που υποκείνται στη νέα διεθνή τάξη. Η διαρκής ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο όταν όλοι νιώθουν ασφαλείς , κατανοούν ότι σεβάστηκαν οι απόψεις των άλλων και υπάρχει ισορροπία στον κόσμο όπου κανείς δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς ή να αναγκάσει άλλους να ζήσουν ή να συμπεριφερθούν όπως επιθυμεί ο ηγεμόνας, ακόμη και όταν αυτό αντιτίθεται στην κυριαρχία, τα αληθινά συμφέροντα, τις παραδόσεις ή τα έθιμα των λαών και των χωρών."

Εφόσον η Δύση επικεντρώνεται τώρα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, βασικά παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στο Ισραήλ, και θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα για πολύ καιρό, ήρθε η στιγμή να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , ώστε οι εχθροπραξίες να σταματήσουν. Το Κίεβο θα αναγκαστεί να ακολουθήσει αυτήν την πορεία, καθώς χωρίς την υλική υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν θα μπορεί πλέον να εξακολουθήσει τις στρατιωτικές αντιπαραθέσεις.

Η αντικατάσταση της ουκρανικής σημαίας από την ισραηλινή σημαία στο Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα είναι ένδειξη ότι η ειρήνη στην Ουκρανία ενδέχεται να πλησιάζει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ