Πανηγυρίζουν στο Φανάρι μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αφού εγκατέστησαν “παμψηφεί” δύο πολύ-μα πάρα πολύ- “δικά τους παιδιά” ως προκαθήμενους σε δύο ευαίσθητες εκκλησιαστικές περιφέρειες, τις Αρχιεπισκοπές Αμερικής και Αυστραλίας.
Όσον αφορά στην Αμερική, γίναμε όλοι μάρτυρες στο χρονικό μιας προαναγγελθείσης εκλογής. Ο Ελπιδοφόρος “έραβε κοστούμι”-μιας και συνηθίζει να φοράει κοστούμι αντί ράσο-εδώ και ένα χρόνο.
Δείγμα του τι σχέδια έχουν οι Φαναριώτες για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής φάνηκε από όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ελπιδοφόρο : “Να καλλιεργήσης αγαθάς αδελφικάς σχέσεις μετά των ετεροδόξων αδελφών μας—άλλωστε από πολλών ετών είσαι μέσα εις την οικουμενικήν κίνησιν—, αλλά και μετά των ετεροθρήσκων, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, μετά των οποίων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ευρίσκεται από ετών εν ακαδημαικώ διαλόγω. Ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμος θα είναι εκεί η εμπειρία σου και η γνώσις σου διά τας ισλαμικάς κοινωνίας και την κουλτούραν αυτών”.
Εν μέσω, λοιπόν, ενός κοκτέιλ οικονομικών ατασθαλιών, οικουμενιστικών σχεδίων, παραιτήσεων ή πιέσεων για παραιτήσεις, και λοιπών ιντριγκαδόρικων σεναρίων πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου προκαθήμενου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Αρχές Ιουλίου 2018 κάποιοι ήταν σίγουροι για τον Ελπιδοφόρο και ετοίμαζαν και την επόμενη μέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ.
Ήταν τότε που είχε κυκλοφορήσει άρθρο με τίτλο “Γνωρίστε τον άνθρωπο που θα σώσει την Ορθοδοξία στην Αμερική” χτίζονταςτο προφίλ του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.
Στο άρθρο εμφανιζόταν σαν θύμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή πρώτα τους ισχυρισμούς σχετικά με τους δεσμούς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Fethullah Gulen, κατόπιν τις σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας, ενώ σημειωνόταν πως ορισμένοι “Έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν να σπείρουν διαφωνία μεταξύ του Φαναρίου και της Αμερικανικής αρχιεπίσκοπης.”
Και το άρθρο συνέχιζε: “Είναι αυτονόητο ότι τώρα ο Αδελφός Βαρθολομαίος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ενώ αμύνεται στις επιθέσεις στον ορθόδοξο κόσμο. Χρειάζεται έναν βοηθό για να υπερασπιστεί την τιμή του Πατριαρχείου. Το άτομο αυτό είναι ο Μητροπολίτης Προύσης και Εξάρχος της Βυθινίας Ελπιδόφορος (Λαμπρινιάδης). (...) Τώρα, υπάρχει η ευκαιρία για τον Ελπιδόφορο να δείξει την αξία του για χάρη της Εκκλησίας” και έπλεκε το εγκώμιο του 50χρονου Ιεράρχη.
Σημείωνε ακόμη πως αν και ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος είναι Τούρκος πολίτης, είναι σεβαστός από τους Έλληνες στην Ευρώπη και την Ελληνοαμερικανική διασπορά στις ΗΠΑ. Έφερνε δε ως παράδειγμα επίσκεψη της AHEPA, η οποία δωρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο 20.000 δολάρια και 5.000 δολάρια στον Ελπιδοφόρο!!
Αυτές οι δωρεές, σύμφωνα με το άρθρο, μπορεί να συνδέονται με τα επιτεύγματα του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου ως κοσμήτορα της Χάλκης.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον κ.Βαρθολομαίο να αναφέρεται δις στην απαίτηση για άνοιγμα της Χάλκης. Όλως τυχαίως οι αναφορές αυτές συνέπεσαν με πιέσεις και από το Στειτ Ντιπαρντμεντ και βέβαια με την εκλογή Ελπιδοφόρου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την Θεολογική Σχολή εκεί.
ΤΟ άρθρο , του περασμένου Ιουλίου, συνέδεε την δραστηριότητα Ελπιδοφόρου με το πολυαναμενόμενο άνοιγμα, ενώ συμπλήρωνε πως “η ανακαίνιση των εκκλησιών στην μητροπολιτική περιφέρεια του Ελπιδοφόρου δείχνει επίσης τις ικανότητές του να διαπραγματεύεται με τις τουρκικές αρχές”.
Κι ενώ λοιπόν κάποιοι έχτισαν λιθαράκι λιθαράκι το προφίλ του “εκλεκτού” για τον Ελπιδοφόρο, πληροφορίες από τις ΗΠΑ, αναφέρουν πως παρά την εκλογή του η ανάληψη των καθηκόντων του μπορεί να αποβεί πιο δύσκολη από ότι έχει φανταστεί.
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει την μορφή μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στις ΗΠΑ, με συνδρομητές- ενορίτες στις ελληνοΟρθόδοξες εκκλησίες ανά την χώρα. 'Έχει χαρακτηριστεί από την φορολογική Υπηρεσία (ΙRS) ως μη φορολογούμενη εταιρεία. Κάθε επικεφαλής, λοιπόν, μη κερδοσκοπικών εταιριών, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, εκλέγεται από τα μέλη τους. Κάτι που βέβαια δεν συνέβη στην περίπτωση Ελπιδοφόρου. Υπάρχει βέβαια το 'καταστατικό της Αρχιεπισκοπής, το οποίο της επιβλήθηκε από το Φανάρι, αλλά οι έντονες αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις παρεμβατικότητα του Φαναρίου μπορεί να οδηγήσουν την υπόθεση στα δικαστήρια, όπου δύναται να αμφισβητηθεί πέραν της εκλογής του Ελπιδοφόρου και η νομιμότητα του Καταστατικού κρίνοντας αν αυτό είναι συμβατό με τους νόμους των ΗΠΑ, περί λειτουργίας μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Όπως αναφέρουν πηγές από τις ΗΠΑ αν υπάρξει προσωρινή εκτελεστική διαταγή' ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, για την οποία αρκεί μόνο η έγγραφη κατάθεση (Temporary Injuction) των εναγόντων, παγώνει η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Αρχιεπίσκοπο, μέχρι να γίνει η δίκη, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα, αλλά μπορεί και σε ένα χρόνο!!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη σε 3 Πολιτείες (Φλόριντα, Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια) ετοιμάζονται να καταθέσουν τέτοιου είδους αγωγές σε ομοσπονδιακά Δικαστήρια γιά ''πάγωμα'' της εκλογής του νέου αρχιεπίσκοπου και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες μέχρι την ενθρόνιση του Ιουνίου.
Μπορεί επομένως ο προχθεσινή εκλογή να οδηγηθεί σε φιάσκο; Ο χρόνος θα δείξει...