Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκαμε εκτενώς σε ένα άρθρο μ τίτλο “Αμερικανική «καθοδήγηση» στον έλεγχο της Ορθοδοξίας – Αυξάνεται η επιρροή των ΗΠΑ στην εκκλησία της Ελλάδας” στο πόσο...ανακατεύεται η αμερικανική πλευρά πλέον στα εκκλησιαστικά δρώμενα στην χώρα μας και όχι μόνο.
Στο άρθρο αυτό μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά και στο ρόλο του νέου πρωθυπουργού από την αρθρογράφο υποστηρίζοντας πως “Ο Μητσοτάκης είναι το σωστό πρόσωπο για την προώθηση των συμφερόντων του Φαναρίου. Ο νέος Πρωθυπουργός και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γνωρίζονται προσωπικά και συναντήθηκαν τον Μάιο του 2017 στο νησί της Ίμβρου.Με καθοδήγηση από τις ΗΠΑ, ο Μητσοτάκης προτίθεται να ελέγξει άμεσα την εσωτερική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των εξωτερικών της σχέσεων”
Το πόσο ευσταθεί αυτή η εκτίμηση θα φανεί αργά ή γρήγορα. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις είναι αν μη τι άλλο περίεργες για όσους αρέσκονται να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις.
Χθες είχαμε επίσκεψη της κα Μαρίας Αντωνίου, Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη στον Μητροπολίτη Λαγκαδά, ο οποίος τηρώντας προφανώς τις εντολές του Φαναρίου ως “Νεοχωρίτης” Μητροπολίτης βρέθηκε στο Κίεβο και συλλειτούργησε με τους μη αναγνωρισμένους της νέας εκκλησίας κατά τους εορτασμούς της βάπτισης των Ρως στα τέλη του Ιουλίου, δίνοντας την ευκαιρία στον μη αναγνωρισμένο Μητροπολίτη Επιφάνιο να μιλάει για de facto αναγνώρισης της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία από την Ελλαδική Εκκλησία και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε ο κ. Ιωάννης έβγαινε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα δηλώνοντας πως επρόκειτο για ιδιωτική επίσκεψη. Και μετά από λίγες μέρες στην Μητρόπολή του λειτούργησε ο Έλληνας Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Δημητριάδος που “χειροτονήθηκε” Επίσκοπος της νέας ουκρανικής εκκλησίας.
Αυτόν τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη επέλεξε να δει λοιπόν η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα. Μαρία Αντωνίου και όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν “να συζητηθούν θέματα της τρέχουσας εκκλησιαστικής, πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητος”...
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , μάς προέκυψε κι ένα “περίεργο” άρθρο για όσα συμβαίνουν στην ουκρανική εκκλησιαστική και κατ' επέκταση πολιτική ζωή από τους Financial Times.
Οι FT είναι ως γνωστόν καθημερινή Βρετανική εφημερίδα που επικεντρώνεται σε ειδήσεις που αφορούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά ο ανταποκριτής των FT στη Μόσχα Max Seddon έχει κάνει μια ανάλυση-"σεντόνι" (όπως λέμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι) παραθέτοντας όλα τα επεισόδια του ουκρανικού εκκλησιαστικού σήριαλ με αναφορές στους Πατριάρχες, τους πολιτικούς όπως τον Πούτιν και τον Ποροσένκο, αλλά κυρίως στο Άγιο Όρος και δη στο Βατοπαίδι!!! (Το άρθρο εδω)
Στο άρθρο του ο Seddon τονίζει πως θεολόγοι και παρατηρητές του Κρεμλίνου πιστεύουν ότι η ρωγμή στις σχέσεις Μόσχας-Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να «τραβήξει για δεκαετίες» και να αφήσει την Ορθόδοξη εκκλησία σε άβολη κατάσταση και σε υπονόμευση.
Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον στο αφιέρωμά του, έχουν όσα λέει για το Άγιο Όρος και τον διχασμό που έχει προκύψει στις μονές με αφορμή την υποδοχή ή μη των Ουκρανών της νέας εκκλησίας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην Μονή Βατοπαιδίου και στον Γέροντα Εφραίμ.
“Στην ελληνική χερσόνησο, οι ουκρανοί μοναχοί στους οποίους είχε απαγορευτεί η είσοδος από την μονή Αγίου Παντελεήμονα έλαβαν διαφορετική μεταχείριση στο Βατοπαίδι: ο Εφραίμ τους καλωσόρισε και τους επέτρεψε να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα της μονής. Επτά ρωσόφωνοι μοναχοί εγκατέλειψαν τον Βατοπαίδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας” γράφει και επικαλείται και μια μαρτυρία:
"Ο διάβολος εργάζεται σκληρά για να μας χωρίσει και εργάζεται ιδιαίτερα σκληρά εναντίον μας στο Άγιο Όρος", λέει ο πατέρας Ματθαίος, ένας Αμερικανός μοναχός στο Βατοπαίδι. "Υπάρχει μεγάλος πόνος πνευματικά. Οι άνθρωποι χωρίζονται από τον Χριστό. "
Και μετά τα αγιορείτικα ζητήματα, το άρθρο μπαίνει στο... ζουμί ανακαλύπτοντας κόντρα του Ρώσου προέδρου με τον Πατριάρχη Μόσχας!
“Εντός της Ρωσίας, αλλάζει επίσης η σχέση μεταξύ Πούτιν και Κύριλλου. Τον περασμένο χρόνο, ο Κύριλλος ξαφνικά επανεκχώρησε την καταρρέουσα ενορία του Pskov από τον Σεβκουνόφ, τον φημισμένο εξομολογητή του Πούτιν, με μια προειδοποίηση μιας μόλις ημέρας. Ο μοναχός αισθάνθηκε «θρυμματισμένος» από την απόφαση και τέλεσε μια αποχαιρετιστήρια νυχτερινή λειτουργία. Μήνες αργότερα, όμως, ο Πούτιν πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στο Pskov - μια ξεκάθαρη επίδειξη υποστήριξης για τον ημι-εξόριστο μοναχό” αναφέρουν οι FT.
Και το άρθρο συνεχίζει με τα πρόσφατα γεγονότα του Αικατερίνεμπουργκ.
“Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, χιλιάδες συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Ekaterinburg, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, με αφορμή τα σχέδια δύο ολιγάρχων για να χτίσουν μια νέα εκκλησία στη θέση ενός δημοφιλούς πάρκου. Ο Κύριλλος προσωπικά πίεσε τον Πούτιν να προωθήσει την κατασκευή. Αλλά η ρητορική της εκκλησίας σχετικά με τις "παραδοσιακές αξίες" φάνηκε να έχει χάσει τη χρήση της στον Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής του σε διάστημα πάνω από μια δεκαετία, καθώς τα κακά πρότυπα διαβίωσης έχουν εξαλείψει την ευφορία από την Κριμαία. Σε μια σπάνια παραχώρηση στους διαδηλωτές, διέταξε να σταματήσουν τα σχέδια. Η εκκλησία έπρεπε να εγκαταλείψει το έργο” αναφέρει ο συντάκτης και σε άλλο σημείο τονίζει: "Το Κρεμλίνο έχει δει πόσο αδύναμος είναι ο πατριάρχης".
Τώρα γιατί η οικονομική εφημερίδα Financial Times έχει τόση...πρεμούρα με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και η πρεμούρα αυτή φτάνει μέχρι το Άγιο Όρος είναι ένα ζήτημα, αλλά κοντά στον νου και η γνώση!