“Αυτό που συμβαίνει με την Εκκλησία της Ελλάδας είναι μια προσπάθεια ορισμένων «δυνάμεων στο παρασκήνιο» να απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος την Παρασκευή σε συνάντηση του ετήσιου φόρουμ αφιερωμένου στο θέμα της σωτηρίας του έθνους.
"Έχουμε κάποιες αξιόπιστες πληροφορίες ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην παγκόσμια Ορθοδοξία δεν είναι ατύχημα, δεν είναι μόνο η ιδιοτροπία μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής φιγούρας που έχει σκοτεινιάσει το μυαλό του ... Πρόκειται για μια εφαρμογή ενός εντελώς συγκεκριμένου σχεδίου που έχει δύο στόχους: πρώτα, να απομακρύνει τη Ρωσία μακριά από τον ελληνικό κόσμο και τον ελληνικό κόσμο από τη Ρωσία ", δήλωσε ο πατριάρχης.
Σημείωσε ότι «σε αυτό που συμβαίνει σήμερα γύρω από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, γύρω από όλο το πρόβλημα της αναγνώρισης ή μη αναγνώρισης των Ουκρανών σχισματικών ως ορθόδοξων εκκλησιών, υπάρχει κάτι σε αυτή την ιστορία που δεν έχει δηλωθεί, αλλά που είναι ο κύριος στόχος των παρασκηνιακών δυνάμεων που εξαπέλυσαν αυτές τις σχισματικές τάσεις. " και συμπλήρωσε “προσπαθούν να αποδυναμώσουν και, ει δυνατόν, να καταστρέψουν τον ρόλο που παίζει η Ρωσία ".
Σύμφωνα με τον Ρώσο πατριάρχη, η ρωσική εκκλησία το καταλαβαίνει αυτό καλά. Επίσης, «οι αδελφοί μας στην Ελλάδα, σε άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες» το καταλαβαίνουν αυτό σήμερα.
Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η «ειδική κλίση» της Ρωσίας ήταν «να αποτελέσει οχυρό του ορθόδοξου χριστιανισμού, να διατηρήσει την ορθόδοξη πίστη, την ορθόδοξη παράδοση, τον πολιτισμό, τις χριστιανικές ηθικές αρχές στην άθικτη μορφή τους». Ο πατριάρχης υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι "δυνάμεις του σήμερα αντιμάχονται έτσι την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία", θέλοντας να διασπάσουν τον Ελληνικό Ορθόδοξο κόσμο με αυτό και να καταστρέψουν την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου.
«Ζητάμε να αντισταθούμε, να συνεχίσουμε αυτή την ανεξάρτητη γραμμή της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και το σημαντικότερο να διατηρήσουμε την πνευματική ανεξαρτησία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από όλα αυτά τα κέντρα παγκόσμιας επιρροής», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μαύρος κατάλογος των Επισκοπών
Στο μεταξύ μετά την απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πυο δεν αποδέχεται την απόφαση της ελληνικής Ιεραρχίας και διαμηνύει πως θα διακόψει την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όσους Ιεράρχες υποστηρίζουν τη νέα εκκλησία, πληροφορίες στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ελληνική “black list” Επισκόπων!
Μετά από όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες σε αυτήν ανήκουν σύμφωνα με μια σειρά πηγών του RIA Novosti στους εκκλησιαστικούς κύκλους, 24 Έλληνες Επίσκοποι που υποστηρίζουν την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών (αν και δεν είναι γνωστό αν προσευχήθηκαν μαζί τους). Ανάμεσά τους οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Δημητριάδος, Πατρών, Κορίνθου, Μεσσηνίας, Νέας Ιωνίας, Κεφαλληνίας, Λαρίσης, Περιστερίου, Γουμενίσσης, Βεροίας, Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Καστοριάς, Σερρών, Φιλίππων, Λαγκαδά κ.α.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με τους επισκόπους που υποστήριξαν τους Ουκρανούς της νέας εκκλησίας. Ωστόσο, όπως πηγή του Πατριαρχείου Μόσχας διαβεβαίωσε το RIA Novosti οι αντίστοιχοι κατάλογοι των επισκοπών θα συγκεντρωθούν στο εγγύς μέλλον.
"Από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας συλλέγονται πληροφορίες για περιπτώσεις εκκλησιασμού με Ουκρανούς σχισματικούς. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου, σημαίνει αυτόματη διακοπή της κοινωνίας με τον Έλληνα επίσκοπο, ο οποίος το επέτρεψε και το τέλος των προσκυνημάτων στη μητρόπολη που είναι επικεφαλής" εξηγεί ο Γραμματέα των Διορθοδόξων Σχέσεων π. Ιγκόρ Γιακίμσουκ.
Είναι αντιληπτό πως κάτι τέτοιο αν γίνει θα επιφέρει και μεγάλο πλήγμα στον θρησκευτικό τουρισμό αυτών των περιοχών.
«Μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναπτύσσεται εδώ και καιρό μια δύσκολη σχέση.Δυστυχώς, η ελληνική εκκλησία είναι απόλυτα ανεξάρτητη από θεολογική άποψη αλλά όλα προέρχονται από το Φανάρι, δηλαδή η Εκκλησία της Ελλάδος είναι από καιρό όμηρη υπό την αιγίδα του Φαναρίου και η πίεση θα συνεχιστεί», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αρκάτι Μάλερ.
"Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Φαναρίου ήταν αμφίθυμη", δήλωσε επίσης ο καθηγητής Lunkin, επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης Θρησκείας και Κοινωνίας του Ινστιτούτου της Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Κατά την άποψή του, "το λάθος των Ελλήνων ιεραρχών έγκειται στην επιθυμία να αποφασιστεί αυτό το θέμα – εξού και, οι δηλώσεις τους είναι τόσο αντιφατικές” και συμπληρώνει πως η σύγχυση στην Ελλαδική Ιεραρχία “αφήνει περιθώρια για διάλογο, ειδικά σε επίπεδο μητροπόλεων της Ελλάδας, που στηρίζουν τη Μόσχα”. Ο κ. Lunkin είναι πεπεισμένος ότι «σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει πλήρης καταστροφή των σχέσεων»: «Κάθε ιεράρχης ή πιστός θα αποφασίσει για τον εαυτό του με ποιον θα λειτουργήσει και πού να λάβει κοινωνία».
Τέλος από την πλευρά του ο θρησκευτικός παρατηρητής Αλεξέι Σμιρνόφ το πάει παραπέρα επισημαίνοντας ποιοι κατά την άποψή του θα είναι οι επόμενοι "στόχοι" της Κωνσταντινούπολης εστιάζοντας στις Εκκλησίες της Σερβίας, της Αντιόχειας και της Γεωργίας.
“Μετά την απόφαση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το "ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα", μπορεί να ακολουθήσει μια «παρέλαση των αυτοκεφαλιών», πιστεύει
"Θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα είδος«αυτοκέφαλης παρέλασης ». Στόχος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης θα είναι ακριβώς οι Τοπικές Εκκλησίες που δεν συμφωνούν μαζί του, που δεν υποστηρίζουν την άποψή του ", τόνισε ο Σμίρνοφ.
Σύμφωνα με τον θρησκευτικό παρατηρητή, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι η επόμενη στο στόχαστρο της Κωνσταντινούπολης.
"Κάποιος μπορεί να είναι 100% σίγουρος ότι η Σερβική Εκκλησία, η οποία έχει τη δικαιοδοσία της στη Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, θα γίνει ο επόμενος στόχος της Κωνσταντινούπολης", ανέφερε ο Ρώσος αναλυτής.
Ο επόμενος στόχος του Φαναρίου, σύμφωνα με τον θρησκευτικό παρατηρητή, θα μπορούσε να είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας, όπως αποδεικνύεται από την επίσκεψη Αμερικανών διπλωματών σε εκκλησιαστικούς αξιωματούχους της Βηρυτού.
"Ο επόμενος στόχος θα μπορούσε να είναι η Εκκλησία της Αντιόχειας. Το θέμα είναι ότι η δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Αντιόχειας επεκτείνεται και στον Λίβανο. Και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν επίσης τον τοπικό μητροπολίτη δεν είναι σύμπτωση ", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας. "Μπορεί να υπάρξει χωρισμός με την ίδια γραμμή δηλαδή: ο Λίβανος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, οπότε γιατί να μην δώσουμε αυτοκεφαλία στην τοπική δομή της εκκλησίας".
Ο Σμίρνοφ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και στην Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή ο κλήρος της «Ιεράς Μητρόπολης της Αμπχαζίας» είχε ήδη απευθύνει έκκληση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αίτημα να επιλυθεί το ζήτημα της κανονικής τους κατάστασης .