«Βούτυρο» στο ψωμί του Τούρκου προέδρου ήταν ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μ.Μόρσι, ο οποίος κατά τον Ρ. Τ. Ερντογάν ήταν μια καθαρή δολοφονία.
«Ο Μόρσι δεν πέθανε από φυσικό θάνατο, αλλά εκτελέστηκε», είπε ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος επίσης δεσμεύθηκε να επιδιώξει μια ισλαμική δικαιοσύνη για αυτόν τον ξαφνικό και ανεξήγητο θάνατο.
«Η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ασκήσει δίωξη κατά της Αιγύπτου [Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι] στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε, καλώντας παράλληλα τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) να αναλάβει δράση.
Μιλάμε για κατηγορίες από ένα πρόεδρο όπως τον Ρ,Ν.Ερντογάν, ο οποίος έχει φυλακίσει με εντολή του χιλιάδες Τούρκους πολίτες, οι οποίοι βασανίζονται καθημερινά στις τουρκικές φυλακές.
Πόσοι από αυτούς έχουν πεθάνει από την κακομεταχείριση των τουρκικών αρχών, κανείς δεν ξέρει.
H Αίγυπτος, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Α.Μεσογείου, γνωρίζει επακριβώς από δικά της «κανάλια», τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Κύπρο και την Α.Μεσόγειο.
«Η Αίγυπτος προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη με πολιτική και στρατιωτική επιρροή στις χώρες της Μέσης Ανατολής», είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο Mahmoud Gamal, ερευνητής αιγυπτιακών στρατιωτικών υποθέσεων και αυτό την φέρνει σε μεγάλη αντίθεση με την Τουρκία.
«Η χώρα μου επιδιώκει επίσης να ελέγξει τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας για να προστατεύσει τις ακτές της αλλά και να εξασφαλίσει αποκλειστικές πηγές ενέργειας», κατέληξε ο ίδιος.
«Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος έχουν «στενές» στρατιωτικές σχέσεις , με μια ισχυρή τριμερή συμφωνία ασφάλειας που υπογράφηκε το 2015, ενώ και οι τρεις χώρες εκτελούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Μέδουσα από το ίδιο έτος.
Οι ασκήσεις αυτές έχουν ερμηνευθεί ως απάντηση στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αν κάποια από αυτές τις χώρες αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή, αυτή η χώρα θα υποστηριχθεί από τις άλλες χώρες αυτής της συμμαχίας», δήλωσε ο Γκάμαλ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.
«Μπορώ να πω ότι αν η κατάσταση εξελιχθεί και επιτευχθεί στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, η Αίγυπτος θα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο», τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή από το μένος του Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος δήμαρχος του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), τον οποίο κατηγορεί επίσης ότι λαμβάνει στήριξη από ξένες χώρες.
«Η υποστήριξη για τον υποψήφιο του CHP προέρχεται είτε από το Όρος Qandil [Βουνό που ζουν τα μέλη του PKK] και του Selahattin Demirtaş, πρώην ηγέτη του κόμματος των Κούρδων ή από το εξωτερικό», ανέφερε ο Ερντογάν.
Σε ένα tweet στις 18 Ιουνίου, ο Demirtaş κάλεσε για πρώτη φορά ανοιχτά τους ψηφοφόρους του HDP να ψηφίσουν υπέρ του Ιμάμογλου προκαλώντας οργή στον σουλτάνο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν προειδοποίησε: «γιατί όλοι αυτοί οι ξένοι κύκλοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ποιος θα είναι δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη; Δείχνουμε εμείς ενδιαφέρον για το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Άμστερνταμ ή τις Βρυξέλλες;», κατέληξε ο ίδιος , επικρίνοντας τις δυτικές χώρες για το ενδιαφέρον τους για την Κωνσταντινούπολη.