Οι εθνικές εκλογές στις 21 Μαϊου πλησιάζουν και θα έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Την επαναφορά της απλής αναλογικής (νόμος 4406/2016). Σύμφωνα, με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται βάσει του ποσοστού που συγκεντρώνει στην επικράτεια. Για παράδειγμα, με την απλή αναλογική στην καθαρή μορφή της, αν ένα κόμμα στην Ελλάδα λάμβανε 10%, τότε θα έπαιρνε 30 έδρες -δηλαδή το 10% των 300 εδρών.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με την απλή αναλογική το πρώτο κόμμα χάνει το μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών και θα πρέπει να πλησιάσει το 45-50% του συνόλου των έγκυρων ψήφων για να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που προφανώς ευνοεί τα μικρότερα κόμματα.
Δεν είναι τυχαίο πως Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα έχουν ρίξει μέχρι στιγμής μεγάλο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η εν λόγω γεωγραφική περιοχή και ειδικότερα η Μακεδονία έχουν εκτιμηθεί από τα κομματικά επιτελεία πως χρήζουν ειδικής εκλογικής προετοιμασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, στη Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατοικούν 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Αριθμός καθόλου αμελητέος, που μπορεί σαφώς να επηρεάσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, μετά την θριαμβευτική εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος το 2021, με τη συμμετοχή 280.000 μελών και φίλων, υπήρχε μετά από πολύ καιρό αισιοδοξία, προσδοκία για μια νέα πορεία, καθώς μια νέα γενιά είχε πάρει τα ηνία, μια γενιά που δεν είχε παλιούς λογαριασμούς ή κυβερνητικές θητείες.
Η πραγματικότητα, όμως, ένα χρόνο και κάτι αργότερα σίγουρα δεν είναι αυτή που θα ήθελε ο ισχυρός άνδρας της Χαρίλαου Τρικούπη. Το κόμμα από το 14% που εμφάνιζε όταν ανέλαβε την προεδρία πλέον δείχνει να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, με τους δημοσκόπους να θεωρούν ότι αν υπάρξουν δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, πιθανόν να έχει νέες απώλειες.
Παρά τη στασιμότητα που καταγράφεται δημοσκοπικά στη δύναμη του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για αξιόλογη ενίσχυση των ποσοστών σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες. Μιλούν για «μεγάλα διψήφια ποσοστά» στην Κρήτη, στην Αχαϊα, στη Χαλκιδική, στα Δωδεκάνησα, σε εκλογικές περιφέρεις δηλαδή που, όπως εξηγούν, το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες και ισχυρή πολιτική παράδοση.
Στο άλλο άκρο, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στην Βόρεια Ελλάδα, κάτι που φάνηκε και στις προηγούμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και αποτελεί αναμφίβολα το «κάστρο» της.
Εξάλλου, όπως δείχνουν όλες οι δημοσιοποιημένες και μη μετρήσεις, το κυβερνών κόμμα δέχεται έντονη πίεση στη Μακεδονία από το κόμμα του Βελόπουλου. Πληροφορίες μάλιστα λένε πως υπάρχουν νομοί που η Ελληνική Λύση πλησιάζει διψήφιο ποσοστό, λαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό τη φθορά της κυβέρνησης.
Όλα δείχνουν ότι στην Βόρεια Ελλάδα θα γίνει πραγματική μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύσης για την τρίτη θέση και με δεδομένο το αναλογικό εκλογικό σύστημα που θα ισχύει την πρώτη Κυριακή των εκλογών, οι υποψήφιοι βουλευτές των συγκεκριμένων κομμάτων στη περιοχή θα «κονταροχτυπηθούν», ώστε να κατακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες βουλευτικές έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Θάνος Κάλλης