Εθνικά θέματα

Αλλάζουν τα πάντα στις Ένοπλες Δυνάμεις: Προσλήψεις, μεταθέσεις και θητεία στο επίκεντρο - Αναλυτικά το πλάνο του ΥΠΕΘΑ

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδράνεια στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές, που θα καθορίσουν την μελλοντική πορεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ισχύ των ελληνικών όπλων.

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να προχωρήσει σε 4 αλλαγές σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Αρχικά, οι αρχηγοί όλων των Δυνάμεων έχουν ζητήσει την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών οπλιτών καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί.

Ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1200 οπλίτες, εκ των οποίων οι 400 για τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι 800 που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός 2000 είναι για το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία. Επόμενος στόχος τη νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ακόμα ένας τομέας που αναμένεται να δεχθεί αλλαγές έχει να κάνεις με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών. Το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αλλαγές με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό του Στρατού αλλά και τις οικογένειές τους, σχετικά με τα μόρια που παίρνουν όταν υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας επί των ημερών του απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα -σε συνδυασμό όμως και με άλλα- την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία από τις «καυτές πατάτες» που έχει να διαχειριστεί το νέο υπουργείο Άμυνας.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έχουν επισημάνει πως αν οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας αποσπασματικά -και όχι ως μέρος ενός συνολικού πλάνου για την ανάσχεση της μείωσης προσωπικού στον Στρατό – αυτό θα είναι «άσφαιρα πυρά» και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του «Πενταγώνου» και έχουν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυπότακτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

Βελτίωση συστήματος μεταθέσεων

Το σχέδιο των βασικών προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει και βελτιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αλλαγές με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό του Στρατού αλλά και τις οικογένειές τους. Με το ισχύον καθεστώς μεταθέσεων πολλά στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο -κυρίως ΕΠΟΠ- μοριοδοτούνται μεν αλλά μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν επιθυμούν να πάρουν μετάθεση να μη διαθέτουν τα απαιτούμενα μόρια και συνακόλουθα να παραμένουν για χρόνια στην ίδια μονάδα ακριτικών περιοχών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στελέχη που είχαν «εγκλωβιστεί» σε μονάδες του Έβρου ή του Αιγαίου ακόμη και για 10 χρόνια. Ήθελαν δηλαδή να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές αλλά δεν μπορούσαν, ακριβώς εξαιτίας του ισχύοντος συστήματος μοριοδότησης. Πέρυσι το καλοκαίρι, μάλιστα, περίπου 200 ΕΠΟΠ που ήταν «εγκλωβισμένοι» σε παραμεθόριες μονάδες μετακινήθηκαν εκεί όπου επιθυμούσαν, αλλά μόνο κατόπιν παρέμβασης που έγινε από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ και νυν υφυπουργό Αλκ. Στεφανή.

Ακριβώς, τέτοιου είδους «αδικί­ες» επιδιώκει να διορθώσει το νέο σύστημα που εξετάζεται από το υπουργείο. Βασική στόχευση είναι οι αλλαγές να δώσουν «ανάσα» και να βοηθήσουν τα στελέχη που έχουν υπηρετήσει και έχουν προ­σφέρει τις υπηρεσίες τους σε ακριτικές περιοχές, αλλά ταυτόχρονα και να τονώσει το ηθικό τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ