Πάρα πολύ σοβαρό θέμα θέτει για την χώρα μας, ο μη εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης, Α.Μετέ μιλώντας σε τουρκόφωνη εφημερίδα της Δυτικής Θράκης, σχετικά περιστατικό με την ελληνική σημαία στο φέρετρο Έλληνα μουσουλμάνου στρατιώτη κατά την διαδικασία της ταφής του, αρνούμενος ουσιαστική την τοποθέτηση της σε ανάλογες περιπτώσεις, ερχόμενος παράλληλα σε αντίθεση επίσημα πλέον με προχθεσινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας .
Κατά τον μη εκλεγμένο Μουφτή και απάντηση του με αφορμή την προχθεσινή παρέμβαση του υπουργείου παιδείας αναφέρονται τα εξής : “η ελληνική σημαία δεν θα πρέπει να τοποθετείται σε ανάλογες περιπτώσεις σε Έλληνες μουσουλμάνους στρατιώτες, διότι φέρει τον σταυρό εκφράζοντας την ελληνορθόδοξη θρησκεία", κάτι όμως που εγείρει τρομερά ερωτήματα για το που πάει ακριβώς το θέμα ο ίδιος.
Ερώτηση δημοσιογράφου σε Μετέ: Επιτρέπεται η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στο φέρετρο ενός μουσουλμάνου στρατιώτη που πέθανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Ελλάδα;
“Η απάντησή μας έχει τεθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης λέμε, πρώτα απ 'όλα, οι σημαίες δεν δημιουργούν πρόβλημα σε όλους.
Δεύτερον. Εάν οι σημαίες φέρουν το σύμβολο θρησκείας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε αναλόγως.
Η (ελληνική) σημαία μπορεί να τοποθετηθεί σε φέρετρο κατά την διάρκεια μιας κηδείας. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν οι πολίτες της ίδιας θρησκείας τοποθετούν τις σημαίες τους σε ανάλογες περιπτώσεις στο φέρετρο. Αλλά δεν είναι σωστό να τοποθετήσετε μια σημαία ή ένα διαφορετικό πανί που φέρει το σύμβολο του Χριστιανισμού στο σώμα ενός μουσουλμάνου στρατιώτη.
Η Φετφά υποχρεώνει τις οικογένειες, αλλιώς θα δημιουργηθούν προβλήματα που θα προκύψουν από την μη λήψη υπόψιν των θρησκευτικών ευαισθησιών που έχουν οι οικογένειες.
Για αυτό, έχω δύο προτάσεις:
1 Ρωτήστε τους χριστιανούς κληρικούς και ιερείς: Εάν ένας χριστιανός ορθόδοξος στρατιώτης πεθάνει στη Σαουδική Αραβία ή στο Ιράκ, μπορεί να καλυφθεί το σώμα του με τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας ή του Ιράκ; Περιμένουμε την απάντηση.
2 Συνιστούμε στους “ανθρώπους” που κινούνται γύρω από τον διορισμένο μουφτή (Ξάνθης) να τοποθετήσουν την ελληνική σημαία με το σταυρό όταν πεθάνουν. Επειδή αυτοί οι κύριοι είναι ήδη “στρατιώτες” του ελληνικού κράτους με ρόμπες. Δεδομένου ότι κάποια στιγμή θα πεθάνουν ως “στρατιώτες” αυτού του κράτους, παρακαλώ αφήστε τις ελληνικές αρχές να τοποθετήσουν στο φέρετρο τους την ελληνική σημαία.
Τονίζω και πάλι, αφήστε τις κηδείες μας “ελεύθερες”. Η ανάσταση δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τους νεκρούς; Όποιος ανήκει σε κάποια θρησκεία, θα τον θάβουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της θρησκείας του. Οι Χριστιανοί, σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, οι μουσουλμάνοι πρέπει να θάβονται σύμφωνα με το Ισλάμ. Φυσικά, επειδή ζούμε μαζί, μπορούμε να συμμετέχουμε στην κηδεία του άλλου (Χριστιανού) και να μοιραζόμαστε τον πόνο μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού.
Θέλω να θέσω τέλος σε αυτό, τονίζοντας ότι η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη πάντα είχε σεβασμό στις σημαίες. Ωστόσο, τα θρησκευτικά σύμβολα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά και δεν πρέπει να επιβάλλονται σε κανέναν”, καταλήγει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ, «στο σπίτι του νεκρού Έλληνα μουσουλμάνου στο θρήσκευμα στρατιώτη, την ώρα που ο Μουφτής κ. Σινίκογλου έψαλε και συμπαραστέκονταν στην οικογένεια, και χωρίς κανένα σεβασμό στη μνήμη του Νεκρού στρατιώτη και του ελληνικού στρατού που έδωσε το "παρών" με επικεφαλής τον Στρατηγό, εισέβαλαν ο "Ψευτομουφτής" Ξάνθης κ. Μετέ με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Μύκης Καπζά Τζεμήλ, τον Πρόεδρο της ΤΕΞ Κουρτ Αχμέτ και τον Αντιπρόεδρο του Τουρκικού κόμματος DEB Οζάν Αχμέτογλου κ.ά., απαιτώντας να αφαιρεθεί η ελληνική σημαία από το φέρετρο, να φύγει ο Στρατός και να μεταφέρουν αυτοί τον νεκρό στα νεκροταφεία.
Μάλιστα ο Μετέ έσπρωξε τον Μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου που ήταν παρών δίπλα στην οικογένεια και του είπε να σηκωθεί και να φύγει αμέσως από το χωριό, γιατί δεν είχε καμιά δουλειά εκεί, ενώ στη συνέχεια πήραν αυτοί το φέρετρο, αφαίρεσαν την ελληνική σημαία που υπήρχε επάνω και το μετέφεραν στο νεκροταφείο”.
Για το θέμα αυτό υπήρξε υπουργική απόφαση προχθές, η οποία αναφέρει ότι πλέον “ θα τοποθετείται η Ελληνική σημαία σε ανάλογες περιπτώσεις Ελλήνων Μουσουλμάνων στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους κατά την ώρα του καθήκοντος. Η σημαία είναι εθνικό σύμβολο και δεν την απαγορεύει ο Ισλαμικός Νόμος”.