Αρχείο

Μετωπική Τουρκίας -Ισραήλ: «Μοιράζει φιρμάνια» ο Ερντογάν στους Παλαιστινίους για να διεκδικήσουν γη και αποζημιώσεις

Ο Ερντογάν μοίρασε οθωμανικά φιρμάνια στους Παλαιστινίους, με σκοπό αυτοί με την σειρά τους να διεκδικήσουν γη και αποζημιώσεις από το ισραηλινό κράτος και τη διεθνή κοινότητα, βάζοντας έτσι την Τουρκία από την "πίσω πόρτα" σε μια εσωτερική διαμάχη εντός του ισραηλινού κράτους.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα παρέδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή εκατοντάδες αντίγραφα  οθωμανικών αρχείων, προκειμένου να υπονομεύσει την απαίτηση του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές τους.

Το αρχείο περιλαμβάνει εκατοντάδες τίτλους κτηματολογίου για την γη επί εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1917), η οποία κατείχε το έδαφος του Ισραήλ μεταξύ 1516-1917.

Οι δικηγόροι της νομικής υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής χρησιμοποιούν ήδη το οθωμανικό αρχείο, προκειμένου να υπονομεύσουν την απαίτηση του Ισραήλ σε γη,  σε Ιερουσαλήμ, Ιουδαία και Σαμάρεια,.

Σύμφωνα με τον τύπο του Ισραήλ, το πρώτο πλήρες αντίγραφο του αρχείου παραδόθηκε στους «παλαιστίνιους» αντιπροσώπους στην Άγκυρα.

Τον Μάρτιο του 2019, μέρος του αρχείου μεταφέρθηκε στη Βηθλεέμ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να τινάξει ολόκληρη την αγορά ακινήτων του Ισραήλ στον αέρα", αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Ένας βασικός παίκτης στη τελετή παράδοσης των τίτλων στην Βηθλεέμ ήταν ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Yousef Adais, ο οποίος παρέλαβε τα αρχεία σχετικά με τις πρώην οθωμανικές περιουσίες σε Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ.

Τώρα, οι δικηγόροι από τις αραβικές γειτονιές της Ιερουσαλήμ στρέφονται τακτικά στο αρχείο για να εντοπίσουν πληροφορίες και να κάνουν αγωγές κατά του ισραηλινού κράτους.

Αυτά τα έγγραφα τους βοηθούν στις νομικές διαμάχες που έχουν σε πολλές ιδιοκτησίες, κυρίως στην περιοχή της Ιερουσαλήμ.

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα είναι τα οικόπεδα στην Παλιά Πόλη, για τα οποία κοντράρονται Εβραίοι και Άραβες.

Η πιο γνωστή από αυτές τις περιοχές είναι η πλατεία του δυτικού τείχους, όπου κάποτε υπήρχε η γειτονιά Mughrabi, η οποία εκκενώθηκε από το Ισραήλ για να δημιουργηθεί η σημερινή πλατεία των δακρύων για την διεξαγωγή προσευχής από χιλιάδες Εβραίους καθημερινά.

Πρόκειται για έδαφος που το Ισραήλ απαλλοτρίωσε ναι μεν με νόμο, αλλά τώρα μετά την εμφάνιση αυτών των οθωμανικών φιρμανιών, οι ισραηλινές αρχές θα έρθουν σε δύσκολη θέση, διότι θα ζητηθούν ενδεχομένως  χρηματικές  αποζημιώσεις.

Ο δικαστής Musa Shakarneh, πρόεδρος της τοπικής αρχής των Παλαιστινίων, ο οποίος χειρίζεται το μητρώο της γης σε Ιουδαία, Σαμάρεια και Ιερουσαλήμ, με τη βοήθεια της Τουρκίας και των αρχείων της οθωμανικής εποχής, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους Ισραηλινούς. Σε συνέντευξή του , ο Shakarneh εξήγησε ότι η διεκδίκηση γης από τους Άραβες που ζουν στο εξωτερικό τον βοηθά να εφαρμόσει το νομικό "δικαίωμα της επιστροφής τους στην χώρα".

Πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο της Τουρκίας όχι μόνο στο Ισραήλ και την διαμάχη  με τους Παλαιστινίους, αλλά και σε άλλες περιοχές, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να “νομιμοποιήσει” τουρκικά οθωμανικά φιρμάνια.

Σύμφωνα με άρθρο μας από το 2017, υπήρχαν και τότε πληροφορίες ότι κάποιοι Σκοπιανοί με την… ευγενή συνδρομή της Τουρκίας, είχαν σκοπό να ανασύρουν στην επιφάνεια μέσω οθωμανικών αρχείων περιουσίες που φέρονται να ανήκαν, σε Σκοπιανούς «Μακεδόνες», με απώτερο σκοπό την νομική τους διεκδίκηση σε περιοχές της Μακεδονίας που βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους.

Την γνωστοποίηση αυτής της κίνησης, την έκανε για πρώτη φορά η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Şafak, καθώς η προσπάθεια αυτή την Σκοπιανών να ανακινήσουν θέμα περιουσιών μέσω των οθωμανικών αρχείων, γίνεται με την άμεση συνδρομή και συμμαχική συμπαράσταση στης Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Γενική Διεύθυνση Υποθηκοφυλακείου των Σκοπίων, με την βοήθεια της Τουρκίας θα προχωρήσει στην μετάφραση από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή-σλάβικη γλώσσα των τίτλων ιδιοκτησίας της περιόδου 1842-1912, δηλαδή μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό.

Όπως αναφέρεται, το θέμα αφορά περίπου… 2 εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας από οθωμανικά αρχεία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας των Σκοπίων και που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του κρατιδίου και από Σκοπιανούς που μετοίκησαν βορειότερα κυρίως μετά τους βαλκανικούς πολέμους.

Στην επάισχυντη συμφωνία όμως των Πρεσπών, όπως ειπώθηκε στον ελληνικό τύπο, φέρεται λέμε να έχει λύσει τέτοιου τύπου ζητήματα με το γειτονικό κράτος. Αυτό όμως αναμένουμε να το δούμε και στην πράξη.

Οι  Τούρκοι όμως παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια διεκδικούν ξεκάθαρα ελληνική γη, σε Ρόδο και Κω, μέσω  Τούρκων πολιτών, οι οποίοι λένε ότι προετοιμάζονται για διεκδικήσεις με “όπλο” και πάλι τα οθωμανικά φιρμάνια.

Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη νομική πρακτική, η οποία εισάγει την Τουρκία σε εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών, επιφέροντας “αχαρτογράφητες” μάλιστα συνέπειες στο μέλλον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...