«Μη καταστρεπτικές επιπτώσεις» στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εκτιμά το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι θα έχει ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας, η οποία είναι μια από τις οχτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής, έχοντας επενδύσει σε αυτό συνολικά 1,25 δισ. δολάρια από το 2012.
Τη συγκεκριμένη εκτίμηση εξέφρασε η Χέιντι Γκραντ, υφυπουργός, αρμόδια σε θέματα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και για διεθνείς υποθέσεις, η οποία επικαλέστηκε την εμπιστευτική έκθεση που εκπόνησε το Πεντάγωνο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. «Ενώ θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο πρόγραμμα των F-35, δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει καμία καταστροφική επίπτωση εάν… υπάρξει μια πολιτική απόφαση ότι (η Τουρκία) δεν είναι πλέον εταίρος», υποστήριξε η κ. Γκραντ μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.
Επιπλέον, η Αμερικανίδα υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την αντικατάσταση των συνεισφορών της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ή τις εναλλακτικές επιλογές που η κυβέρνηση Τραμπ έχει προσφέρει στην Άγκυρα. Παρόλα αυτά, εξέφρασε τον φόβο πως είναι ίσως πολύ αργά για να πειστεί η τουρκική κυβέρνηση να ματαιώσει την επερχόμενη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.
«Τα πράγματα είναι ως έχουν αυτή τη στιγμή. Αν έχουν ήδη αποφασίσει, είναι ένα κυρίαρχο έθνος, να αγοράσουν το σύστημα μιας άλλης χώρας, θα πρέπει να εργαστούμε μέσω αυτών των πολιτικών ζητημάτων». Σχετικά με τις συνεχείς προστριβές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, η κ. Γκραντ υποστήριξε πως η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει σταθερή.
«Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα έχουμε αυτό που θεωρώ πολιτικά σκαμπανεβάσματα, αλλαγές ηγεσίας σε πολιτικό επίπεδο που μπορούν να αλλάξουν μια σχέση. Αλλά όσον αφορά τη στρατιωτική σχέση, αυτή τη στιγμή, παραμένει ισχυρή. Έχουν συνεργαστεί για τα F-35 από το 2002 και (η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός συνεργάτης στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής».
Στις 7 Ιανουαρίου 2019, η Χέιντι Γκραντ αναμένεται να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικής Τεχνολογικής Ασφάλειας (DTSA). Η συγκεκριμένη υπηρεσία του Πενταγώνου προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ. Ως διευθύντρια της DTSA, η κ. Γκραντ εκτίμησε ότι θα παίξει έναν «ακόμα πιο ενεργό ρόλο» στις μελλοντικές εξελίξεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
NEΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΦΛΙΝ
Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν να αποκρύψει την έκταση των δεσμών του με την κυβέρνηση της Τουρκίας, ενώ ήταν ανώτατος αξιωματούχος στην εκστρατεία και τη μεταβατική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και η δημοσιογράφος Carol E. Lee. Τα έγγραφα αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μια βασική συνιστώσα του έργου του Φλιν για την Τουρκία αφορούσε τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να απομακρύνει από τις ΗΠΑ έναν Τούρκο κληρικό που ζει στην Πενσυλβάνια. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν για την οργάνωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του τον Ιούλιο του 2016.
Ο Φλιν άρχισε να εργάζεται για την Τουρκία περίπου ένα μήνα αργότερα, και ενώ εργαζόταν ήδη για την υποψηφιότητα του μετέπειτα προέδρου Τραμπ. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν στην κατάθεση τους στο δικαστήριο ότι η απόφαση του Φλιν να μην αποκαλύψει ότι βοηθά την τουρκική κυβέρνηση «εμπόδισε την ικανότητα των πολιτών να μάθουν για τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Τουρκίας να επηρεάσει την κοινή γνώμη» σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του να πραγματοποιήσει την απομάκρυνση ενός ατόμου που διαμένει νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ψευδείς δηλώσεις του Φλιν σχετικά με τις διασυνδέσεις του με την Τουρκία συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία του με τον Μιούλερ που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Το έγγραφο που υπέγραψε με την Τουρκία περιγράφει απλώς ότι το έργο εστίαζε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αμερικανικών επιχειρήσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία. Αυτή ήταν μία ψεύτικη δικαιολογία, διότι ο πραγματικός λόγος της συνεργασίας του Φλιν με την Τουρκία αφορούσε τα θέματα που ενδιαφέρεται να προωθήσει η Άγκυρα στην αμερικανική κυβέρνηση.
Η κατάθεση των εγγράφων που έγινε την Τρίτη, αν και πιο λεπτομερείς, δεν άγγιξε άλλους πιθανούς δεσμούς ανάμεσα στον Φλιν και την Τουρκία τους οποίους έχει εξετάσει η ομάδα του Μιούλερ, αφήνοντας έτσι ασαφές το τι μπορεί να αποκαλυφθεί αργότερα. Για παράδειγμα, το NBC μετέδωσε ότι η ομάδα του Μιούλερ εξέταζε το κατά πόσον ο Φλιν συναντήθηκε με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους τον Δεκέμβριο του 2016 σχετικά με μια πιθανή συμφωνία κατά την οποία ο Φλιν μόλις θα βρισκόταν στον Λευκό Οίκο θα πληρωνόταν για να ενορχηστρώσει την επιστροφή του Γκιουλέν στην Τουρκία.
Πρόκειται για τη συνάντηση του κ. Φλιν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του κ. Ερντογάν, κατά την οποία οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν στον Φλιν 15 εκατ. δολάρια για την απαγωγή του Ιμάμη. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Essex House στη Νέα Υόρκη. Από την πρώτη μέρα του του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία ζήτησε κατ’ ‘επανάληψη από την Αμερική την έκδοση του Γκιουλέν.
Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ ζήτησε πρόσφατα από τις ομοσπονδιακές νομικές υπηρεσίες να εξετάσουν νόμιμους τρόπους για την απομάκρυνση του κληρικού από τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να μετριάσουν την οργή του Ερντογάν μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Χασόγκι από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Φλιν δεν δήλωσε στην αμερικανική κυβέρνηση το έργο που είχε αναλάβει το 2016 για την Τουρκία, όπως απαιτείται από το νόμο, μέχρι σχεδόν ένα μήνα μετά την απόλυση του από την θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2017, αναφέρει το hellasjournal
Η κατάθεση του δικαστηρίου της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι ο Φλιν και η εταιρεία του πληρώθηκαν 530.000 δολάρια για τη δουλειά, η οποία έληξε μετά τη εκλογική νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο. Οι εισαγγελείς αναφέρουν επιπλέον ότι ο ρόλος του Φλιν ως «σύμβουλου εθνικής ασφαλείας και υποστηρικτή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ που τοποθετούνταν δημόσια συντάχθηκε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας» καθιστούσε ακόμα πιο κρίσιμο το έργο του για την Τουρκία να φανερωθεί.
Η κατάθεση ανέφερε επίσης την ψευδή δήλωση του Φλιν ότι είχε γράψει «με δική του πρωτοβουλία» την ημέρα των εκλογών ένα άρθρο γνώμης που παρουσίαζε ευνοϊκά την άποψη του Ερντογάν για τον Ιμάμη Γκιουλέν.
«Η ευθύνη του κληρικού για την απόπειρα πραξικοπήματος αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης και το άρθρο γνώμης του εναγόμενου για τον ρόλο του κληρικού ήταν πολύτιμο για τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Τουρκίας να διαμορφώσει την κοινή γνώμη», ανέφεραν οι εισαγγελείς.
Η απόφαση του Φλιν να μην αποκαλύψει τον ρόλο της Τουρκίας στο άρθρο γνώμης «στέρησε και πάλι από το κοινό αυτήν ακριβώς την διαφάνεια που η FARA (Foreign Agents Registration Act) σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει».