Σε μια δήλωση που προμηνύει εξελίξεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ προχώρησε η Ισπανίδα ΥΠΑΜ, απειλώντας την Τουρκία πως σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία, η Μαδρίτη θα προχωρήσει στην απόσυρση των στρατευμάτων και των Patriot από το Ιντσιρλίκ.
Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει αποτελέσει πηγή έντασης σε όλο τον πλανήτη, καθώς διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ισπανία, ενώ οι μέχρι τώρα συμμαχίες φαίνεται πως βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης. Το ΝΑΤΟ πλέον δεν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και είναι εξαιρετικά πιθανό πως η εθνοκάθαρση των Κούρδων από το τουρκικό κράτος απειλεί ακόμα και την ύπαρξη της Συμμαχίας σε περίπτωση αδράνειας απέναντι στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Ισπανία προτίθεται να αποσύρει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και τη μονάδα 150 οπλιτών που διατηρεί στη βάση Ιντσιρλίκ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας από τον Ιανουάριο του 2015, εάν η κατάσταση στην περιοχή επιδεινωθεί εξαιτίας της εισβολής δυνάμεων της Άγκυρας που επιχειρούν κατά των μαχητών των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόβλες.
Όπως διευκρίνισε η Ρόβλες, αυτή «η αποστολή στην Τουρκία είναι του ΝΑΤΟ κι όχι της Ισπανίας». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν εξάλλου στην εφημερίδα El Pais πως η δέσμευση της Ισπανίας ούτως, ή άλλως, λήγει τον Δεκέμβριο, μολονότι υπήρχε σιωπηρή συνεννόηση για παράτασή της επί λίγους μήνες ακόμη. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Μαδρίτη θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα διατηρήσει τους στρατιώτες της, ή όχι.
Αποστολή του ισπανικού στρατιωτικού σώματος, όπως και του αντίστοιχου ιταλικού, είναι να προστατεύει την Τουρκία από υποθετική επίθεση εναντίον της με βαλλιστικούς πυραύλους, προερχόμενους από το έδαφος της Συρίας. Μολονότι η εν λόγω απειλή δεν υφίσταται από πολλών ετών, το ΝΑΤΟ παρά ταύτα διατηρεί την αποστολή ως ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης προς την Άγκυρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση που κλιμακωθεί η επιχείρηση στην περιοχή, η Ισπανία θα ειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην αποστολή. «Είναι μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό θα εκδηλώσουμε την ανησυχία μας για τα όσα συμβαίνουν. Συμμετέχουμε σε μία ειρηνευτική αποστολή και εάν υπάρξει κίνδυνος για μία πολεμική κλιμάκωση, θα θέσουμε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ για να ληφθεί μία απόφαση», δήλωσε εξάλλου χθες η Ρόβλες.
Την περασμένη Δευτέρα είχε προκληθεί σύγχυση από tweet της πρεσβείας της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ, όπου δηλωνόταν πως «η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία στόχο έχει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των συνόρων της Συμμαχίας».
Όπως εξήγησαν κατόπιν διπλωματικές πηγές, η ανάρτηση –που πλέον έχει κατέβει– αναφερόταν στο όνομα της επιχείρησης ‘Στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία’ (Nato Support to Turkey) στην οποία συμμετέχει η Ισπανία και στόχο είχε να επισημάνει πως η χώρα συμμετέχει με τη συστοιχία Patriot για αμυντικούς σκοπούς, όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσαν διαστρέφοντας το νόημα της φράσης, της έδωσαν άλλη σημασία, κάνοντάς τη να φανεί ως στήριξη της Ισπανίας στην εισβολή της Άγκυρας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η θέση της Μαδρίτης ταυτίζεται με αυτές που έχει διατυπώσει η ΕΕ: ζητεί άμεση παύση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης, προειδοποιεί για τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες που μπορεί αυτή να προκαλέσει και σημειώνει το κατά πόσο η εισβολή αποβαίνει αντιπαραγωγική στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ενδέχεται να βγει ενισχυμένο από την τουρκική επέμβαση.