Ελληνοτουρκικά

Δημοσιογράφος σε Τσίπρα: «Θα ακούσουμε εάν χρειαστεί “βυθίσατε το Γιαβούζ”»; - Δείτε βίντεο

Συνέντευξη στην ΕΡΤ3 έδωσε ο Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής. Ο δημοσιογράφος έκανε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ενώ έφερε ως παράδειγμα την φράση του Α. Παπανδρέου «βυθίσατε το Χόρα»

Ερώτηση δημοσιογράφου: Και επειδή έχει μείνει στην ελληνική ιστορία το γνωστό «βυθίσατε το Χόρα», υπάρχει περίπτωση να ακουστεί κάτι παρόμοιο, κάτι σε σχέση με το «Γιαβούζ»;

«Θα σας πρότεινα να μην προτρέχετε, ακριβώς διότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει από την άλλη πλευρά ένα τέτοιο σχέδιο.

«Όμως για άλλη μια φορά θέλω να είμαι ξεκάθαρος, καλά κάνουν και δεν έχουν τέτοιο σχέδιο και καλά θα κάνουν να μη σκεφτούν ποτέ να έχουν ένα τέτοιο σχέδιο, δηλαδή τόσο ωμής παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας η οποία δεν είναι μια χώρα δίχως ένοπλες δυνάμεις όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μια χώρα ισχυρή, ισχυρότερη από ποτέ είναι η Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα λοιπόν καλά κάνουν και δεν έχουν τέτοιο σχεδιασμό και καλό είναι ούτε καν να τον σκεφτούν αυτόν τον σχεδιασμό.

«Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

Καλά τα τα λόγια, αλλά εάν υπάρχει πρόκληση πρέπει να περάσουμε και στην πράξη. Εάν δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε νέα Ίμια και γκριζάρισμα, τότε πρέπει να παρθούν ορθές αποφάσεις!

Πάντως και ο Α. Τσίπρας επιτέλους μνημονεύει τις ΕΔ, όταν κατά το παρελθόν όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ας το πούμε κομψά, περίεργες δηλώσεις για τον Ελληνικό Στρατό.

Δείτε το πλήρες απόσπασμα για τα ελληνοτουρκικά από το 6.15 του βίντεο και μετά:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=643&v=J4LfPfLvQhg

Πάντως φαίνεται πως δεν μετανιώνει για την εκχώρηση της Μακεδονίας μας και άρχισε πάλι τα γνωστά. 

Ο Τσίπρας δηλώνει «απόλυτα δικαιωμένος» για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημειώνει πως η επίλυση του Μακεδονικού αναβάθμισε τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της χώρας και ήταν αυτό που συνέβαλε στο να υπάρξει η μεταστροφή του διεθνούς παράγοντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των εθνικών μας θέσεων. Κατηγορεί, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ανεύθυνη και υποκριτική στάση» απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Ο Ελληνικός λαός όμως του απάντησε πριν λίγες εβδομάδες στην κάλπη.

Την ίδια ώρα, με απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Τουρκία στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ τα προειδοποιεί ότι θα υπάρξει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ εάν εμπλακούν.

Σύμφωνα με χάρτη που παρουσιάζει η "Σημερινή της Κυριακής" η Άγκυρα επιδιώκει:

1. Να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θάλασσα πλησίον του Καστελορίζου

2. Πλησίον του οικοπέδου 4 που είναι το λεγόμενο τριεθνές σημείο, η ένωση της κυπριακής, ισραηλινής και αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι η περιοχή του Καστελόριζου ως προς τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, «είναι ένα καλό timing να προκαλέσει η Τουρκία την Ελλάδα γιατί θα την φέρει μπροστά σε δίλημμα: Ή θα σωπάσει και θα υποστεί ταπείνωση, αποδεχόμενη την δημιουργία γκρίζων ζωνών που θα είναι προέκταση εκείνων του Αιγαίου ή θα επιδιώξει να εκδιώξει τον εισβολέα, οπότε θα υπάρξει κλιμάκωση μιας «μίνι» κρίσης που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει».

Μετά την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέληξε στην απόφαση για «στοχευμένα μέτρα» στην Τουρκία, η Άγκυρα απάντησε με «non paper» που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για το μέλλον.

Στο «non paper» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά την λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Το έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» την περιοχή.

Επίσης, αναφέρει ότι «η στάση της ΕΕ εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η Άγκυρα επαναφέρει την πρόταση για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Δείτε τον χάρτη:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ