Αρχείο

Πόσο...αυθόρμητες είναι οι διαδηλώσεις στην Λατινική Αμερική; “Λέσχη Μπιλντερμπεργκ” των αριστερών το φόρουμ του Σάο Παόλο-Επόμενη έκρηξη στην Ουρουγουάη

Του Άγγελου Ρούσσου

Βενεζουέλα, Χιλή, πρόσφατα Κολομβία όπου χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε...

Η Λατινική Αμερική φλέγεται!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ μάλιστα η επόμενη που πάρει σειρά σύντομα στον χορό των κινητοποιήσεων είναι η Ουρουγουάη, η οποία έχει και μια σεβαστή ελληνική κοινότητα και γενικά πολύ καλές σχέσεις με την χώρα μας.

Πλέον ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναρωτιούνται....φωναχτά αν ήταν σύμπτωση οι ταραχές στη Λατινική Αμερική. Όταν μιλάμε για σενάρια συνήθως μιλάμε για την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για την...αριστερή “Λέσχη Μπιλντερμπεργκ”, δηλαδή το επονομαζόμεο “φόρουμ του Σάο Πάολο”.

Δημιουργήθηκε από τη Λούλα ντα Σίλβα και τον Φιντέλ Κάστρο τη δεκαετία του '90 με στόχο να “ενσωματώνει τους αγώνες της επαναστατικής αριστεράς της Λατινικής Αμερικής που έχουν δημιουργήσει μια ατζέντα για την υλοποίηση της επανάστασης των “Μπολιβαριανών” (Ο Σιμόν Μπολίβαρ, ήταν ηγέτης διαφόρων κινημάτων ανεξαρτησίας σε όλη τη Νότια Αμερική).

Το Foro de São Paulo (FSP), γνωστό και ως Φόρουμ του Σάο Πάολο, είναι λοιπόν μια διάσκεψη αριστερών πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ξεκίνησε από το Κόμμα των Εργαζομένων (Partido dos Trabalhadores - PT) της Βραζιλίας το 1990 στην πόλη του Σάο Πάολο.

Το Φόρουμ του Σάο Πάολο ιδρύθηκε το 1990 όταν το Βραζιλιάνικο Εργατικό Κόμμα προσέγγισε άλλα κόμματα και κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής με στόχο να συζητήσουν το νέο διεθνές σενάριο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τις συνέπειες της εφαρμογής αυτής και ο κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να υποστηρίξει εναλλακτικές λύσεις στον νεοφιλελευθερισμό.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο τον Ιούλιο του 1990, συμμετείχαν μέλη 48 κομμάτων και οργανώσεων από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Το αρχικό όνομα που δόθηκε στη συνάντηση ήταν η συνάντηση των αριστερών και αντιιμπεριαλιστικών κομμάτων και οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής (Encontro de Partidos e Organizações de Esquerda e Antiimperialistas da América Latina). Από τη συνάντηση του 1991 στην πόλη του Μεξικού, αρχικά ονομάστηκε Foro de São Paulo αναφορικά με τη θέση της πρώτης συνάντησης.

Οι ακόλουθες χώρες επί του παρόντος έχουν ηγέτες και μέλη του Foro de São Paulo:

Βολιβία - Evo Morales

Κούβα - Miguel Díaz-Canel

Δομινικανή Δημοκρατία - Ντάνιλο Μεντίνα

Εκουαδόρ - Lenín Moreno

Μεξικό - Andrés Manuel López Obrador

Νικαράγουα - Ντάνιελ Ορτέγκα

Παναμάς - Laurentino Cortizo

Ουρουγουάη - Tabaré Vázquez

Βενεζουέλα - Nicolás Maduro

Οι ακόλουθες χώρες ήταν μέλη του Foro de São Paulo ως τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κοινοβούλιά τους ή ήταν η δεύτερη εκλογική δύναμη στις προηγούμενες εκλογές:

Βραζιλία - Εργατικό Κόμμα

Ονδούρα – Κόμμα Ελευθερίας και αποκατάστασης

Στην τελική δήλωση της συνάντησης του FSP το 1995 στο Μοντεβιδέο, γίνεται επαναφορά και επικαιροποίηση των στόχων του Foro: “να βοηθηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις στην ηπειρωτική χώρα που βρίσκονται στην εξουσία και να επιδιώξουν με διάφορους τρόπους την οικοδόμηση έργων τα οποία να τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τα κύρια προβλήματα που δημιουργούνται από τον νεοφιλελευθερισμό” [13] ενώ συγχρόνως θέματα όπως η οικολογία, ο αποκλεισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είχαν προστεθεί αδιαχώριστα στην παραδοσιακή ατζέντα της Αριστεράς

Πόση σχέση λοιπόν έχει το “Φόρουμ του Σάο Πάολο” με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Λατινική Αμερική.

Ο Νικολά Μαντούρο δήλωσε την Κυριακή ότι το σχέδιο που καταρτίστηκε στο Φόρουμ του Σάο Πάολο είναι σε πλήρη εξέλιξη και εκπληρώνεται τέλεια.

«Το σχέδιο είναι τέλειο, με καταλαβαίνετε. Όλοι οι στόχοι που έχουμε θέσει για το Φόρουμ του Σάο Πάολο έχουν επιτευχθεί. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε », είπε.

«Αυτό είναι το προϊόν της ένωσης των επαναστατικών κοινωνικών κινημάτων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τον κόσμο. Είμαστε αναζωογονημένοι », πρόσθεσε χαμογελώντας.

Ο επίσημος ηγέτης είπε ότι τα αριστερά κόμματα όλων των ηπείρων και ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν να ορθώνονται για να επιτύχουν τους σκοπούς που προτάθηκαν σε αυτή τη συνάντηση.

"Αυτή ήταν η στρατηγική που θέσαμε και πηγαίνουμε καλύτερα από όσο νομίζαμε", είπε ο Μαδούρο.

Γενικά γνωστοί αναλυτές στην περιοχή όπως ο Diosdado Cabello εκτιμούν πως “η Λατινική Αμερική θα σκάσει λόγω υπερβολικής δόσης του νεοφιλελευθερισμού”. Πριν από μέρες, πολιτικοί και αναλυτές κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Σάο Πάολο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Καράκας, διατυπώθηκς ένα σχέδιο για τη δημιουργία κινήσεων αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Διαβεβαίωσαν ότι ο σκοπός αυτού είναι να τερματιστεί ο όμιλος Lima*, να αποσυναρμολογηθεί με νέες «προοδευτικές» κυβερνήσεις ή να ενθαρρυνθεί περισσότερη αποσταθεροποίηση.

*Ο όμιλος Lima (Grupo de Lima) είναι ένας πολυμερής οργανισμός που ιδρύθηκε μετά τη δήλωση της Λίμα στις 8 Αυγούστου 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι 12 χωρών για να δημιουργήσουν μια ειρηνική έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα

Μεταξύ άλλων, η ομάδα απαιτεί την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ζητεί ελεύθερες εκλογές, προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και επικρίνει την καταστροφή της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ