Μέγα ρόλο θα διαδραματίσουν από εδώ και στο εξής οι πύραυλοι S-300 που έχουμε στην Κρήτη, για τους οποίους θυμίζουμε ότι, έχασε την ζωή του εκτελώντας το καθήκον του πριν μερικά χρόνια, ο Έλληνας Σμηναγός Κ. Ηλιάκης, διότι από τότε οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τους εντοπίσουν, ενώ τώρα τρέμουν στην ιδέα της ενεργοποίησης τους.
Η κάθετη εκτόξευση αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος χάρη στην κάλυψη 360 μοιρών που παρέχει. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη μιας FU είναι μόλις πέντε λεπτά! Το ραντάρ χαμηλών υψών 76N6 που είναι εγκατεστημένο στον πύργο 40V6M ύψους 33,8 μ. αποκαλείται στην ΠΑ ως LATAR (Low Attitude Target Acquisition Radar).
Το βλήμα είναι υψηλής ακρίβειας και η συνήθης πρακτική είναι η βολή ενός βλήματος ανά στόχο. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το SSKP (Single Shot Kill Propability) του S-300PMU-1 για αεροδυναμικούς στόχους κυμαίνεται μεταξύ 0.8 και 0.93.
Η δυνατότητα μέγιστης εμβέλειας εμπλοκής κατά στόχων είναι στα 150 χλμ και το ελάχιστο ύψος εμπλοκής των 10 μ. που δίνει ο κατασκευαστής.
Σε απόσταση 150 χλμ οι πύραυλοι αυτού εξουδετερώνουν τα πάντα σε χρόνο ρεκόρ, καλύπτοντας μια τεράστια απόσταση της "τουρκικής ΑΟΖ", όπως αυτή απεικονίστηκε στον προκλητικό τουρκικό χάρτη στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.
Υπενθυμίζουμε ότι σε εμβέλεια μεταξύ 50-70χλμ, προσδιορίζεται η ζώνη στην οποία οποιαδήποτε διαφυγή του στόχου που έχει εγκλωβιστεί είναι αδύνατη (no escape zone) ανεξάρτητα από το ύψος της εμπλοκής.
Το σύστημα χάρη στην εμβέλεια του ραντάρ έρευνας έχει την δυνατότητα αυτόνομης επιτήρησης της Κρήτης και της ευρύτερης περιοχής του Ν.Α. Αιγαίου.
Επίσης στην Κρήτη διαθέτουμε ως γνωστό και συστήματα TOR M-1 για την αντιμετώπιση χαμηλά ιπτάμενων στόχων (drone), ενώ τα συστήματα χρησιμεύουν και για την εξουδετέρωση στόχων σε περιβάλλον κορεσμού ή στόχων που έχουν κινηθεί «αθέατοι».
Η Τουρκία με το σχέδιο “Mavi Vatan” καθόρισε το δόγμα που θα ακολουθήσει η χώρα από εδώ και στο εξής, διεκδικώντας μια τεράστια θαλάσσια δικαιοδοσία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, ενώ τα κρυφά σχέδια των νεο-Οθωμανών στοχεύουν και στην δημιουργία ναυτικής βάσης στην Λιβύη, εφόσον επιβιώσει το καθεστώς Σαράτζ στην Τρίπολη (κάτι που πλέον φαντάζει απίθανο).
Με ένα “κουρελόχαρτο”, το οποίο ονόμασε η Άγκυρα “ναυτική συμφωνία” με την Λιβύη, τουρκικά πολεμικά πλοία μαζί με πλωτό γεωτρύπανο ενδεχομένως, θα επιχειρήσουν σε επόμενο διάστημα να κάνουν ότι έκαναν και στην Κύπρο.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν θα κάτσει βέβαια με “σταυρωμένα τα χέρια”, διότι διακυβεύεται η ύπαρξη ελληνικών νησιών και θαλάσσιων “χρυσοφόρων¨κοιτασμάτων με τα οποία θα ανακάμψει οικονομικά η πατρίδα μας.
Οφείλουμε να κινηθούμε και αυτό υλοποιείται ήδη με την περιπολία ελληνικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην επίμαχη περιοχή των τουρκικών διεκδικήσεων, η οποία θα πρέπει να γίνει μόνιμη με την παρουσία και αιγυπτιακών μονάδων του ΠΝ.
Καλό θα ήταν να μετακινήσουμε μεγάλο αριθμό μονάδων του ΠΝ στον Ναύσταθμο Κρήτης και μέρος αυτών στα Δωδεκάνησα, σε μόνιμα αγκυροβόλια από τα οποία τα πλοία μας θα μπορούσαν να δράσουν άμεσα σε κάθε τουρκική απειλή.
Πρόσφατα είχαμε την ενεργοποίηση στο Ηράκλειο, του δεύτερου Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού της 5ης Αερομεταφερομένης Ταξιαρχίας (5η Α/Μ ΤΑΞ) που εδρεύει στα Χανιά.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύσαμε τις δυνάμεις ταχείας αναπτύξεως που εδρεύουν στην Κρήτη, οι οποίες περιλαμβάνουν σήμερα το 547 Αερομεταφερόμενο Τάγμα με έδρα το Ρέθυμνο και την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Μάλεμε Χανίων.
Η 5η Α/Μ ΤΑΞ θα έχει την δυνατότητα να εκτελέσει επιχειρήσεις ως ένας πλήρης Σχηματισμός με δύο ενεργά Τάγματα (μέχρι τώρα το 545 Α/Μ ΤΠ είναι επιστρατευόμενο) γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την ετοιμότητα και τις δυνατότητες οπουδήποτε απαιτηθεί.
Θα πρέπει ως ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να κινηθούμε πλέον νοτιότερα. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, να ισχύσει και για την επίμαχη περιοχή, την οποία είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι να “τεστάρουν”, ειδικά μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί "ειλημμένων αποφάσεων".
Η σταθερή παρουσία του πολεμικού μας ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο με Φρεγάτες, ΤΠΚ και υποβρύχια, θα μας δώσει την δυνατότητα άμεσης απάντησης σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.
Το παιχνίδι όμως σαφώς και θα παιχθεί και στην ίδια την Λιβύη, στην οποία Τουρκία και Ρωσία επιδιώκουν να έχουν τον πρώτο λόγο, προσελκύοντας όμως την δράση της δύσης, η οποία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σε περίπτωση που ο Χαφτάρ δεν κερδίσει, αντιλαμβανόμαστε ότι τα λιμάνια της Λιβύης, απέναντι από την Κρήτη, θα είναι στην ουσία τουρκικά, υπό τον έλεγχο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Για αυτό και οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, θα κινηθούν αναγκαστικά προς την περιοχή, χαλώντας τα όνειρα του νέου σουλτάνου που ακούει στο όνομα Ερντογάν, ο οποίος πιο πολύ από όλα θέλει να μείνει στην ιστορία και αυτός ως “Μεγαλοπρεπής”, όπως και ο πρόγονος του, μετά την βασιλεία του οποίου όμως ξεκίνησε και η μεγάλη πτώση των Τούρκων.