Σκρολάροντας κανείς αυτές τις ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σοκάρεται από τις αιμοδιψείς αντιδράσεις που υπερφαλαγγίζουν το πρώτο σοκ της είδησης. Ελληνίδα ευρωβουλευτής συλλαμβάνεται από τις βελγικές αρχές για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Οι πρώτοι που την αρνούνται είναι το κόμμα της, οι ομοϊδεάτες και όσοι έσπευδαν να τη συγχαρούν για κάθε νέα της διάκριση.
Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των κοινωνικών δικτύων κανένας δεν θα εκφράσει τη λύπη του; Ουδείς θα κάνει ένα βήμα πίσω, να σιωπήσει και να αναλογιστεί;
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του δεν προέβη σε κανένα σχόλιο -τουλάχιστον έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Το ίδιο έπραξαν τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και τα μέλη της παράταξης. Δεν επιδόθηκαν μήτε σε χαιρεκακίες, μήτε σε ιοβόλους σχολιασμούς.
Ίσως τελικά, οι μόνες που κλονίστηκαν για την τροπή που δείχνει να πήρε η πολιτική καριέρα της Εύας Καϊλή, να είναι οι συμφοιτήτριές της από την Αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτήτριες της ίδιας σειράς και από άλλες σχολές, που έβλεπαν μία νέα κοπέλα να γκρεμίζει τοίχους και να σταδιοδρομεί με επιτυχία σε κατεξοχήν ανδροκρατούμενους χώρους: την ειδησεογραφία και την πολιτική.
Οι σακούλες ή η βαλίτσα με τις χιλιάδες ευρώ από κράτος του Κόλπου, δεν αποτελούν απλώς έμπρακτη προδοσία απέναντι σε δύο σημαίες, την ελληνική και την ευρωπαϊκή. Συνιστούν και μία οδυνηρή διάψευση απέναντι στο γυναικείο φύλο.
Θα μπορούσε να σταθεί κανείς στην εμπλοκή του συντρόφου της και τον πρότερο βίο του, ή στην αυτόφωρη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος την είχε τάξει από την ηλικία των τεσσάρων στο κόμμα; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική στο βαθμό που η γυναικεία χειραφέτηση διεκδικεί το αυτεξούσιο.
Ταυτόχρονα με την αδιαμφισβήτητη καταδίκη παρόμοιων φαινομένων, θα περίμενε κανείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκφράσει τη λύπη του για την περιπέτεια της ευρωβουλευτού. Να τονίσει ότι το ελληνικό κράτος θα σεβαστεί στο ακέραιο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά παράλληλα θα τηρήσει την προξενική υποχρέωση απέναντι σε μία πολίτη του. Ότι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας θα την επισκεφθεί, όταν το επιτρέψουν οι διαδικασίες, ακόμη και σε περίπτωση κατάφωρης και εξόφθαλμης ενοχής. Διαφορετικά το ελληνικό κράτος δεν θα διαφέρει σε τίποτα από όσα καταγγέλλει.
Εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις, αλλά κάθε παντελής απουσία του κράτους θα θυμίζει πάντοτε την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Πριν από τους Αλβανούς, πρώτα οι Έλληνες τον είχαν προδώσει.