Περιβάλλον

«Βόμβα» Παπαδόπουλου για νέο σεισμό: "Το ρήγμα της Πάρνηθας θα δώσει ισχυρή δόνηση" - Δείτε το βίντεο


Ορατό από απόσταση 12 χιλιομέτρων είναι το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό το 1999 και σύμφωνα με την προειδοποίηση του κορυφαίου σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, αναμένεται να δώσει νέα ισχυρή δόνηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «αυτό που ενεργοποιήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 αλλά και στις 19 Ιουλίου του 2019 με τον γνωστό σεισμό της Μαγούλας. Αυτός ο τεράστιος βράχος είναι του ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών είναι το δημιούργημα της επανειλημμένης δράσης του ρήγματος λόγω των σεισμών».

Ο βράχος «σκίστηκε» στη μέση με τον σεισμό του 1999 όμως με το σεισμό της Μαγούλας μεγάλωσε το άνοιγμα με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια το έδαφος να έχει βυθιστεί κατά 8 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κάθε σεισμό το ρήγμα διευρύνεται. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, «το ρήγμα αυτό το έχουμε δει σε μήκος περίπου 10-12 χιλιομέτρων».

«Το ρήγμα είναι ενεργό, θα δώσει στο μέλλον και άλλους ισχυρούς σεισμούς. Πιστεύουμε όμως ότι το δυναμικό του είναι τέτοιο που δεν θα μας δώσει μέγεθος μεγαλύτερο του 6 ή 6,2 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Τυφλό ρήγμα

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ένα μικρό τμήμα του ρήγματος είναι τυφλό, δηλαδή βρίσκεται θαμμένο κάτω από τη γη, με το συνολικό του μήκος να εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα.

Οταν το ρήγμα έσπασε το 1999 προκαλώντας τον θάνατο 143 ανθρώπων, οικονομικό κόστος 3 δισ. δολαρίων και εκλύοντας ενέργεια κατά τι λιγότερη από την ενέργεια της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, ήταν σχεδόν άγνωστο. Παρότι αναφερόταν σε παλαιότερους γεωλογικούς χάρτες, δεν ήταν λεπτομερώς χαρτογραφημένο, δεν είχε μελετηθεί καθόλου και οι επιστήμονες το θεωρούσαν μάλλον ανενεργό. Το γνωρίσαμε καλά μετά το 1999.

Ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος διηγείται: «Το ξημέρωμα της επόμενης μέρας, 8 Σεπτεμβρίου 1999, ανέλαβα εκ μέρους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τοποθέτησα φορητούς σεισμογράφους σε διάφορα σημεία της Αττικής, μεταξύ των οποίων η Μονή Κλειστών και η Μονή Αγίου Κυπριανού στη Φυλή, για την παρακολούθηση της μετασεισμικής ακολουθίας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε υπαίθρια γεωλογική έρευνα όπου, μεταξύ των άλλων, παρατηρήσαμε περιορισμένα κατολισθητικά φαινόμενα και, κυρίως, εντοπίσαμε το συγκεκριμένο ρήγμα, το οποίο από την κατοπινή έρευνα συσχετίστηκε με τον σεισμό του 1999. Πρόσφατα συσχετίστηκε και με τον σεισμό της Μαγούλας που εκδηλώθηκε στις 19 Ιουλίου 2019».

Δείτε το βίντεο:

https://www.antenna.gr/embed/1329377

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...