Στις αρχές Μαρτίου, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας θα ανακοινώσει επίσημα τα φιλόδοξα σχέδιά του για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ, το οποίο ενδιαφέρεται για αυτό το πρόγραμμα τόσο λόγω των ρωσικής κατασκευής συστημάτων που διαθέτουμε, όσο και για άλλα πιθανόν προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι με την μεγάλη πιθανότητα επίτευξης ειρήνης στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ, και το τέλος των κυρώσεων ( εφόσον φυσικά όλα πάνε καλά), θα είναι εφικτή η συμμετοχή ρωσικών αμυντικών εταιρειών σε αμυντικά προγράμματα, χωρών όπως η Ελλάδα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επουδενί ότι τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και Tor-M1, τα οποία δεν θα δοθούν σε Ουκρανία ή Αρμενία, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, και για αυτό θα απαιτηθεί πιθανότατα η συντήρηση τους από ρωσικές εταιρείες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και φυσικά λόγω του μεγάλου ποσού που θα δαπανήσουμε τα επόμενα χρόνια, οι Ρώσοι λοξοκοιτάνε μήπως και αρπάξουν κάποιο ελληνικό πρόγραμμα, ειδικά σε ότι αφορά συστήματα αεράμυνας και πυραύλους Κρουζ.
Την επίσημη δήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 4 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει 28 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα, ως μέρος μιας μακράς 12ετούς διαδικασίας για την αναβάθμιση και τον «εκσυγχρονισμό» των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Ο προϋπολογισμός αυτός διαμορφώθηκε με βάση την διάθεση 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς τέτοιες περίπου δαπάνες απαιτήθηκαν από το 2020 έως σήμερα.
Αυτά είναι τα ακριβή στοιχεία που συνέστησαν οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ για την Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αύξησης των αμυντικών επενδύσεων.
Το πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί από το 2025 έως το 2037, εστιάζει σε συστήματα προηγμένης τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κενών.
Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία δικτύου αισθητήρων για την ανίχνευση υποθαλάσσιων απειλών με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).
Η τεχνολογική ανάπτυξη σχεδιάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους τομείς της αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και το φιλόδοξο έργο “Ασπίδα του Αχιλλέα”, το οποίο περιλαμβάνει ένα αμυντικό σύστημα αεράμυνας, από εχθρικούς πυραύλους και drone.
Οι αλλαγές στο ελληνικό Πολεμικό περιλαμβάνουν την κατασκευή της τέταρτης φρεγάτας FDI και την μελέτη για την κατασκευή των φρεγατών κλάσης Constellation των ΗΠΑ, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO, συν την απόκτηση νέων υποβρυχίων.
Μεταξύ των θεμάτων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα απαιτήσουν οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους ως μέρος των σχεδιαζόμενων καινοτομιών,λ είναι η διατήρηση γηρασμένων μεταφορικών αεροσκαφών και η ολοκλήρωση των εργασιών για το σύστημα αυτοάμυνας F-16 Viper.
Ωστόσο, η αναβάθμιση 38 αεροσκαφών F-16 Block 50 παραμένει μη εγκεκριμένη λόγω περιορισμών χρηματοδότησης.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να συμβαδίσει με την εποχή, ο ελληνικός στρατός προωθεί την ενσωμάτωση μη επανδρωμένων οχημάτων και εξετάζει προτάσεις για συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.
Είναι μεγάλη η πίτα και οι ρωσικές εταιρείες, κοιτούν το δικό τους συμφέρον εξετάζοντας μελλοντικά και την χώρα μας.