Διπλή "βόμβα" για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μέσω Σκοπίων αλλά και μέσω ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει το star.gr. Τη στιγμή που στα Σκόπια επικρατεί το απόλυτο χάος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραδέχτηκε από τις ΗΠΑ ότι οι πυλώνες της διαπραγμάτευσης με τους Σλάβους ήταν τόσο η ονομασία, όσο και η εθνικότητα.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει "μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα, πράγμα που δε συνάδει με την πολιτική που η χώρα μας για χρόνια ακολούθησε. Η στιγμή έφτασε και το παραδέχθηκε ανοικτά και η κυβέρνηση λοιπόν.
Ωστόσο, στο κρατίδιο έρχονται σημαντικές εξελίξεις λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Η δημοφιλία του Ζάεφ έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ ο εθνικισμός του VMRO έχει κερδίσει έδαφος, με τους δεύτερους να απειλούν επίσημα με παρέμβαση κατά της συμφωνίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Βασικό προεκλογικό όπλο και για τις δύο πλευρές είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη μία πανηγυρίζουν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (αντάλλαγμα των Πρεσπών), ενώ στην αντιπολίτευση καταδικάζουν τη συμφωνία για παραχωρήσεις από την πλευρά των Σκοπίων.
Το μόνο σίγουρο από δω και μπρος είναι ότι στο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο επικρατεί αβεβαιότητα, ενώ το αντιπολιτευόμενο VMRO θα κάνει ότι μπορεί για να ακυρώσει την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.
Να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή να αλλάξει το περιεχόμενό της θα επιδιώξει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η υποψήφια του VMRO για την εκλογή της ως προέδρου της ΠΓΔΜ, Σιλιανόφσκια, εφόσον κερδίσει τις εκλογές και διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο της χώρας Ιβανόφ (ο οποίος επίσης αντιτίθεται σφόδρα στη Συμφωνία)!
«Υπάρχει σαφής διάταξη στη Συμφωνία των Πρεσπών ότι εάν υπάρξει μια διαφωνία στην εφαρμογή, διεξάγεται πρώτα ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, στη συνέχεια ενημερώνεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και τέλος η δικαιοσύνη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» απείλησε ευθέως η υποψήφια πρόεδρος της χώρας σε ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας της.
«Ακόμα και στα ερωτήματα για το αν θα ακυρώσετε τη συμφωνία με την Ελλάδα, μουρμουρίζουν. Δεν μπορούν να πουν, θα την ακυρώσουν ή δε θα την ακυρώσουν» σχολίασε επικριτικά από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Εντύπωση προκαλούν την ίδια στιγμή τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Γιώργος Κατρούγκαλος στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ (PBS), συνοδευόμενός από τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην υπερατλαντική χώρα για τον εορτασμό των 70 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το ένα θέμα της διαπραγμάτευσης ήταν η ονομασία και το άλλο της εθνικότητας!
«Ήταν μία διαμάχη σχετικά με την ονομασία και ήταν επίσης μια διαμάχη για την ταυτότητα, σχετικά με τα εθνικά ευαίσθητα θέματα σε μια περιοχή που εθεωρείτο πάντοτε πυριταδαποθήκη» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.