Παίζουν με την φωτιά στα Σκόπια, καθώς έβγαλαν ανακοίνωση σε σκληρό τόνο θα λέγαμε κατά της Μόσχας.
Είναι άλλη μία απόδειξη, ότι η Κυβέρνηση Ζάεφ, όπως και Τσίπρα, εκτελούν άνωθεν εντολές με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Δυτικών χωρών.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, απαντώντας στη χθεσινή τοποθέτηση της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό. Την εκτίμηση ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ εξέφρασε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Παρά τα φλέγοντα προβλήματα που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκθέτει, και πάλι, σε αρνητικό πλαίσιο, τις αυθεντικές πολιτικές διαδικασίες σε δύο γειτονικές χώρες που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην οικοδόμηση φιλίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Ρωσία και ΗΠΑ «κονταροκτυπιούνται» στην περιοχή μας η οποία και λόγω των έργων διάνοιξης υδάτινου διαδρόμου από τους Κινέζους από τον Αξιό ποταμό μέχρι τον Δούναβη και το κέντρο της Ευρώπης αποτελεί μια τεράστιας σημασίας κομβική περιοχή συμφερόντων στον παγκόσμιο χάρτη.
Εδώ και καιρό είχε γίνει σαφές ότι γύρω από τα δυτικά Βαλκάνια υπήρχε μια μεγάλη γεωπολιτική αντιπαράθεση. Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων αντιστοιχούσε στην επιθυμία κατοχύρωσης της αμερικανικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Σερβία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όχι μόνο στη βάση των κοινών πολιτιστικών και θρησκευτικών αναφορών, αλλά και στη βάση οικονομικών σχέσεων, με ρωσικές εταιρείες να έχουν παρουσία ιδίως στο χώρο της ενέργειας. Η ρωσική θέση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου βοήθησε επίσης σε αυτή την κατεύθυνση.
Είναι γεγονός ότι η Σερβία αποφεύγει να δείξει μονομέρεια, επιδιώκοντας μια διπλή ισορροπία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, χωρίς ωστόσο να πρόκειται στο άμεσο μέλλον να κινηθεί προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η ένταξη της πΓΔΜ και τυπικά στη συμμαχία θα σημαίνει ότι ολοκληρώνεται μια ισχυρή ΝΑΤΟïκή και αμερικανική παρουσία στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων που αντικειμενικά θα περιορίζει τις δυνατότητες της Ρωσία να αναπτύσσει μια δική της πολιτική. Στο πλαίσιο του «νέου Ψυχρού Πολέμου» τέτοιες εξελίξεις αποκτούν ξεχωριστή σημασία.
Η ρωσική διπλωματία έδινε πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα στην πΓΔΜ και την εξασφάλιση ότι δεν θα ενταχθεί στην αμερικανική επιρροή.
Στόχος της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει τον Βαλκανικό δρόμο, αλλά και να διαρρήξει το τείχος που έχουν δημιουργήσει οι δυτικοί. Η Γερμανία πάντα ήθελε να διατηρήσει ως Εθνική της Οδό την διαδρομή Βερολίνο, Βαλκάνια, Τουρκία μέχρι και το Ιράκ.
ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
«Θα ήταν παράλογο εάν κάποιος από το εξωτερικό άλλαζε το όνομα χωρίς να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη», σημειώνει, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό, ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς και τονίζει ότι η Ρωσία ορθώς εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.
Στη θέση που εξέφρασε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο Sputnik Serbia o πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και πρώην εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο, αναφέρει το sputniknews.gr
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος, πρέπει να ζητηθεί η άποψη των Ηνωμένων Εθνών πάνω στο θέμα, καθώς ο ΟΗΕ ήταν ο «νονός» όσον αφορά στο προηγούμενο επίσημο όνομα. «Θα ήταν παράλογο εάν κάποιος από το εξωτερικό άλλαζε το όνομα χωρίς να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη», λέει.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τρέχουσα κατάσταση, προκειμένου να δώσει έμφαση στη σημασία του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Επειδή η απόφαση για αλλαγή του ονόματος μπορεί να ληφθεί μόνο με βάση την ελεύθερη εκπεφρασμένη βούληση του λαού», επισημαίνει ο Σέρβος διπλωμάτης.
Όπως αναφέρει, επίσης, η Ρωσία σωστά εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για το γεγονός ότι η αλλαγή του επίσημου ονόματος της χώρας γίνεται κάτω από πίεση από εξωτερικές δυνάμεις που διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντας.
Αναφερόμενος στις πολυετείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν μπορούσαν να βρουν λύση μέχρι οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να επιταχύνει την εξέλιξη των γεγονότων στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να αντισταθεί επαρκώς στις εξωτερικές πιέσεις, λόγω της οικονομικής της κατάστασης και αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα συμφώνησε σε κάτι που απερρίφθη κατηγορηματικά στο παρελθόν.
Στην ουσία μας λέει πως η Ελληνική Κυβέρνηση υπέκυψε και έκανε ένα τεράστιο δώρο στη Δύση!
Παράλληλα, κάνοντας μνεία στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι η βούληση των πολιτών της χώρας αγνοήθηκε, καθώς η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή. Μία τέτοια ξεκάθαρα εκπεφρασμένη άποψη των ανθρώπων που μποϊκόταραν την ψηφοφορία, δεν μπορεί να εκληφθεί σε ένα δημοκρατικό κράτος ως ένα ασήμαντο γεγονός.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχασε την ευκαιρία να εγείρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη. Όσον αφορά στη «μοίρα» της ρωσικής πρότασης, ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς εξηγεί ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν εμφανίζονται αυτόματα στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρώτα η πρόταση της Μόσχας θα συζητηθεί σε ανεπίσημη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί πριν από την επίσημη συνεδρίαση, όπου θα καταστεί σαφές εάν οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης μπορούν να επεξεργαστούν μια κοινή θέση ή όχι.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο και εκτιμά ότι το πιο πιθανό είναι ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους να μπλοκάρουν την πρωτοβουλία της Μόσχας.
Μάλιστα, καταλήγει: «Κατάσταση, κατά την οποία χώρες διαφώνησαν για το όνομα και έφτασαν σε συμφωνία υπό την πίεση τρίτης δύναμης, αγνοώντας τη βούληση του λαού, όσο γνωρίζω, δεν έχει συμβεί ξανά».