«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία μετά την απόφαση για την δημιουργία στρατού και κυρίως μετά την οικονομική ένωση με την Αλβανία, που αποτελεί προεόρτια δημιουργίας του σχεδίου «Μεγάλη Αλβανία».
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε σήμερα ότι εάν η Σερβία δεν αλλάξει τις πολιτικές της έναντι του Κοσσυφοπεδίου, ο φόρος που ανέρχεται σε ποσοστό 100% επί των Σερβικών προϊόντων, θα παραμείνει για πάντα.
Η δήλωση αυτή έγινε από τον Χαραντινάι σε διάσκεψη των μέσων ενημέρωσης την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.
«Αν η Σερβία δεν αλλάξει και είναι η ίδια η Σερβία που αντιπροσωπεύει μια μίνι-Ρωσία στα Βαλκάνια, τότε ο φόρος θα παραμείνει για πάντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.
Πρόσθεσε ότι εάν η Σερβία επιθυμεί να συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή λογική και θέλει να προσεγγίσει το Κοσσυφοπέδιο για αμοιβαία αναγνώριση, ο φόρος θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατό.
Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία, παρά τις φιλοδοξίες να γίνει μέλος της ΕΕ, δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πνεύμα, καθιστώντας εμπόδια στο Κοσσυφοπέδιο.
Πρόκειται σαφώς για "μαύρη" προπαγάνδα και δηλώσεις άνευ ουσίας από ένα κράτος μαφία εντός της ΕΕ, στο οποίο βασιλεύει σύμφωνα με διεθνή ινστιτούτα, η πορνεία, τα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός και όλα τα είδη τρομοκρατίας.
Η Ρωσία όμως που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε Κόσοβο και Σερβία, μέσω των υπηρεσιών της στο σερβικό έδαφος εντόπισε τουλάχιστον 150 πράκτορες της Αλβανικής μυστικής υπηρεσίας SIS, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην χώρα.
Οι Αλβανοί έχουν το κύριο καθήκον να συλλέξουν εμπιστευτικές πληροφορίες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ σχετικά με τις διασυνδέσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και της Μόσχας.
Στόχος των Αλβανών πρακτόρων είναι να εκδιώξουν τη Ρωσία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και να αναγκάσουν τη Σερβία να αναγνωρίσει ένα ψεύτικο κράτος.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ρωσική ιστοσελίδα «Sputnik», επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο και στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτελούν προοίμιο ειδικών επιχειρήσεων της FSB στο σερβικό έδαφος.
Σύμφωνα με τους Ρώσους κατασκόπους που έχουν «λοκάρει» τους Αλβανούς, η αλβανική υπηρεσία πληροφοριών έχει λάβει οδηγίες από τα Τίρανα να κάνει τα πάντα για να διακοπεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, επειδή εκτιμάται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη Σερβία να αναγνωρίσει την ψευδή κατάσταση στο Κόσοβο.
Ως προϋπόθεση γι 'αυτό είναι απαραίτητο να «δημιουργηθεί τριβή» στις σχέσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και Μόσχας.
Δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι πράκτορες σύμφωνα με τους Ρώσους του «Σπούτνικ» με καλές σχέσεις με τις υπηρεσίες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ.
Εκτιμάται από την Μόσχα, ότι η μεγάλη συγκέντρωση Σέρβων "αυθόρμητων" πολιτών πριν δύο ημέρες ήταν μια πρόβα τζενεράλε για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.
Ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών Βάνια Vukic, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι Αλβανοί θέλουν να βλάψουν τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο αποκαλούμενο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.
«Η Μόσχα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη δημιουργία μιας «μεγάλης Αλβανίας».
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία μυστική υπηρεσία στον κόσμο που θα μπορούσε να μάθει κάτι άλλο, εκτός από το ότι η Ρωσία είναι μια μεγάλη και σταθερή αντίπαλος της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ο εγγυητής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.
Ενώ την φιλορωσική στάση τους έχουν εκφράσει επανειλημμένως, ο πρόεδρος Βούτσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς.
Ο Miroslav Bjegović, Κοσμήτορας της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας «Edukons», δήλωσε ότι ο στόχος των Αλβανών πρακτόρων είναι η πρόκληση εξεγέρσεων και διάρρηξη της κυριαρχίας της Σερβίας.
«Ωστόσο, το κράτος της Σερβίας ξέρει ποιος και πώς λειτουργεί για την κατάρρευση της κρατικής υπόστασης του και των συμφερόντων της και θα καταφέρει να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές για την ασφάλεια του. Φυσικά, με την υποστήριξη των συμμάχων, κυρίως της Ρωσίας», τονίζει ο Bjegović,
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Σερβία είναι ο κίνδυνος ότι οι Αλβανοί είναι εντός του συστήματος πληροφοριών του ΝΑΤΟ, το οποίο τους αναθέτει αποστολές συλλογής πληροφοριών για την Σερβία, σύμφωνα με Σέρβους ειδικούς.
Η ουσία όμως είναι αλλού και αφορά την δημιουργία στην σερβική επικράτεια ενός κλίματος «Αθήνα - Δεκέμβριος του 2008» από Αλβανούς πράκτορες, για να πέσει η κυβέρνηση και να ανέβει μια πιο φιλοδυτική, αλλά για αυτό το σενάριο έχουν λάβει τα μέτρα τους οι Ρώσοι και θα στείλουν ακόμη και στρατεύματα στην βάση τους στο Νις, διότι η Σερβία είναι ότι τους απέμεινε στα Βαλκάνια.