Οι γερμανικές αρχές έτρεχαν και δεν έφταναν με εκατοντάδες χρήστες του Διαδικτύου και τα σχόλια που έκαναν για το μεταναστευτικό σε ένα βίντεο στο Facebook που δημοσιεύτηκε από το ακροδεξιό κόμμα Alternative for Germany (AfD).
Ο μαζικός έλεγχος, ο οποίος εκτείνεται σε περισσότερες από 250 περιπτώσεις, ξεκίνησε ως απάντηση στη ζωντανή ροή μεταναστευτικής διαμαρτυρίας από τη βαυαρική πτέρυγα του κόμματος AfD το 2017, ανακοίνωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο. Περίπου σε 97 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα και άλλα τρία πρόσωπα αντιμετώπιζαν κατηγορίες υποκίνησης στο δικαστήριο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Der Spiegel.
Η μαζική αστυνομική έρευνα προφανώς αποτελεί προειδοποίηση προς τους ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου που επικρίνουν την πολιτική μετανάστευσης της χώρας.
"Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μια οθόνη, ούτε καν με ψευδώνυμα ή φτιαγμένα ονόματα", προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann.
Τα σχόλια του Facebook ενάντια στους μετανάστες ήρθαν μετά από μια σειρά ταραχών στα προσφυγικά κέντρα της Γερμανίας. Οι μουσουλμάνοι αιτούντες άσυλο διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα ενάντια στην υποτιθέμενη έλλειψη προσοχής που έδειξαν οι γερμανικές αρχές κατά το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. «Με το Ραμαζάνι έρχονται οι ταραχές», ανέφερε ένας τίτλος του 2018 στην εφημερίδα της Γερμανίας Bild.
Το 2016, δύο μετανάστες έκαψαν ένα κέντρο προσφύγων επειδή δεν έλαβαν επιπλέον μερίδα σοκολάτας «Nutella» κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Ραμαζανιού. Η πυρκαγιά κατέληξε σε ζημιές ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Deutsche Welle ανέφερε:
Γερμανοί εισαγγελείς στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι έχουν ξεκινήσει 257 επίσημες έρευνες υποκίνησης μίσους σε μια εκστρατεία στο Facebook από την άκρα δεξιά ομάδα AfD που στοχεύει τους αιτούντες άσυλο.
Οι έρευνες έχουν οδηγήσει σε πρόστιμα για 97 άτομα μέχρι τώρα, δήλωσαν οι εισαγγελείς στην πόλη Deggendorf στον τοπικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Bayerischer Rundfunk. Τρία άτομα κατηγορούνται για υποκίνηση, αν και δεν είναι σαφές πότε θα είναι η ημερομηνία των δικών τους.
Άλλες 56 περιπτώσεις έπρεπε να τεθούν στο αρχείο, καθώς οι αρχές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ακριβώς ποιος ήταν πίσω από τα σχόλια, καθώς οι χρήστες έκρυβαν την ταυτότητά τους με ψευδώνυμα. (...)
Η μαζική περίπτωση υποκίνησης αφορά ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε το 2017 από την τοπική ομάδα του AfD του Deggendorf που επέκρινε μια διαμαρτυρία από αιτούντες άσυλο.
Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν απεργία πείνας και διαμαρτύρονται ενάντια στις συνθήκες σε ένα μεταναστευτικό κέντρο στην πόλη.
Το βίντεο συγκέντρωσε εκατοντάδες "προσβλητικές, ξενοφοβικές παρατηρήσεις και σχόλια μίσους", ανέφερε το Bayerischer Rundfunk,που παρουσίασε τα σχόλια που βρίσκονται υπό εξέταση.
Η AfD κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαγορεύει τη διαφωνία στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ παράλληλα η ίδια απέτυχε να εξασφαλίσει τα σύνορα της χώρας. «Θα θέλαμε να ελέγχει το κράτος τα δικά του σύνορα όπως κάνει με τα online σχόλια», απάντησε ο επικεφαλής της Bavarian AfD, Martin Sicher.
Η έκθεση της διαδικτυακής έρευνας έρχεται σε μια εποχή που το κόμμα παρουσιάζει άνοδο στις δημοσκοπήσεις πριν από τις περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.