Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με υπαιτιότητα της Άγκυρας και ειδικότερα αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν και του ίδιου αλλά αναλυτές ακόμα και στην γειτονική χώρα εκτιμούν πως δεν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος για μια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;
Ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής του γραφείου του German Marshall Fund στην Άγκυρα, μιλώντας στο Accociated Press δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι η δήλωση (για τον πύραυλο «Τυφώνα») Ερντογάν είναι ο τρόπος του να πει στην Ελλάδα ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει (στρατιωτική) ισορροπία, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανώτερη και επομένως η Ελλάδα πρέπει να ενεργήσει πολύ προσεκτικά».
«Παρόλα αυτά, αν τον πάρεις στα λόγια του, είναι απειλή και δεν πρέπει να έχει θέση στις τουρκοελληνικές σχέσεις» σημείωσε ο τούρκος αναλυτής λαμβάνωντας απόσταση από την επιθετική ρητορική του τούρκου προέδρου.
Ο Unluhisarcikli είπε ότι εκτός από το να υπενθυμίσει στην Ελλάδα τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας, ο Ερντογάν ελπίζει επίσης ότι τα σκληρά λόγια του θα τον βοηθήσουν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος για τον Ιούνιο.
Στην εξουσία από το 2003, ο Ερντογάν επιδιώκει μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος εν μέσω οικονομικής κρίσης και εκτοξευόμενου πληθωρισμού που έχει καταβροχθίσει τα κέρδη και έχει θέσει ακόμη και τις βασικές ανάγκες απρόσιτες για πολλούς
Ο Unluhisarcikli πιστεύει ακόμα ότι η απειλή για την Ελλάδα δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στους στους προεκλογικούς αγώνες. «Οι προηγούμενες εκλογές και επίσης οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εθνική ρητορική βοηθάει λίγο στην αρχή, αλλά ο αντίκτυπος είναι βραχύβιος», είπε. «Ο αντίκτυπός του δεν είναι καν σχεδόν συγκρίσιμος με την οικονομική κατάσταση» τόνισε.
Μια ένοπλη σύγκρουση είναι «ακόμα πολύ, πολύ μικρή πιθανότητα», είπε ο Unluhisarcikli, σημειώνοντας ότι παλαιότερα ατυχήματα, όπως συγκρούσεις μεταξύ πλοίων του πολεμικού ναυτικού ή συντριβές τζετ κατά τη διάρκεια περιπολιών σε νησιά, δεν είχαν οδηγήσει την Τουρκία και την Ελλάδα σε πόλεμο.
Βέβαια αυτό που δεν αναφέρει ο τούρκος αναλυτής είναι ότι η επιθετική ρητορική εκ μέρους του τούρκου προέδρου και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησής του δεν είναι απλά κουβέντες στο πλαίσιο μόνο ενός προεκλογικού αγώνα αλλά ότι πρόκειται για ρητορική που έρχεται και στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία προσπαθώντας να αποκτήσει «ζωτικό χώρο», την περίφημη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα.
Η εξοπλιστική κούρσα στην οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία μέσω της πολεμικής της βιομηχανίας και εικόνες στρατιωτικής δόξας και ετοιμότητας με τις οποίες βομβαρδίζεται σχεδόν καθημερινά η τουρκική κοινή γνώμη, μάλλον τη Γερμανία πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο θυμίζουν παρά μια απλή προεκλογική περίοδο.