Κι ενώ η νέα ουκρανική εκκλησία διαλύεται μετά τις κινήσεις Φιλάρετου αλλά και τις αποκαλύψεις Μακάριου για την αμερικανική στήριξη σε Βαρθολομαίο, η κόντρα μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας κορυφώνεται.
“Η Ουκρανία μετατρέπεται σε Βατερλώ για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο”, αναφέρει Ρώσος αξιωματούχος της εκκλησίας υποστηρίζοντας πως πλέον η Κωνσταντινούπολη συμμετέχει στη συνειδητά χαμένη υπόθεση.
«Κάθε μέρα η Ουκρανία μετατρέπεται σε Βατερλώ για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης, είναι μια μάχη που χάθηκε, αλλά το Φανάρι εμπλέκεται σ 'αυτό, καθώς υποστηρίχθηκε από κάποιες δυνάμεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος για την εκκλησία, την κοινωνία και τις σχέσεις με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ρωσικού Πατριαρχείου, ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από το Izvestia.
Ο αξιωματούχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμπλέκεται σε αυτό παρά τις αδελφικές αιτήσεις και συμβουλές του Πατριάρχη Κυρίλλου.
"Και σε κάποια στιγμή η ορθόδοξη Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε Νησί της Αγίας Ελένης, όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απομονώνεται, καθώς καμία από τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν τον υποστήριξε στην αντικανονική παρέμβασή του στην Ουκρανία", συνέχισε με τον παραλληλισμό με τον Ναπολέοντα.
Στο μεταξύ πέραν από τις δηλώσεις υπάρχουν και συγκεκριμενες κνήσεις.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμη να αλλάξει το δικό της καταστατικό προκειμένου να συμπεριλάβει την Αρχιεπισκοπή Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη με το μοναδικό της σύστημα διοίκησης.
Η επόμενη γενική συνέλευση της Αρχιεπισκοπής προγραμματίζεται στις 7 Σεπτεμβρίου.
Η Αρχιεπισκοπή Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη (Ρωσική Εξάρχεια) με κέντρο στο Παρίσι δημιουργήθηκε με βάση τις ρωσικές μεταναστευτικές ενορίες μετά την Επανάσταση του 1917. Από τη δεκαετία του 1930 διοικείται από την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο το Νοέμβριο του 2018 η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε μονομερώς να απολύσει το Ρώσο έξαρχο και προσέφερε στους κληρικούς και τους πιστούς την δυνατότητα να μετακινηθούν υπό τη διοίκηση τοπικών Ελλήνων επισκόπων. Η Αρχιεπισκοπή δεν έχει συμφωνήσει με αυτήν την απόφαση και σήμερα συζητά ακόμη και την ένταξη στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η Αρχιεπισκοπή έχει 65 ενορίες, 11 εκκλησίες, δύο μοναστήρια και ακόμη δρα στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ισπανία. .
Παράλληαλ με όλα αυτά συνεχίζονται και οι επαφές Ιλαρίωνα. Μετά τις συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Συνοδικούς την περασμένη εβδομάδα ευρισκόμενος στην Ελλάδα, με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Macedonia Palace, αντηλάγησαν απόψεις σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις διορθόδοξες σχέσεις.
Την ίδια μέρα ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας έλαβε μέρος στην εκδήλωση της Atlantis-Pak του Ιβάν Σαββίδη.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος επιτέθηκε στην Μόσχα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος χθες, στο Φανάρι, πολυμελή αντιπροσωπεία του “Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών της Κορέας” (NCCK), με επί κεφαλής τον Πάστορα Dr.Lee Hong-Jung δήλωσε τα εξής:
“Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε ίσως, η αδελφή Oρθόδοξος Εκκλησία της Ρωσίας δημιουργεί προβλήματα και εις την Κορέα και προσπαθεί να διαιρέσει το Ορθόδοξο ποίμνιο. Εδημιούργησε μία ξεχωριστή Ορθόδοξη ενορία, της Αναστάσεως του Κυρίου, και οι εκπρόσωποί της εις την Σεούλ τηλεφωνούν και προσπαθούν να ελκύσουν, να τραβήξουν Ορθοδόξους αδελφούς ή κατηχουμένους εις την Ορθοδοξίαν, διαιρώντας το ποίμνιο της Μητροπόλεως Κορέας. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, είναι ένας μεγάλος πειρασμός. Από τον Αρχιεπισκοπο Θεοφάνη, ο οποίος είχε διακονίσει στην Σεούλ ως ιερεύς, υπό τον Μητροπολίτην Αμβρόσιον, περιμέναμε μία διαφορετική και περισσότερο ευγνώμονα συμπαράσταση εις το έργον μας. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος εξέδωσε εγκυκλίους, λεπτομερείς, όπου καταγγέλλει αυτά που κάνουν οι αδελφοί μας οι Ρώσοι, και βάζει τα πράγματα στην ορθή και πραγματική τους βάση. Εμείς, ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ευχαριστούμε τους Κορεάτες αδελφούς μας γιατί δείχνουν κατανόηση και σεβασμό προς την κανονικήν τάξιν και προς την πρωτόθρονο θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στην όλη Ορθόδοξη Εκκλησίαν. Εις το πρόσωπο του αγαπητου κ.Γενικού Γραμματέως ευχαριστούμε όλα τα μέλη του NCCK για τη συνεργασία που έχουν με την Ορθόδοξη Μητρόπολή μας στην Κορέα”.