Κύπρος

Αναμέτρηση Τουρκίας-Ισραήλ: "Μετωπική" κατασκοπευτικών νότια της Κύπρου - Τελ Αβίβ: "Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή"

"Φούντωσε" ξαφνικά η κρίση στην Κύπρο, όταν είχαμε σήμερα δύο προκλητικές πτήσεις ενός τουρκικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Boeing E-7T (διακριτικό TURAF29), το οποίο ενίσχυσε στην συνέχεια και δεύτερο τουρκικό κατασκοπευτικό (διακριτικό TURNA57) το οποίο πραγματοποίησε αποστολή περιπολίας νότια της Κύπρου.

https://twitter.com/avischarf/status/1202161386463416321

Το Ισραήλ όμως αντέδρασε ακαριαία, αποστέλλοντας το δικό του αεροσκάφος AWACS AF, το οποίο ήρθε “μούρη με μούρη” με ένα εκ των τουρκικών αεροσκαφών AWACS AF.

Πρόκειται για ένα ισραηλινό αεροσκάφος 537 Eitan G550 το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα υποκλοπών και συστήματα SIGINT, για την διενέργεια ηλεκτρονικού πολέμου.

Περαιτέρω πληροφορίες δεν έχουμε από το συμβάν, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Άγκυρα έλαβε το “μήνυμα” που αφορά την ενεργοποίηση του αμυντικού άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου και Ισραήλ, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους προκλητικούς χάρτες για  την “τουρκική” ΑΟΖ.

Επιπλέον, το Ισραήλ με ανακοίνωση του υποργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ελλάδα και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα ηχηρό διπλωματικό μήνυμα στην Τουρκία. H δήλωση του ισραηλινού ΥΠΕΞ:

"Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες του και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα.

Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η παραβίαση των συνήθων διεθνών νόμων της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

https://twitter.com/IsraelMFA/status/1202286837856980992

Δεν είναι τυχαίες όμως οι συγκεκριμένες τουρκικές αποστολές, καθώς τα αεροσκάφη κινήθηκαν σε σημεία που κάνουν, ή  διεξάγουν έρευνες, εταιρείες όπως η ΕΝΙ, η ΤΟΤΑL και η Exxon στην περιοχή.

Η Τουρκία όμως φαίνεται ότι προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο της Μεσογείου μέσω της Λιβύης, αναφέρει το αμυντικό ινστιτούτο Middle East Forum.

"Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του GNA Fayez al-Sarraj στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα και υπέγραψε μια παράνομη συμφωνία.

Η Ελλάδα είναι εξοργισμένη, απειλώντας να μεταφέρει τη διαμάχη σε διεθνή όργανα ενώ έκανε θέμα και στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική πρόκληση έχει συνέπειες, για Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς η Τουρκία αναζητά ένα τεράστιο κομμάτι της Α.Μεσογείου ως οικονομική ζώνη.

Η Τουρκία προσπαθεί να εδραιωθεί σε μια ολόκληρη περιοχή από το Ιράκ, έως την Συρία και τώρα σε ολόκληρη την διαδρομή προς τη Λιβύη, κάτι που έχει να κάνει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από 100 χρόνια.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Τουρκία βλέπει τώρα τον έλεγχο της Μεσογείου από «τρισδιάστατη άποψη» και αυτό «μεγιστοποιεί τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και δείχνει ότι οι παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας Μαρμαρίς, Φέτιγιε και Κας είναι σε μια εικονική πραγματικότητα, γειτονικές περιοχές με την Ντέρνα, το Tobruk και την Bardiya που βρίσκονται στην Λιβύη.

Με την παρουσία του τουρκικού ΠΝ η Άγκυρα ετοιμάζεται να κάνει «επίδειξη δύναμης», διότι είναι ενοχλημένη από τις γεωτρήσεις που διεξάγουν τα άλλα κράτη της περιοχής.

Αυτή είναι η στρατηγική της Τουρκίας παντού. Υλοποιεί ένα γεγονός, είτε βομβαρδίζοντας το βόρειο Ιράκ, είτε εισβάλλοντας στη Συρία, είτε στέλνοντας στρατεύματα στο Κατάρ το 2017 και μετά επιβάλει τις απόψεις της.

Η Τουρκία επεκτείνεται και ταυτόχρονα απειλεί και άλλες χώρες, είτε αυτές είναι η Γαλλία είτε το Ισραήλ που το συγκρίνει με την ναζιστική Γερμανία. Για την χώρα αυτή όπως φαίνεται δεν υπάρχει περιορισμός, ενώ η τουρκική διπλωματία κινείται παρασκηνιακά για να επιβάλλει τις απόψεις της παντού.

Η Ελλάδα συνεργάζεται τώρα με την Αίγυπτο για να οριοθετήσει τις δικές της αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Υπάρχουν όμως μεγαλύτερα παιχνίδια. Η Ιταλία, η οποία ήταν κάποτε αποικιακή δύναμη η οποία κατείχε την Λιβύη (μετά τον πόλεμο του 1911 με τους Οθωμανούς), δεν αποδέχεται και αυτή τη συμφωνία. Η κυβέρνηση Haftar ετοιμάζεται, αφού απέρριψε την συμφωνία, να αλώσει την Τρίπολη εκ νέου. Οι ΗΠΑ αναζητούν ταυτόχρονα μια συμφωνία ειρήνης στη Λιβύη, ενώ οι Ρώσοι συμμετέχουν στην προέλαση του Χαφτάρ έχοντας άλλα συμφέροντα", καταλήγει το ινσιτούτο.

Πρόκειται για ένα σκηνικό που θα οδηγήσει με δεδομένη την τουρκική “παράνοια” πιθανότατα σε κάτι πολύ επικίνδυνο και πιο πολύπλοκο από αυτό που βλέπουμε στην Συρία σήμερα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ