Βαλκάνια

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Τραμπ παίρνει αποφάσεις για τα Βαλκάνια - Ετοιμάζει "Συμφωνία του Αιώνα" για Σερβία-Κόσοβο

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να λύσει διαφορές δεκαετιών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη με σχέδιο που έχει ήδη ονομαστεί η συμφωνία του αιώνα, και σχεδόν με το ίδιο μοντέλο έκανε πρόταση για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Φυσικά, με μερικές τροποποιήσεις.

Αυτές οι πληροφορίες κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ δυτικών διπλωματών στο Βελιγράδι, κάτι που επιβεβαίωσαν και τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέροντας περί επικείμενης συμφωνίας Ισραήλ-Παλαιστίνης επτά σημείων.

Με την πρώτη ματιά, κάθε μία από αυτές, χωρίς σημαντικές αλλαγές, μπορεί να εφαρμοστεί στις σχέσεις και μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Υπάρχουν ορισμένοι επιλεγμένοι ειδικοί με επικεφαλής την ομάδα Τραμπ, και υπεύθυνο τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας John Bolton, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επιλύσουν μερικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο τα οποία χαρακτηρίζονται ως κρίσεις.

Ο στόχος τους είναι να καταγράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ εν όψει των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ το 2020, σημαντικές επιτυχίες στο εξωτερικό επίπεδο, οι οποίες όπως εκτιμάται, θα φέρουν επιπλέον ψήφους.

Όπως υπογραμμίζουν Αμερικανοί διπλωμάτες, σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Ρωσία, αλλιώς τίποτα δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τουλάχιστον στα Βαλκάνια.

Ένας από τους ιδρυτές του συνδέσμου σερβο-αμερικανικής φιλίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βλαντιμίρ Μαρίνκοβιτς, δήλωσε ότι αν και οι δύο προτάσεις λύσεων είναι επίσημες, κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια και βιώσιμη ειρήνη και συνεργασία μεταξύ, αφενός Ισραηλινών και Παλαιστινίων και, αφετέρου, Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σ. Πέρισιτς υπογραμμίζει ότι αυτό το μοντέλο για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και της σερβο-αλβανικής έχει ομοιότητες, αλλά και διαφορές.

«Μερικοί άνθρωποι στο περιβάλλον του Τραμπ θέλουν να διχοτομήσουν το Κοσσυφοπέδιο, κάνοντας διάκριση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, αλλά αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, προτείνουν μια διαφορετική λύση μεταξύ Ισραήλ και  Παλαιστίνης. Η ίδια ομάδα ανθρώπων, έχει μια κύρια διαφορά και στις δύο περιπτώσεις: το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ουάσιγκτον, όπως είναι και οι Αλβανοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρωσικό παράγοντα, αλλιώς το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα επιλυθεί, αν δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους Ρώσοι και Αμερικανοί», εξηγεί ο Περίσικ.

Σχέδιο για Ισραήλ - Παλαιστίνη

  1. Τριμερής συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και της Χαμάς.
  2. Θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος με την ονομασία Νέα Παλαιστίνη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αλλά θα υπάρχουν ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική όχθη.
  3. Η Ιερουσαλήμ δεν θα χωριστεί μεταξύ του Ισραήλ και της Νέας Παλαιστίνης, αλλά θα είναι η πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και της Νέας Παλαιστίνης και οι Άραβες κάτοικοι αυτής της πόλης θα είναι πολίτες της Νέας Παλαιστίνης.
  4. Η κατάσταση των ιερών τόπων μέχρι σήμερα θα παραμείνει ως έχει.
  5. Δεν θα επιτρέπεται στους Εβραίους να αγοράζουν οικίες Αράβων και αντίστροφα.
  6. Τα μέρη που θα υποστηρίξουν οικονομικά την υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και ένα πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου, με προϋπολογισμό 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια.
  7. Τα σύνορα μεταξύ της Νέας Παλαιστίνης και του Ισραήλ θα είναι ανοικτά στην κυκλοφορία πολιτών και αγαθών, ενώ θα κατασκευαστεί και ένας αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τη δυτική όχθη με την λωρίδα της Γάζας.

Σχέδιο ανάμεσα σε Βελιγράδι - Πρίστινα

  1. Τριπλή συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων του Βελιγραδίου, της Πρίστινας και της διεθνούς κοινότητας (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας)
  2. Η οριοθέτηση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια θα πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το βόρειο τμήμα της χώρας να  παραμείνει μέρος της Σερβίας, με ειδικό καθεστώς στην Μιτρόβιτσα.
  3. Η Μιτρόβιτσα δεν θα χωριστεί, θα έχει ανεξάρτητο καθεστώς και οι Σέρβοι της Μιτρόβιτσα θα είναι πολίτες της Σερβίας.
  4. Θα υπάρχει ειδική προστασία και εξωδικαστική ιδιότητα για τα ιερά σερβικά προσκυνήματα.
  5. Οι Αλβανοί δεν θα μπορούν να αγοράζουν σπίτια Σέρβων και αντίστροφα.
  6. Θα υπάρξει οικονομική δέσμη για το Κοσσυφοπέδιο, ιδίως για το βόρειο τμήμα, κυρίως για την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων παραγωγής. Για να εξασφαλιστούν τα χρήματα, θα συγκληθεί διεθνές συνέδριο.
  7. Τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας (το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) θα είναι ανοιχτά για την κυκλοφορία των πολιτών και των αγαθών, χωρίς καθυστέρηση.

Μιλάμε για πολύ φιλόδοξα σχέδια που έχουν σχέση με την διακίνηση υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Έτσι είναι όπου περνά ο «μαύρος χρυσός»,  πρέπει να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ