Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
Τα επεκτατικά σχέδια της νεο-Οθωμανικής Άγκυρας εξακολουθούν να ξεδιπλώνονται και η Τουρκία σε κάθε βήμα της, προσπαθεί να υποβαθμίσει τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με τη συμφωνία για τον East Med να έχει υπογραφεί και το Ισραήλ να αποτελεί πλέον βασικό σύμμαχο της Ελλάδας, ο Ερντογάν επιχειρεί να επαναλαβεί το "μοντέλο" της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο ώστε να υφαρπάξει τους φυσικούς πόρους και να διασπάσει τις νέες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και απειλούν τις τουρκικές ονειρώξεις.
Ο πρώην Αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και αρχιτέκτονας της Συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, ναύαρχος ε.α. Cihat Yayci, δήλωσε ότι η ίδια συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί και με το Ισραήλ.
"Η συμφωνία με τη Λιβύη (παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης) υλοποιήθηκε και εφαρμόζεται λόγω του ρεαλισμού και του θάρρους που την χαρακτηρίζει", δήλωσε ο Τούρκος ναύαρχος, ακολουθώντας κατά γράμμα την τακτική της παραπλάνησης που έχει ορίσει η Άγκυρα.
Κατόπιν, Cihat Yayci ανέφερε πως "η Άγκυρα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην ίδια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και με το Ισραήλ". "Αυτό είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας", τονίζει ο ίδιος.
Για να γίνει πραγματικότητα αυτού του τύπου η συμφωνία με το Ισραήλ, διαγράφεται ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα στα οικόπεδα 8-9-11-12 η Τουρκία θα μπορεί να γειτονεύσει με το Ισραήλ, σε περίπτωση (απειροελάχιστες πιθανότητες) που το Τελ Αβίβ συνεργαστεί με την Άγκυρα.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα, το θέμα αυτό έχει αναλύσει και προτείνει ίδιος Τούρκος ναύαρχος από το 2010. Πρόσφατο τουρκικό άρθρο επεσήμανε τη θέση της "τουρκικής ΑΟΖ" σε χάρτη της περιοχής, ενώ ειδικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι απαιτείται υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ.
"Εάν οι δύο χώρες (Τουρκία-Ισραήλ) υπογράψουν συμφωνία περιορισμού στο τεμάχιο 12, που ανήκει στην Κύπρο, η πλειοψηφία των τεμαχίων 8, 9 και 11, και 1, 7 και 10 θα ανήκουν όλα στο Ισραήλ", δηλώνουν οι Τούρκοι.
"Η Τουρκία κατέχει το νότιο τμήμα του νησιού της Κύπρου έχοντας υπό την εξουσία της τα θαλάσσια οικόπεδα 1-7-9. Η συμφωνία οριοθέτησης που υπεγράφη με την Λιβύη, θα φέρει την τουρκική ΑΟΖ δίπλα με αυτή του Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο», αναφέρουν οι ίδιοι ειδικοί.
Σε περίπτωση που υπογραφεί μια συμφωνία Τουρκίας –Ισραήλ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου δεν θα έχει δικαιοδοσία στην περιοχή που καλύπτει σήμερα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρουν οι ίδιες τουρκικές πηγές.
Για τα μεγαλόπνοα αυτά σχέδια η Τουρκία ετοιμάζει και μια μεγάλη ναυτική και αεροπορική βάση στα κατεχόμενα, από την οποία όμως θα απειλεί ουσιαστικά τόσο το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο λόγω, όπως λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι, "της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο".