Απόψεις

Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας και ο καταλύτης Ερντογάν

Ενας «ψυχρός» ρωσοαμερικανικός πόλεμος με επίκεντρο την Τουρκία, εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας ντόμινο αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ο σφιχτός εναγκαλισμός Ερντογάν – Πούτιν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σαφή εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον. Για πρώτη φορά αμφισβητείται η παραδοσιακή συμμαχία ΗΠΑ με Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη είναι χώρα που ενδιαφέρει στρατηγικά την αμερικανική κυβέρνηση.

Μετά την δημόσια δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 και τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει η συμφωνία γιατί δεν θα τους δώσουν τα αεροσκάφη F-35, η Αγκυρα κάνει ένα ακόμη βήμα προσέγγισης προς τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, προωθείται συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή μαχητικού με τους Ρώσους να δείχνουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν κινητήρες στο πρώτο αμιγώς τουρκικό πολεμικό, το TF-X.

Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Τουρκία προωθεί ευρύ πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία με την κατασκευή ακόμη και νέων όπλων για εξαγωγή. Το ποσό του 1,2 δις ευρώ έχει εγκριθεί για την κατασκευή του εξελιγμένου μαχητικού και περιμένει το πράσινο φως από τον Σουλτάνο.

Αν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, και μάλιστα με ρωσική χείρα βοηθείας, θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα στις έτσι κι αλλιώς «πληγωμένες» αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Κι όλα αυτά στη σκιά των προειδοποιήσεων της Ουάσιγκτον στην Αγκυρα να μην αγοράσει τους S-400 γιατί είναι ασύμβατοι με το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, συνδέουν την προμήθεια αυτή με τα F-35 και ειδικά με την πρόταση που έχουν κάνει γερουσιαστές να μπλοκαριστεί η προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών στην Τουρκία.

 

Αν ο Ερντογάν τραβήξει το σκοινί και προχωρήσει στις αγορές ρωσικών πυραύλων, η Ουάσιγκτον προειδοποιεί  με κυρώσεις. Και ασφαλώς δημιουργεί νέα δεδομένα και στην περιοχή του Αιγαίου, με την αναβάθμιση των ελληνικών βάσεων, τη μεταφορά της βάση του Ιντσιρλίκ και την παρουσία του αμερικανικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή και τις γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο.

Πολεμικό κλίμα

Την ίδια στιγμή «πολεμικό» είναι το κλίμα και στον Ατλαντικό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας ναυτικής διοίκησης, αλλά και την επανενεργοποίηση του Δεύτερου Στόλου των ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία της χώρας, αλλά και του ΝΑΤΟ, στον Ατλαντικό.

«Η επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και η αναγεννημένη Ρωσία απαιτεί το ΝΑΤΟ να εστιάσει ξανά στον Ατλαντικό, για να διασφαλίσει την ειδική ενίσχυση και να επιδείξει ικανό και αξιόπιστο αποτρεπτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τζόνι Μάικλ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ θα είναι ο άξονας της δια-ατλαντικής ασφάλειας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian. «Εχουμε δει μια πολύ πιο αποφασιστική Ρωσία, μια Ρωσία που για πολλά χρόνια έχει επενδύσει βαριά στις αμυντικές δυνατότητές της, με τον εκσυγχρονισμό τους, όχι μόνο με συμβατικές αλλά και με πυρηνικές δυνάμεις», είχε δηλώσει τότε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ