Τεράστιο παιχνίδι ενεργειακού και γεωπολιτικού χαρακτήρα διαδραματίζεται στην Συρία από την οποία θα διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ η χώρα θα αποτελέσει ταυτόχρονα την μεγαλύτερη ρωσική βάση στο εξωτερικό.
Σκοπός των Ρώσων είναι ξεκάθαρα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του 6ου αμερικανικού στόλου και η ισχυρή παρουσία στην Ν. A. Ευρώπη και Μεσόγειο, λόγω των τεραστίων κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί και τα οποία θα τροφοδοτούν την Ευρώπη τα επόμενα 50 χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η πρόσφατη παρουσία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-57 στον συριακό εναέριο χώρο μόνο τυχαία δεν ήταν. Συγκεκριμένα 2 πρωτότυπα αεροσκάφη αυτού του τύπου προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Hmeymim, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον Ισραηλινών, Αμερικανών και λοιπών.
Το καλύτερο όμως στην όλη υπόθεση μας το είπε ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοιγκού σχετικά με το θέμα. Ο υπουργός τόνισε με εμφατικότατα ότι συνεχίζονται τα έργα υποδομής στη ρωσική αεροπορική βάση Hmeymim στη Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του λιμένα της Tartus για την υποδοχή ρωσικών θωρηκτών τύπου «Μόσχα» κλάσης Κίρωφ και Σλάβα, αλλά και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Borei και Yasen .
Συριακές πηγές μιλούν για την συνεχή μεταφορά ρωσικών αποβατικών πλοίων και αεροσκαφών IL-78 (τα οποία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον σχετικά με το φορτίο τους) εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και απόρρητου υλικού και στις δύο ρωσικές βάσεις.
Η Αεροπορική βάση Hmeymim θα ελέγχει ολόκληρη την Μ.Ανατολή
Η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται πάνω στους νέους κινητήρες, οι οποίοι θα φέρουν το Su-57 στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Το πρόγραμμα θα αποφέρει αρχικά 76 αεροσκάφη Su-57, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το 2028. Η αεροπορική βάση Hmeymim στην Συρία θα γίνει άμεσος αποδέκτης αυτών των αεροσκαφών.
«Οι εντατικές προσπάθειες για τη βελτίωση της υποδομής της ρωσικής αεροπορικής βάσης δείχνουν ότι τα SU-57 θα εγκατασταθούν μόνιμα εκεί πολύ σύντομα», αναφέρουν τουρκικές πηγές πληροφοριών.
Σύμφωνα με άρθρο μας, η Ρωσία σε συνεργασία με το Ιράν, στοχεύουν στην υπερκέραση της ιρακινής κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης στον πετρελαϊκό τομέα του Kirkuk, για τον έλεγχο της μεταφοράς του πετρελαίου στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sarku’l Avsat που εδρεύει στο Λονδίνο, η Ρωσία επιθυμεί να μεταφέρει το πετρέλαιο που θα εξορύσσεται στο Kirkuk προς την Μεσόγειο, μέσω μιας περιοχής μακριά από την επιρροή της ιρακινής Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης.
Πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρουν ότι ο εκσυγχρονισμός του αγωγού εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια και θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ρωσίας και του Ιράν.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την προσπάθεια ελέγχου «μεριδίου» στην Μέση Ανατολή από την Ρωσία που θεωρεί ότι είχε παραγκωνιστεί με το σχέδιο Σαικσ-Πικότ το 1920, τότε γίνεται κατανοητό ότι ενδέχεται να αλλάξει ολόκληρη η γεωγραφική κατανομή πολλών χωρών στην περιοχή , αρχής γενομένου του κράτους του Κουρδιστάν.
https://youtu.be/pLXFky2LLvM?t=5