Ελληνοτουρκικά

Τουρκικό «Casus Belli» για τα 12 μίλια: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» - Βγάζουν χάρτες οι Τούρκοι, αμφισβητούν δεκάδες Ελληνικά νησιά

Απειλούν ακόμα και πολεμική σύρραξη οι Τούρκοι, με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στον ALPHA, ενώ παρουσίασαν και προκλητικότατο χάρτη, ο οποίος αμφισβητεί την ελληνικότητα δεκάδων νησιών μας.

Σύμφωνα με το τουρκικό τύπο , ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «ότι η Ελλάδα στην (Ανατολική Μεσόγειο), μαζί με άλλες χώρες της περιοχής έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Για αυτό η  Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ποια στάση θα πρέπει να τηρήσει.

Θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας  ύδατα στα 12 μίλια σταδιακά στο Ιόνιο αρχικά, παρά το τουρκικό «casus belli». Αυτό δεν είναι ένα νέο θέμα. Εμείς θα κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας», τόνισε ο ίδιος.

Η απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό ήρθε σήμερα από τον  Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όταν ο ίδιος απαίτησε από την χώρα μας να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα ενεργειακά κοιτάσματα κανενός και θέλει  να μην παρεμβαίνουν οι άλλοι στις έρευνες που γίνονται στις δικές τους περιοχές.

Απαντώντας  στην συνέντευξη  του Α. Τσίπρα ανέφερε: «Να μην δημιουργούνται τετελεσμένα. Δεν θέλουμε να αυξηθεί η ένταση. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στις δικές μας περιοχές κι εκείνοι στις δικές τους. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι  θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους.

Δεν θεωρούμε σωστά βήματα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ‘συμπολιτών’ μας στην Κύπρο».

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι οι διαδικασίες για την αγορά του δεύτερου γεωτρύπανου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν δοκιμές στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Απάντηση και από Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απαντώντας στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος για τα έξι ναυτικά μίλια και την άδεια που ζήτησαν για να εισέλθουν σε αυτά τα τουρκικά μαχητικά τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει το παρακικρό.

«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι έχει να κάνει με την στρατηγική της που αφορούν τις πτήσεις στο Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα έξι και όχι τ 12 ναυτικά μίλια.

Το πιο προκλητικό όμως από αυτήν την διφορούμενη τουρκική στάση είναι η παρουσίαση χάρτη μέσω του τουρκικού τύπου,  ο οποίος αμφισβητεί την ελληνικότητα δεκάδων ελληνικών νησιών και του Αιγαίου φυσικά.

 Τα νησιά αυτά που απεικονίζονται με άλλο χρώμα και όχι το μπλε αποτελώντας προοίμιο πιθανών προκλητικών εξελίξεων από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ «οριοθετούν» το κομμάτι που θέλει να ορίσει  η Άγκυρα ως δική της  ΑΟΖ.

Δείτε τον χάρτη

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Αυτά είναι τα 152 ελληνικά νησιά που αμφισβητούν οι Τούρκοι), είχαμε αναφέρει  ότι οι Τούρκοι έχουν συντάξει μια ολόκληρη  λίστα με τουλάχιστον 150 αμφισβητούμενα νησάκια.

Είναι η αποκαλούμενη EGAYDAAK, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 20 σχηματισμούς που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Φούρνων.

Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.

Η λίστα του EGAYDAAK

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1) Σύμπλεγμα Ζουράφας: Νησίδα Ζουράφα, βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2.

2) Σύμπλεγμα Οινουσσών: Οινούσσες, βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς, νησίδα δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα Β.Δ.. Από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα νο1 έναντι Οινουσσών, νησίδα νο2 έναντι Οινουσσών, νησίδα Ν.Δ. από Ποντικονήσι, βραχονησίδα νο1 νότια από Οινούσσες, βραχονησίδα νότια από Οινούσσες.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

3) Βραχονησίδες Καλόγεροι.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

4) Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου: Nησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, βραχονησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.

Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ

5) Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι: Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκοί: Αρκοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα Ν.Α. από Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα 2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος.

7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου: Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσσος, νησίδα Ν.Δ. Του Πράσσος, Καζαγάνι βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα Ν.Δ. από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.

8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου: Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα Ν.Δ. από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα νο 1 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα νο 2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ίμια, Μικρή Ίμια, Καλόλιμνος, Πράσσος, Λυδία.

9) Σύμπλεγμα νησιών Β.Α. Νισύρου: Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα, Στρογγυλή, Γυαλί 3 βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, Παχειά, Κανδελιούσσα, Άγιος Άντώνιος.

10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο.

11) Σύμπλεγμα νησιών Ν.Α. Αστυπάλαιας: Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα. βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη, Μεσονήσι.

12) Σύμπλεγμα νησιών Β.Δ. Κάρπαθου: Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα Β.Α. από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια.

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

13) Σύμπλεγμα νησιών Κρητικού Πελάγος: Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δίας, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, Βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ πρόσφατα παρουσίασε χάρτη με την αποκαλούμενη  «τουρκική ΑΟΖ»,  με τον οποίο «εξαφανίζει» το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης και φτάνει μέχρι νοτίως της Κρήτης.

Το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι θα φτάσουν στα άκρα για να υφαρπάξουν τα κοιτάσματα  που ονειρεύονται εδώ και χρόνια.

Η Ελλάδα και ειδικά οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι εκεί όμως για να δείξουν στους Τούρκους  που είναι ακριβώς τα σύνορά τους.

https://m.sabah.com.tr/avrupa/2018/11/09/yunanistan-basbakani-ciprastan-turkiye-aciklamasi/amp?__twitter_impression=true

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...