Απόψεις

Επιτακτική ανάγκη άμεσης προπαρασκευής της χώρας - Η Τουρκία καιροφυλακτεί μαζί με τις επερχόμενες απειλές

Αναμενόμενη ήταν και η αντίδραση της Ρωσίας για πλήρη διακοπή της παροχής φ.α. και πετρελαίου προς την Ευρώπη (με εξαίρεση φυσικά την Ουγγαρία, όπου ο Ούγγρος πρωθυπουργός φαίνεται ότι προτάσσει πρώτα τα εθνικά του συμφέροντα και κατόπιν τα συλλογικά – συμμαχικά). Δεν είναι δυνατόν να θεσπίζουν μονοσήμαντα κυρώσεις η Ευρώπη και οι Αγγλοσάξωνες και να περίμενε κανείς, ότι η Ρωσία θα τις αποδεχόταν αδιαμαρτύρητα χωρίς να ανταποδώσει. Ο πόλεμος πλέον λαμβάνει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, είναι σε πολλά επίπεδα και το μόνο που δεν έχει συμβεί είναι ακόμη η επίσημη εμπλοκή των αντιμαχόμενων (Δύσης  - Ρωσίας) στο πεδίο της μάχης. Σε κάθε περίπτωση όμως πόλεμος δια αντιπροσώπων διεξάγεται αυτή τη στιγμή (proxy war). Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπρόσθετα και την Τουρκική απειλή, ενώ η οικονομία της παραμένει εξαιρετικά εύθραστη και ευάλωτη.  Τι κάνει όμως προληπτικά για να αντιμετωπίσει τους επερχόμενους κινδύνους, οι οποίοι είναι επί θύραις;  ΤΙΠΟΤΕ.

Ένα κλίμα εφησυχασμού διακατέχει τη συντριπτική μάζα της Ελληνικής κοινωνίας αλλά και της Ελληνικής πολιτικής ελίτ. Απαιτείται άμεσα οι αρμοδιοι φορείς να ενημερώσουν τον Ελληνικό Λαό για τους επερχόμενους κινδύνους και απειλές αλλά και να λάβουν προληπτικά μέτρα.  Δεν αρκεί να καλύπτονται οι αρμόδιοι πίσω από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και να λένε ότι θα κάνουμε ότι πει η Ε.Ε. και θα ακολουθήσουμε τις κοινοτικές οδηγίες αλλά πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προετοιμασίας, προπαρασκευής και να ενημερωθεί ο Ελληνικό Λαός.

Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ προετοιμασίας (preparation) και προπαρασκευής (preparedness); Η προετοιμασία είναι η πράξη του να έχεις έτοιμα τα πράγματα  (act of getting things ready), ενώ η προπαρασκευή είναι η κατάσταση που ήδη έχουν ετοιμασθεί τα πράγματα πριν την κύρια ετοιμασία (state of already being prepared all the arrangements). Το μόνο κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας που είναι έτοιμο και προπαρασκευασμένο είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι προετοιμασμένες για το έργο και την αποστολή τους αλλά από μόνο του αρκεί; Κατ’ εμέ, απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση όλης της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα αποσκοπεί σε συστηματική και μελετημένη προπαρασκευή, για αποτελεσματική άμυνα εφόσον αυτό χρειασθεί, αλλά και στην αντιμετώπιση των λοιπών απειλών που αναφύονται, όπως ενεργειακές, επισιτιστικής κρίσεως, ταραχών από ενδεχόμενα στοιχεία ξένα προς την Ελλάδα, αθρόας προσπάθειας εισόδου μεταναστευτικών ροών κλπ.

Απαιτείται να κατανοηθεί επαρκώς η φύση των απειλών και το μέγεθος εξ αυτών κινδύνων, η ποσοτικοποίηση των απαιτουμένων δυνάμεων και μέσων.

Στεκόμενη κυρίως στην Τουρκική απειλή, χωρίς να παραγνωρίζουμε και τις άλλες, αναλύοντας τα στάδια της προπαρασκευής θα λέγαμε ότι είναι:

Α) Ιδεολογικό: είναι η γνώση του αντιπάλου από θεωρητικής και πρακτικής πλευράς. Για αυτό είναι αναγκαία η μελέτη των ιδεολογικών όπλων όπου θα αποκρούσουμε τις απόψεις του (αρνητική πλευρά), και η μελέτη της ιδεολογίας όπου οι δικές μας απόψεις θα θεωρηθούν ορθότερες αυτών του αντιπάλου και έτσι αυτές θα καταστούν κίνητρο δράσεως των δικών μας δυνάμεων (θετική πλευρά). Η Τουρκία προσπαθεί να μας διαβάλλει διαρκώς στο ΝΑΤΟ και σε άλλους συλλογικούς φορείς, εμείς τι κάνουμε για αυτό; Μόνο διπλωματική άμυνα;

Β) Ψυχολογικό: είναι η γνώση της ψυχοσύνθεσης του αντιπάλου, τα συναισθήματα τα οποία καλλιεργεί στις δυνάμεις του, το ηθικό αυτού, το επίπεδο φρονήματός του (national style of warfare). Από την άλλη πλευρά είναι αναγκαία η γνώση της δικής μας ψυχολογικής καταστάσεως και τέλος η μελέτη της ψυχολογικής επενέργειας σε αμφότερες τις πλευρές δια της προπαγάνδας (το βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας σε πλήρη ανάπτυξη και από τις δύο αντίπαλες πλευρές). Η Τουρκία προσπαθεί να μας καταβάλλει ψυχολογικά με φράσεις: θυμηθείτε την Σμύρνη, σας πετάξαμε στη Θάλασσα, θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα, κλπ. Εμείς τι κάνουμε; Είμαστε τα καλά παιδια με την αστική ευγένεια που δεν «πέφτουμε στο επίπεδό τους;». Ας απαντήσουμε: Σας περιμένουμε ή Μολών Λαβέ, ή οτιδήποτε για την ανάταξη του ηθικού του Ελληνικού Λαού. Στην ίδια γλώσσα με αυτή των Τούρκων διότι αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν: της σκληρής ισχύος.

Γ) Οργανωτικό: περιλαμβάνει τη μελέτη της οργάνωσης του αντιπάλου, την ύπαρξη δικού μας μηχανισμού οργάνωσης και δράσης, τη διαμόρφωση καταλλήλων στελεχών διαφόρων βαθμίδων, την κινητοποίηση του πληθυσμού εφόσον απαιτηθεί αναλόγως των εξελίξεων με ενημέρωση των κινδύνων που απειλούν τη χώρα, τη λήψη μέτρων για την προστασία από δυνητικά μαζικά χτυπήματα του αντιπάλου, την πλήρη αξιοποίηση HUMINT. Εδώ τι κάνει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας; Κάνει ασκήσεις ετοιμότητας του Ελληνικού πληθυσμού; Γνωρίζει ο πληθυσμός που βρίσκονται τα καταφύγια σε ώρα ανάγκης; Έχουν ανακατασκευασθεί ή έχουν αφεθεί στην τύχη τους;

Δ) Τεχνικό: περιλαμβάνει όλα τα υλικά και μέσα που θα απαιτηθούν κατά την κρίση. Απαιτείται προετοιμασία από την περίοδο της ειρήνης, με εκπαίδευση στα διατιθέμενα μέσα άμυνας, σύγχρονο εξοπλισμό, αξιοποίηση της Εφεδρείας και Εθνοφυλακής. Ειδικά για την Εθνοφυλακή, απαιτείται άμεσα συγκρότηση νέων σχηματισμών μέσα στον αστικό ιστό με διακομμματική συναίνεση. Σε περίπτωση εμπλοκής να αναλάβουν την φύλαξη των μετόπισθεν, ώστε να αποδεσμευθούν όλες οι μάχιμες μονάδες για την πρώτη γραμμή. Το παράδειγμα της Ουκρανίας με τη συγκρότηση των Μονάδων Εδαφικής Άμυνας στα μετόπισθεν και την αποστολή των μάχιμων μονάδων στο Ανατολικό και Νότιο Μέτωπο το δείχνει.

Ανάλογη επιτελική προπαρασκευή, υπήρξε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου Βαρσοβίας. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα πλησιάζει πολύ, αυτή του Ψυχρού Πολέμου (κατ’ εμέ την υπερβαίνει καθόσον το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ορατό), με τις επιθετικές και παραβατικές ενέργειες του Τουρκικού επεκτατισμού.

Η σημερινή κατάσταση με την προκλητικότητα της Άγκυρας έχει επιπρόσθετα τα στοιχεία του υβριδικού πολέμου αλλά και του ψυχολογικού πολέμου προκειμένου να καταπονηθεί η Ελληνική πλευρά. Η Άγκυρα επίσης έχει φλερτάρει αρκετές φορές φτάνοντας  στα όρια ενός θερμού επεισοδίου (έστω μεμονωμένου κατά αυτήν). Και αυτές όμως οι ενέργειες, εντάσσονται σε ασσύμετρες μορφές επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία. Η Ελλάς να καταστήσει σαφές σε Συμμάχους και Τουρκία, ότι σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, το επεισόδιο δεν θα είναι μεμονωμένο αλλά θα έχει την μορφή ολοκληρωτικού πολέμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η χώρα μας πρέπει πέραν των Ενόπλων Δυνάμεών της, να παραμείνει προσηλωμένη και στην προπαρασκευή του ψυχολογικού, ιδεολογικού παράγοντα, στην οργανωτική δομή ισχυρού μηχανισμού και στον άρτιο εφοδιασμό (Logistics). Όπως προείπαμε δεν αρκεί ένας παράγων να κάνει το καθήκον του άρτια όπως οι ΕΕΔ, αλλά απαιτείται σύνθετη προσπάθεια και από άλλους φορείς προσηλωμένους σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι συμμαχικές σχέσεις μας με τα άλλα κράτη της περιοχής που αντιλαμβάνονται επίσης ως κίνδυνο αυτόν τον Τουρκικό ρεβιζιονισμό να αναβαθμισθούν πλήρως. Αν η Τουρκία π.χ. κάνει κοινές ασκήσεις με τους Αζέρους να κάνουμε και εμείς με τους Αρμένιους. Αν η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Δαμασκό, οφείλουμε πρώτα εμείς να αποκαταστήσουμε σχέσεις με την ανέκαθεν φιλελληνική Συρία. Έχουμε αντιληφθεί ότι η Τουρκία πάει να κλείσει όλα τα θέματα στα Νότια και Ανατολικά σύνορα και να τα διευθετήσει όπως αυτή επιθυμεί; Ένα μέτωπο θα της μείνει μετά τα Δυτικά παράλια, δηλαδή τα Ελληνικά Νησιά και το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν θα περιμένει το 2025 να αποκτήσει το Ελληνικό ΠΝ τις φρεγάτες FDI, θα δράσει νωρίτερα και άμεσα. Επίσης πέραν του διαμεσολαβητικού της ρόλου στα σιτηρά, προτίθεται και βιάζεται να αναλάβει και διαμεσολαβητικό ρόλο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia. Η Ελλάδα που βρίσκεται σε αυτή την διένεξη διπλωματικά; Μήπως το μαιευτήριο που υποσχεθήκαμε να φτιάξουμε στην Μαριούπολη θα έπρεπε να το αναλάβουμε για ανθρωπιστικούς λόγους άμεσα;

Τα ζητήματα της προπαρασκευής και προετοιμασίας είναι εσωτερικά και αποκλειστικά δικά μας. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον αντίπαλο, τόσο αποτελεσματικότερος γίνεσαι έναντι αυτού. Πρέπει να μελετήσουμε επίσης ενδελεχώς, την διαμόρφωση της Τουρκικής Κοινωνίας και Οικονομίας.

Η Ρωσία γνωρίζει ότι ο Στρατηγός Χειμώνας ανέκαθεν ήταν υπέρ αυτής και εξελίσσει αργά και μεθοδικά όλη την κατάσταση. Η Τουρκία αντιθέτως γνωρίζει ότι ο Στρατηγός Χρόνος είναι εις βάρος της και για αυτό βιάζεται. Μήπως πρέπει η Ελλάδα να βιαστεί ποιο πολύ; Μεγάλη επίσης προσοχή πρέπει να δοθεί σε ενδεχόμενο προληπτικό χτύπημα της Τουρκίας και στη συνέχεια να αναζητήσει τη διεθνή νομιμοποίηση. Όσο η κατάσταση στην Ευρώπη θα χειροτερεύει και η Ευρώπη θα σπαράσσεται από φτώχεια, ανεργία και εσωτερικές συγκρούσεις, ο κίνδυνος προληπτικού χτυπήματος της Τουρκίας θα αυξάνει.

Μην πούνε μετά οι πολιτικοί μας ότι δεν τα περίμεναν αυτά και αιφνιδιάσθηκαν.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF