Ο Ελληνισμός σήμερα από άκρη σε άκρη γιορτάζει σήμερα την Εθνική επέτειο του "Έπους του 1940", όπου η μικρή σε έκταση, πληθυσμό και στρατιωτικά μέσα και οπλικά συστήματα, νίκησε την κατά πολύ μεγαλύτερη σε όλα τα παραπάνω Ιταλία.
Πού οφείλεται η μεγαλειώδης νίκη των Ελλήνων;
Σε αυτό το ρώτημα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με την ανάλυσή μας, όπως παρακάτω:
Σε μια πολεμική αναμέτρηση μεταξύ δύο χωρών καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματός της παίζουν ρόλο κάποιοι σημαντικοί παράμετροι οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
Στρατηγική σχεδίαση Ιταλών
Το Ιταλικό σχέδιο φαινόταν αριστοτεχνικό, αφού προέβλεπε επίθεση κατά μέτωπο με πολύ ισχυρές δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων στην Ήπειρο, στην τοποθεσία Ελαίας (Καλπάκι), με ταυτόχρονη διπλή υπερκέραση, τόσο από αριστερά κατά μήκος του παραλιακού άξονα του Ιονίου, όσο και από δεξιά στην κατεύθυνση του Μετσόβου με σκοπό τον διαχωρισμό των ελληνικών δυνάμεων της Ηπείρου από εκείνες της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, και μετά την διάσπαση της τοποθεσίας Ελαίας προβλεπόταν η κατάληψη Ιωαννίνων- Άρτας-Πρέβεζας και εκείθεν προς Αιτωλοακαρνανία και Αθήνα τελικά, με ταυτόχρονη επίθεση άλλων Ιταλικών δυνάμεων κατά των δυνάμεων της Δυτικής Μακεδονίας προερχόμενες την κατεύθυνση της Κορυτσάς, με αρχικό σκοπό την διάσπαση της αμυντικής τοποθεσίας μας και τελικό την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
Η Ιταλική επίθεση θα υποστηριζόταν από την πολεμική της αεροπορία, ενώ το ιταλικό ναυτικό προβλεπόταν να ενεργήσει προς κατάληψη της Κέρκυρας και άλλων νησιών του Ιονίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τον εφοδιασμό της Λιβύης την οποία είχε καταλάβει ο Μουσολίνι.
Ωστόσο το Ιταλικό σχέδιο απέτυχε παταγωδώς και σε λίγο χρονικό διάστημα οι Ιταλοί εισβολείς εκδιώχθηκαν από την Ελληνική γή και στη συνέχεια και από τα βουνά και τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου.
Τι όμως πήγε λάθος για τους Ιταλούς;
Η λάθος εκτίμηση εχθρού-καιρού-εδάφους από τους Ιταλούς
Η Ιταλία υπερτερούσε σε αριθμητική δύναμη στο πεζικό σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ διέθετε άρματα που εμείς δεν διαθέταμε, ενώ κυριαρχούσε αριθμητικά σε πυροβολικό, αεροπορία και ναυτικό.
Ωστόσο η Ιταλική στρατιωτική Διοίκηση δεν αξιολόγησε καθόλου σωστά τρείς καθοριστικούς παράγοντες, τον καιρό, το έδαφος και τον εχθρό.
Καιρός-Έδαφος
Η επιλογή της 28ης Οκτωβρίου από τους Ιταλούς ως ημερομηνία έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος της Ελλάδας και από την κατεύθυνση Βορράς-Νότος στην Ήπειρο ήταν τεράστιο λάθος.
Ο λόγος είναι ότι οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, ενώ έρχεται και ο χειμώνας, γεγονός που σημαίνει ότι ο καιρός θα χειροτερέψει, με αποτέλεσμα να μην ευνοούνται οι κινήσεις των στρατευμάτων του επιτιθέμενου.
Όταν μάλιστα επιλέγεται ως κατεύθυνση επίθεσης αυτή του Βορρά-Νότου στην Ήπειρο το λάθος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η Ιταλική αεροπορία η οποία σημειωτέον δεν είχε τις σημερινές δυνατότητες που έχει μια πολεμική αεροπορία, αναφορικά με την ακρίβεια προσβολής του εχθρού, δρούσε υπό πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με περιορισμένη ορατότητα λόγω βροχής, χιονιού, χαμηλής νέφωσης και για περιορισμένο χρόνο.
Αποτέλεσμα η συμβολή της στις επιχειρήσεις του Ιταλικού στρατού να είναι μικρή.
Η Ήπειρος είναι ορεινή και το οδικό δίκτυο ήταν πτωχό, με αποτέλεσμα η Ιταλία να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί την ταχυκινησία των μοτοσυκλετών και των αρμάτων της, που ήταν αναγκασμένα να κινούνται επί των οδών με κάποια σχετική ευκολία και με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία εκτός αυτών λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Το ίδιο πρόβλημα είχε η μετακίνηση του Ιταλικού πυροβολικού και ο ανεφοδιασμός των μαχομένων ιταλικών τμημάτων, αφού τα οχήματά τους κολλούσαν στη λάσπη λόγω βροχής-χιονιού, μεγενθύνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα λόγω του ορεινού εδάφους.
Παράλληλα το Ιταλικό πολεμικό ναυτικό αρκέστηκε μόνο στον ανεφοδιασμό της Λιβύης και δεν αποπειράθηκε να καταλάβει νησιά μας στο Ιόνιο.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ιταλοί επιλέγοντας τον συγκεκριμένο χρόνο και τόπο επίθεσής τους σε βάρος της χώρας μας, κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επίδραση της αεροπορίας , του πυροβολικού και των αρμάτων τους στην έκβαση των επιχειρήσεων, δυσχεραίνοντας παράλληλα τον εφοδιασμό των Μονάδων τους.
Το "Μοτίβο" της Ιταλικής επίθεσης
Απόρροια του καιρού και του εδάφους που αναφέραμε ήταν η Ιταλική επίθεση να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο και χρονοδιάγραμμα.
Έτσι η Ιταλική αεροπορία ξεκινούσε τον βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων τις πρωϊνές ώρες εφόσον οι συνθήκες φωτισμού και καιρικές το επέτρεπαν και σε όποια κλίμακα το επέτρεπαν.
Στη συνέχεια μετά τις αεροπορικές προσβολές ακολουθούσε μπαράζ του Ιταλικού πυροβολικού με ταυτόχρονη κίνηση του ιταλικού πεζικού στους Χώρους εξορμήσεως.
Ακολούθως το πεζικό των Ιταλών εκδήλωνε τις επιθέσεις του .
Όπως αντιλαμβανόμαστε η παραπάνω ακολουθία της εκδήλωσης της επίθεσης των Ιταλών, εξυπηρετούσε τον στρατό μας μειώνοντας τις απώλειές του.
Ο παράγων εχθρός
Οι Ιταλοί πιάστηκαν αδιάβαστοι αναφορικά με τη γνώση του εχθρού, αφού θεωρούσαν υποτιμώντας μας ότι σε 2 εβδομάδες θα κάνουν βόλτα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Ο Ελληνικός πληθυσμός και κατ΄επέκταση ο στρατός μας ήταν κατά βάση αγροτικός και περισσότερο σκληροτράχηλος από τον ημιαστικό και αστικό πληθυσμό και στρατό της Ιταλίας.
Η 8η Μεραρχία του Στρατηγού Κατσιμήτρου που υπερασπίστηκε την Ήπειρο, αποτελείτο στο σύνολό της από Ηπειρώτες, όπως Ηπειρώτης ήταν και ο Διοικητής της, οι οποίοι πολεμούσαν για τα σπίτια , τις οικογένειες τους και την πατρίδα τους και συνεπώς δεν θα έκαναν με τίποτε πίσω προτάσσοντας πείσμονα αντίσταση στον Ιταλό εισβολέα , αναλογιζόμενοι την ιστορική παρακαταθήκη, του Πύρου, των φυλών των προγόνων τους Ελλών και Σελών από τις οποίες πήρε το όνομα της η Ελλάδα, αλλά και των Σουλιωτών στο Κούγκι και το Ζάλογγο.
Δίπλα τους ακούραστες οι γυναίκες της Ηπείρου που κουβαλούσαν και μετέφεραν στην πλάτη τους τρόφιμα, υλικά πολεμοφόδια ακόμη και στις πιό απόκρημνες βουνοκορφές της Ηπειρωτικής γής.
Τέλος η Ελλάδα προετοιμαζόταν για τον πόλεμο, φτιάχνοντας οχυρωματικά έργα, αγοράζοντας όπλα και πυρομαχικά υπό την άγρυπνη καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, ενός εκ των ικανότερων Ελλήνων Αξιωματικών.
Κλείνω λέγοντας ότι ο Ελληνικός στρατός είχε ακμαιότατο ηθικό, ήταν προετοιμασμένος για τον πόλεμο από πάσης άποψης και πολέμησε με ηρωισμό και αυταπάρνηση
Ο Τσώρτσιλ για να τιμήσει τον άφθαστο ηρωισμό του Έλληνα στρατιώτη του 1940 είπε: "Λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Από τώρα και μετά θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".
Ας κλείνουμε το γόνυ ευλαβικά στους αθάνατους νεκρούς του Έπους του 1940 και ας προετοιμαστούμε για να φανούμε αντάξιοι των ηρώων προγόνων μας αν απαιτηθεί, αφού ο προαιώνιος εχθρός της Ελληνικής φυλής, ο Τούρκος, καραδοκεί.
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!
ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!