Ελληνοτουρκικά

Η Βρετανία βάζει «πλάτη» στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες! - Οργή στην Κύπρο - Ετοιμάζει διάβημα ο Αναστασιάδης (upd)

 Ανανέωση 20:04

Απαράδεκτο, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη σημερινή δήλωσή του με την οποία χαρακτήριζε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον κ. Ντάνκαν «απαράδεκτο», αναφέροντας ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν και ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα».

(Αρχικό κείμενο)Σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε Βρετανός πολιτικός, που δείχνει και επίσημα, τον ύποπτο ρόλο του Λονδίνου στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Οι Βρετανοί στηρίζουν όχι εμμέσως, αλλά ξεδιάντροπα τις τουρκικές θέσεις.

«Υπό αμφισβήτηση» ανέφερε πως είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τόνισε ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει, ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση»

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι Τούρκοι για άλλη μια μέρα βάζουν φωτιά σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Σήμερα δεύτερη ημέρα της άσκησης υπάρχουν συγκεντρώσεις πολεμικών πλοίων της Τουρκίας ανατολικά του Καστελόριζου, στα ανοιχτά της Εφέσσου και στον κόλπο του Ξηρού.

Χθες και σήμερα η Τουρκία δέσμευσε περιοχή βορειοδυτικά του Καστελόριζου, σύμφωνα με το news.gr στο πλαίσιο της άσκησης, μέρος της οποίας εμπίπτει σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η Άγκυρα ωστόσο δεν μένει εκεί καθώς δέσμευσε περιοχή νότια νοτιοανατολικά της Λεμεσού και μέσα σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν δοθεί σε εταιρείες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, για την διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στις 18, 21, 23, 25, 28, 31 Μαΐου.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της άσκησης, πάνω από τις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο πέταξαν και εγχώρια κατασκευασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Το ζήτημα της "προκλητικής" στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και των "παράνομων δραστηριοτήτων" στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε ο υπουργός 'Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στη σημερινή κοινή συνεδρίαση υπουργών 'Αμυνας και Εξωτερικών.

"Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί το οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις ισχύουσες συνθήκες επιπλέον τόνισα την πρόσφατη απόφαση της τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ", δήλωσε ο υπουργός 'Αμυνας μετά το πέρας της συνεδριάσης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι "η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητες της, να σεβαστεί τα διακιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάουν το διεθνές δίκαιο και υπονομέυουν τη σταθερότητα και την ευημερεία στην περιοχή".

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα" και εξέφρασε την ικανοποίησή της Ελλάδας για το γεγονός ΄ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινόηττα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαίώματα της κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της".

Επισήμανε, δε, ότι "η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ". "Έτσι σε πνεύμα αλληλεγγύης η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά διακιώματα ενός κράτους-μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του", κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς για την αντίδραση των ομολόγων του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι "όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η παράβαση".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ