Νέο ζήτημα που ψυχραίνει τις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, φαίνεται να προωθείται από το Ρωσο-Ουκρανικό επεισόδιο στο στενό του Κερτς, και την ξεκάθαρη θέση της Τουρκίας υπέρ του ουκρανικού καθεστώτος.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την Ουκρανία και αυτό αποτελεί αγκάθι στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Με φόντο το τελευταίο πολεμικό επεισόδιο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανέλαβε την ευθύνη να εισηγηθεί στην Ρωσική κυβέρνηση υπέρ της Ουκρανίας.
Ίσως, λοιπόν, το ουκρανικό ζήτημα να γίνει και η αιτία πλήρους διάλυσης των διπλωματικών - και όχι μόνο - σχέσεων μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, αλλάζοντας τα δεδομένα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν για την ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας στην περιοχή των στενών του Κερτς μέσω τηλεφώνου και συμφώνησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει το θέμα της Ουκρανίας στη διάσκεψη κορυφής του G20 στο Μπουένος Άιρες.
"Συμφώνησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει το ζήτημα της Ουκρανίας στη διάσκεψη κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες", δήλωσε την Τετάρτη η προεδρική υπηρεσία Τύπου.
Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον Ερντογάν για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς, τα οποία ο ουκρανός ηγέτης περιέγραψε ως «επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου.
Ο Ποροσένκο ενημέρωσε επίσης τον Ερντογάν για τα αντίμετρα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα για τη δήλωση του στρατιωτικού νόμου, και τον προέτρεψε να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για να την αναγκάσει να απελευθερώσει τους ναυτικούς και τα σκάφη, κάτι που ο Ερντογάν φαίνεται διαθέσιμος να πράξει, λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες δηλώσεις του.
Η διάσκεψη κορυφής της G20 θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν πήρε σε καμία περίπτωση θέση υπέρ της Μόσχας, ζητώντας να επιλυθεί το θέμα διπλωματικά.
«Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Θέλουμε Ρωσία και Ουκρανία να εργαστούν μαζί κι όχι εναντίον η μία της άλλης. Τους καλούμε ξανά να κάτσουν κάτω και να λύσουν διπλωματικά το πρόβλημα», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προηγούμενες συνομιλίες του με τον Πούτιν και τον Πόροσνενκο.
Η σύγκρουση με τη Ρωσία και την Ουκρανία σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 πήρε μια νέα στροφή την Κυριακή καθώς οι στρατιώτες της Ρωσίας άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν τρία ουκρανικά ναυτικά σκάφη και 23 στρατιώτες στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοιχτά της χερσονήσου της Κριμαίας.
Ενώ το Κίεβο φοβάται ότι η ρωσική κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει πρόδρομο για πλήρη εισβολή, η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι προκαλεί σύγκρουση με την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της, ανέφερε το Reuters.
Παρά τις φαινομενικά στενές διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας τα τελευταία δύο χρόνια, η προσάρτηση της Κριμαίας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ δύο χωρών λόγω των ανησυχιών της Τουρκίας για τους Τατάρους της Κριμαίας, μια εθνοτουρκική ομάδα που μιλάει μια διαφοροποιημένη διάλεκτο της τουρκικής γλώσσας.
Ο Ερντογάν δήλωσε αυτό το μήνα ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, που πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας που είτε έζησαν στην Κριμαία είτε είχαν φύγει από την κατοχή.
Και τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή δήλωση την Τρίτη, λέγοντας ότι δεν υπήρξε δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία κατά των ουκρανικών πλοίων.
Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τους Ουκρανούς στρατιώτες και επανέλαβε τη στήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, γραμμή που όλα δείχνουν ότι ακολουθεί και η τουρκική κυβέρνηση.
Από ότι φαίνεται, τα γεγονότα του Κερτς δεν επηρεάζουν μόνο την εν λόγω περιοχή. Μένει να δούμε τις κρίσιμες πλέον κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας και την αντίστοιχη ρωσική αντίδραση στον Ουκρανο-τουρκικό άξονα της Μαύρης Θάλασσας.